Preskočiť na obsah fóra

Novinky:

Vynovený portál, aktualizované fórum

Hlavné menu

Handmade vs Original

Started by vintage, 06. Marec , 2013, 18:37:00

proghopik

Quote from: Branko on 07. Marec , 2013, 09:52:19
Vsade vo svete stoja handmade nastroje x tisic €/dolarov a nikto sa nejebe s tym, ze moze mat za to origo 3x Fender alebo Gibson.

Skor vynimka ako pravidlo. Za tazke prachy idu skor zberatelske edicie z Custom Shopu Gibsona a Fendra trebars a pod., taky Gregor Hilden v EU predava take kusky za 6 tisic EUR za par dni. Handmade v takom pocte a za tolko nikto nepreda.
kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci

ondreee

cim dalej premietam nad nastrojmi top kvality, tym viac nadobudam pocit, ze aj pri tych velkych znackach vlastne ide o handmade nastroje.

a musim suhlasit s brankom, ze vsade (mimo SVK) je bezne, ze ked si dava niekto robit nastroj na objednavku (rozumej na mieru), plati cez 3-4K eur/kolacov a viac.

ceny na slovensku vyrobenych nastrojov su teda ovela mensie ako napr. od nedalekych nemeckych vyrobcov.. a ze ich tam je a ze sa im aj dari.. tam robenak pod 3K ani nenajdete.

ondreee

Quote from: proghoper on 07. Marec , 2013, 10:46:49
Handmade v takom pocte a za tolko nikto nepreda.

Progy ale tie zberatelske boli vyrobene rucne a nie automatom na pase..

proghopik

Quote from: ondreee on 07. Marec , 2013, 10:48:58
Progy ale tie zberatelske boli vyrobene rucne a nie automatom na pase..

Iste, ale ten faktor predajnosti tam robi to logo na hlave plus istota relativne dobrej investicie.
kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci

ondreee

Iggy

Quote from: Branko on 07. Marec , 2013, 09:12:07
Ale kdezeeeee. :) Karol, Iggy a niektori ostatni useri popisali dlhsie prispevky.  :drink:
branko tarajko, zase raz...  :uff:
ale chapem, ze cloveku, co zije na titulkach noveho casu, potazne pravdy, robia suvetia problem. nedajboze ak sa veta lame cez riadok, ci dva. to uz potom vsetko je 'plachta' a neoplati sa ani citat, ze? taka kniha, to hotova mimozemska komunikacia potom, ze?  :evil:

Quote from: Branko on 07. Marec , 2013, 09:52:19
Aj nasi vyrobcovia robia popici nastroje, len my sme spekulanti. Vsade vo svete stoja handmade nastroje x tisic €/dolarov a nikto sa nejebe s tym, ze moze mat za to origo 3x Fender alebo Gibson.
akurat ignorujes fakt, ze cena prace na slovensku je trochu inde, nez 'vsade vo svete'. Takze ak my za tu svoju dostaneme menej ako 'vsade vo svete', nemozu gitarari cakat, ze im zaplatime za tu ich tak ako 'vsade vo svete'. Navyse aj nasi gitarari trpia na to, ze existuju tradicni slovenski fuseri presne podla popisu OP, cize sa im potom zrovna pohodlne nemarketuje. Je to ako si potvrdil kaolkovi - o trhu, akurat mam podozrenie, ze nechapes suvislosti toho tvrdenia ;)
Quote from: Rastis 07. August , 2007, 18:46:25ale hosi no tak - sa neposerte. o nic nejde.

Quote from: styrioci on 28. Február , 2008, 12:22:55ked ti baba povie, ze si ju na chuja opichal, tak co? vynadas jej, ze ta nemoze kritizovat lebo nema vtaka?

kato

Quote from: proghoper on 07. Marec , 2013, 09:01:33
Vitaj na fore. :) Trosku moc schematicky si to napisal. Na ziaden novy slusny nastroj plateny servis nepotrebujes ani po 40 rokoch okrem preprazcovania pripadneho. O zaruke ani nehovorim. Ale inak si asi napisal najdlhsi prvy prispevok v historii tohto fora.  :zdar:
Tie picoviny o tej dozivotnej zaruke ma fakt vytacaju.Aj klinec v doske po rokoch  zhrdzavie.Kto tu moze dat dozivotnu zaruku je Stradivari a jemu podobny majstri a pan boh.

proghopik

Quote from: kato on 07. Marec , 2013, 12:02:08
Tie picoviny o tej dozivotnej zaruke ma fakt vytacaju.Aj klinec v doske po rokoch  zhrdzavie.Kto tu moze dat dozivotnu zaruku je Stradivari a jemu podobny majstri a pan boh.

Vela kvalitnych starych nastrojov nepotrebuje ani po 40-50 rokov mimo prazcov (pripadne ladiciek alebo mostika, ktore si vymenis aj sam) menit nic. A to nie je len moja skusenost.

glamrocker

no vsak ani handmade nepotrebuju nejaky extra servis, tak ako hociaka normalna gitara hentie keci o dozivotnej zaruke ma tiez vzdy pobavia hlavne ked by som sa musel jebat kvoli nejakej kokotine napriklad k sivcakovi na oravu. to si to radsej opravim sam alebo co

Iggy

podla mna stale je to len o prachoch a tom trhu: u nas bezne dojde 'klient' a spekuluje, kde ako usetri, gitarar zase nemoze moc preberat, lebo zakazky sa urcite zrovna nesypu, cize sa snazi vyjst v ustrety. vyrobok je kompromis, skonci v nestastnom inzerate, niekto to kupi a potom place, ze je to tu dojebane, tam osidene a podobne. gitarar samozrejme za to neprebera zodpovednost, lebo taku marzu nema. a to som este optimista, ze to neodsral pri vyrobe vedome.

viem si predstavit, ze niekde v emerike alebo nemecku robi gitarar len cukriky s trochu inou marzou a cenou prace - ako som spominal. takze ked potom niekto pride, ze cukrik ma problem, tak gitarar ma dostatocnu rezervu, aby to vykryl takpovediac zo svojho. pride mi to cele logicke. custom vyroba u nas je stale skor kompromis bez servisu, nez high-end s prislusnou starostlivostou. u ludi sa to vnimanie ale trochu mixuje a potom vnikaju konflikty.
Quote from: Rastis 07. August , 2007, 18:46:25ale hosi no tak - sa neposerte. o nic nejde.

Quote from: styrioci on 28. Február , 2008, 12:22:55ked ti baba povie, ze si ju na chuja opichal, tak co? vynadas jej, ze ta nemoze kritizovat lebo nema vtaka?

RobG

záruka pre mňa neznamená ani tak, že budem mať zadarmo servis, ale skôr to, že si je výrobca istý, ako dlho nebude problém a zaručuje sa za to..to je ako mercedes   :drink:

Iggy

Quote from: RobG on 07. Marec , 2013, 12:18:31
skôr to, že si je výrobca istý, ako dlho nebude problém a zaručuje sa za to..to je ako mercedes   :drink:
medzi 'ako' a 'mercedes' ti chyba 'to, co pred 25 rokmi byval'  :evil:

glamrocker

Quote from: RobG on 07. Marec , 2013, 12:18:31
záruka pre mňa neznamená ani tak, že budem mať zadarmo servis, ale skôr to, že si je výrobca istý, ako dlho nebude problém a zaručuje sa za to..to je ako mercedes   :drink:

nuz vela majitelov mercedesov by ti povedalo inak   ;D

Iggy

Quote from: glamrocker on 07. Marec , 2013, 12:22:27
nuz vela majitelov mercedesov by ti povedalo inak   ;D
aj ja som mu, a to ziadny nemam  ;D

RobG

tak dobre, dajme tomu ako ROLEX, BREITLING, alebo keď sa bavíme o nástrojoch SOLDANO SLO-100, MARSHALL JMP 2203. Apropo pražce... mám 88 Standard na ktorom dosť pravidelne hrávam a nie je ani náznak po opotrebovanosti, gitara nepotrebuje žiaden servis okrem toho, že zčasu načas pretočím / odtrhnem volume knob... podobne na 74 CUSTOME boli pražce úplne super a to bola gitara zozadu na laku už dosť dobitá...