Preskočiť na obsah fóra

Novinky:

Vynovený portál, aktualizované fórum

Hlavné menu

432 Hz

Started by Freedom, 29. November , 2013, 13:08:55

epiphonic

mne to staci, beriem ladicku a ladim na 432Hz  :laugh:
slow riffs / bong hits

styrioci

Quote from: Freedom on 30. November , 2013, 13:54:07
tak podme riesit samotne frekvencie, vie niekto preco sa ladi na 440 ? je na to nejake logicke vysvetlenie ?
Na 432 je tych logickych vysvetleni viac.

Ci niekto len tak z brucha povedal ze bude sa ladit na 440 ?
precitaj si ten clanok z wiki, tam sa pise ako a preco sa menilo ladenie a mam tendenciu verit tomu viac ako ked sa niekto ohana cakrami a skladbami z YT prehannymi cez pitch shifter,ci nazzi propagandou

432Hz sa tam spomina len v suvislosti s Verdi-m, cize to nebol ani taky standard ako prezentujes, naviac zda sa, ze v minulosti to referecne A nebolo jednotne ani nemalo byt ako a lisilo sa podla geologickej polohy.

frakos

Quote from: styrioci on 30. November , 2013, 13:11:45
zaujimavy fakt je aj to, ze tonom vychadzaju cele cisla, nie desatine ako je to pri A440Hz.

Sranda, ale nejaka aritmetika tam asi funguje. Ked je Hz pocet jebov za sekundu, obratena hodnota sekundy a sekunda bola historicky zadefinovana tak jak bola a mohol to byt aj kludne "o nieco dlhsi alebo kratsi casovy interval" a tym padom by vychadzali ine hodnoty spektra . . .tak preto mi to vychadza len na nejaku hru s cislami.  A este ma v suvislosti s tymto napada jak to merali a jak dokazali vyrobit nejaky akusticky kaliber, teda ladicku, nejaku fukacku alebo hinten rezonujuci kovovy bazmeg v casoch ked este "nebolo nic" a povedat ze toto je 432Hz??? A od kedy vlastne ludia vedia exaktne merat akusticke spektrum, ze vieme povedat 432,5HZ a pod??? Cele divne . . .  :)

Freedom

Quote from: styrioci on 30. November , 2013, 14:41:52
precitaj si ten clanok z wiki, tam sa pise ako a preco sa menilo ladenie a mam tendenciu verit tomu viac ako ked sa niekto ohana cakrami a skladbami z YT prehannymi cez pitch shifter,ci nazzi propagandou

432Hz sa tam spomina len v suvislosti s Verdi-m, cize to nebol ani taky standard ako prezentujes, naviac zda sa, ze v minulosti to referecne A nebolo jednotne ani nemalo byt ako a lisilo sa podla geologickej polohy.

Ano podla tohoto to nevyzera az tak jednoznacne, ta 432 je tu spominana skor okrajovo
Fender Stratocaster 1996 Mexico
http://www.rkm.sk

kaolko

Quote from: frakos on 30. November , 2013, 14:53:31
Sranda, ale nejaka aritmetika tam asi funguje. Ked je Hz pocet jebov za sekundu, obratena hodnota sekundy a sekunda bola historicky zadefinovana tak jak bola a mohol to byt aj kludne "o nieco dlhsi alebo kratsi casovy interval" a tym padom by vychadzali ine hodnoty spektra . . .tak preto mi to vychadza len na nejaku hru s cislami.  A este ma v suvislosti s tymto napada jak to merali a jak dokazali vyrobit nejaky akusticky kaliber, teda ladicku, nejaku fukacku alebo hinten rezonujuci kovovy bazmeg v casoch ked este "nebolo nic" a povedat ze toto je 432Hz??? A od kedy vlastne ludia vedia exaktne merat akusticke spektrum, ze vieme povedat 432,5HZ a pod??? Cele divne . . .  :)

nie tak dlho...

The hertz is named after the German physicist Heinrich Hertz (1857–1894), who made important scientific contributions to the study of electromagnetism. The name was established by the International Electrotechnical Commission (IEC) in 1930.[6] It was adopted by the General Conference on Weights and Measures (CGPM) (Conférence générale des poids et mesures) in 1960, replacing the previous name for the unit, cycles per second (cps), along with its related multiples, primarily kilocycles per second (kc/s) and megacycles per second (Mc/s), and occasionally kilomegacycles per second (kMc/s). The term cycles per second was largely replaced by hertz by the 1970s.

Martinlm

Quote from: Freedom on 29. November , 2013, 16:27:36
to video hovori o tom ze pri 440 Hz su tie obrazce nedokonale, prerusovane, pri 432 Hz boli uzatvorene, takze po akustickej stranke je idealnejsia frekvencia 432 Hz
Staci zvacsit rozmer tej platne a dostanes rovnaky obrazec pri 440Hz. "Valen-tahiti" to vysvetlil pod tym Youtube videom, priamy link je tu: https://plus.google.com/u/0/wm/4/102323153070895036710/posts/V7FZW3vYDGx

Ucelovo pospajane fakty, paveda.

Ak sa niekomu zda, ze mu v kapele znie 432Hz lepsie, tak odporucam po pol roku znova prejst na 440Hz, ze ake budu pocity :) Je to sila zvyku.

rastis

p*čovina cela tato tema. vacsina z nas je hlucha ako tetrov a 432 od 440 nerozozna v momente, ako medzi jednym a druhym "A" preslo 10 sekund.

vacsina beznych ladiciek na trhu je nepresne a to niekedy aj dost zasadne. staci ak sa jeden gitarista naladi jednou ladickou a druhy druhou a uz su pri nahravani problemy s ladenim.

tolko moj prispevok - uvedene linky som zatial nestudoval.

zmysluplnejsia debata je prirodzene alebo temperovane ladenie a nie, ze ako je zadefinovane "A".

a to o citatelnosti ci necitatelnosti skladby - to vazne, ci to len take srandy sa tu pisu ?  :evil:

ondreee

vacsina z nas mozno ano.. ale skolene ucha su na to dost citlive.
prave som sa pytal bratranca filharmonika/violoncelistu, oni sa ladia na 442Hz.
ja napriklad podla ucha mam tendenciu gitaru ladit trosku nad "bezny" ton.

rastis

Quote from: ondreee on 30. November , 2013, 17:17:53
...
prave som sa pytal bratranca filharmonika/violoncelistu, oni sa ladia na 442Hz.
...

preto, ze to lepsie zneje alebo preto, ze tak najlepsie ladia spolu ? lebo toto sme v kapele vzdy riesili, kedze mame 4 dycharov a dychove nastroje su na ladenie katastrofa a jedina moznost, aby sekcia spolu ladila bolo posuvavanie ladenia kade tade hore dole...

rastis

ja tomu nejako nerozumiem. ak niekto napise skladbu pre slakove kvarteto v A a bude sa to hrat v 440, tak to bude zniet horsie, ako ta ista skladba napisana v A, ale od 442 ? nebolo by potom este lepsie, aby sa ta skladba pretransponovala a hrala v Ais ? ci som to cele zle pochopil ?

mirostrat

to by chcelo pokus , boli by  dvaja gitaristi na ostrove a nemali by ladičku a každý by sa naladil tak , aby mu to dobre znelo , potom by kukli s nejakou profi ladičkou ako sa naladili , neviem či sa niekto ladil podla telefónu , kedysi dávno sa tradovalo , že tam je Á -čko ten tón  ;D  :ohmy: my sme sa tak ladili  :) a ináč to ladenie nás može ovplyvňovať  , kludne nejaký Tibeťan by to mohol vedieť , čo vyrába tie hrajúce misky , tie by mali byť naladené tak , aby to robilo človeku dobre , tí tibeťania by už o tom niečo mohli vedieť  , keď sú takí kluďasi , preto asi neni tibetský metal , kvoli tým frekvenciám
http://bandzone.cz/lustifon      chcem hlučný lampák čo sa mi na kolo stane do košíka

rastis

Quote from: mirostrat on 30. November , 2013, 22:38:57
a... neviem či sa niekto ladil podla telefónu ...

da sa ladit podla sietoveho europskeho brumu, napriklad trafakoveho. to je 50 Hz, cize ton G  :)

Bhlokvva

Mne sa velakrat stalo, ze som naladil E baj d ucho a bolo o kusocek nizsie ako E podla 440tkovej ladicky. Samozrejme netusim kolko Hz som trafil, ale kludne to mohlo byt prave podla systemu 432. Zaujimave je na tom to, ze vzdy som trafil kusok nizsie a nie presne abo vyssie. Nepokladam to za nejaky dokaz, ale nezda sa mi, ze by to bola uplna nahoda. Ta frekvencia mi jednoducho asi znela dobre a evidentne nie som sam.
Aky je rozdiel medzi vranou?

hyenik

uz jsem si objednal ladicku na 432 Hz (at nemusim porad saskovat s pocitacem)
sem zvedavy na ty krasne obrazce :)