Preskočiť na obsah fóra

Novinky:

Vynovený portál, aktualizované fórum

Hlavné menu

FLAŽOLETY (umelé, prirodzené, pískanie...)

Started by Pitu, 19. Apríl , 2005, 12:26:33

rastis

Quote from: kaolko on 11. September , 2007, 20:00:45
viem, ze tato tema je stara uz ako bananova republika, ale chcem sa opytat na jednu tech zalezitost.  pri experimentovani s flazoletmi som nasiel akusi (povedzme) anomaliu :).. takze tu je postup pre pravakov: ukazovak lavej ruky je jemne prilozeny na strunach D a G na 9tej polohe. brnknutim pravacky zahram tento prirodzeny flazolet a ked sa ukazovakom opatovne jemne dotknem len samotneho rozozvucaneho Gcka na 5tej strune, zmeni sa na uplne iny flazolet.. (flazolety som uz skusal vseliake ale takyto sa mi este nepodaril):) .. zaujimave je ze po dlhsej expertize som zistil ze ho je mozno urobit len vdaka tomu suzvuku tych dvoch prir flazoletov na 9ej polohe a ked som skusal dalej zopakovat tento postup len cisto na jednej strune, nefungovalo to.. vie to niekto vysvetlit resp aspon zistit, v ktorom tone sa dany flazolet nachadza? (mozno ide len o nejake skladanie frekvencii) dikesss.. 

na suchej gitare nic nerozoznam, ani moc vlastne nerozumiem postupu. dobre rozumiem, ze treba ludit flazolet z ponad 9tej polohy ? (divna poloha na flazolety) a brnknut rovno 2 taketo struny ? a potom co ? a neni jedno, ci ide o struny D a G ? nemoze to byt A a D ? musi sa to skusat na skreslenej gitare ? nechces to nahrat, ze o co vlastne ma ist ?

styrioci

prirodzeny flazolet nad 9-tym prazcom? nejake divne, nie?  :) ja to vidim tak, ze si skombinoval takyto divny flazolet (nad 9-tym prazcom) s flazoletom vytvaranym dotykom (light touch harmonic) nad 5-tym prazcom

Pitu

rastis

je, netvrdim, ze nie. len som moc nevypochopil ten postup...

Majo Fero

Quote from: Pitu on 12. September , 2007, 11:53:10
flažolet na 9 pražcom je úplne normálny..
Je, a je to ten isty ton ako nad 4tym prazcom.
Ale popravde nerozumiem ani ja tomu postupu, co si opisal.

Pitu

Vyskúšal som. Keď sa zahrá najprv flažolet nad 9 pražcom a potom sa prst dotkne struny nad 5, ozve sa flažolet nad 5 pražcom, aj keď nie moc zreteľne. To je lepšie ho už brnknúť..

MaTeS

Je to tak ako píše Pitu a ked to chces vysvetlit nastuduj si toto: http://www.butkaj.com/?id_menu=566&id_sub=55&id_left=212&id=183
v skratke: na rozoznenej strune mozes pozorovat stojate vlnenie (chvenie), ked zahras flazolet, tak vytvoris uzol (bod v ktorom je klud) ak zahras flazolet na 12 prazci, tak vlastne rozdelis stunu na dve casti, ak na deviatom, tak na tri (s dvomi uzlami) a ked zahras flazolet na piatom prazci, tak je jeden z uzlov nad deviatym prazcom, cize ak zahras na 9. a potom na 5. tak vlastne pridas dalsie uzly :)
FALLGRAPP

kaolko

ok skusim to takto: je to vlastne jedno ci pouzijeme struny A a D (ja som zobral D a G lebo to je lepsie pocut) ukazovakom sa jemne dotknem naraz oboch strun nad 9tou polohou.. brnknem trsom (takze momentalne zneje len prir. flaolet nad 9.polohou na strunach D a G) nasledne presuniem ukazovak nad 5tu polohu na strune G, dotknem sa a vytvorim tak uplne novy flazolet..pripadne 'zapaaaakujem' ...ide len o to, ze musia zniet najprv tie 2 struny (v nasom pripade D a G), aby tento flazolet vznikol..skusim to nahrat a nejako to sem 'pastnem'.. islo mi hlavne o to ci sa to da nejako zistit o aky ton ide. kueeem

kaolko

to Pitu: postup si spravil skoro spravne len si na zaciatku nebrnkol naraz aj po D-strune, ale len na Gcku.

to all: treba to robit s dostatkom 'stavy'.. nasucho to nejde.. (jeeee jaky dvojzmysel)

brmbolec

Quote from: kaolko on 12. September , 2007, 15:32:29
to all: treba to robit s dostatkom 'stavy'.. nasucho to nejde.. (jeeee jaky dvojzmysel)

ale no Kaolko, fúúúj, hanbi sa, takéto nemravné dvojzmysly tu vypisuješ  :X ...páni admini, friško to zmažte, ešte to tu niekomu pokazí morálku   :P

...inak, neviem či to niekto používa jednu vec (ak nie, tak si to dám patentovať ako vynálezca :) )
konkrétne...zahráš flanžolet nad napr. piatou strunou G struny, prst neodtiahneš, ale ho pritlačíš o pražec, skĺzneš sa sa na plochu medzi pražcami a spravíš prstom klasické hlboké vibráto. Zvuk flanžoletu sa mierne zmieša so zvukom tónu. V jednej polohe sa dá v kombinácii s pískaním pravačkou spraviť dosť tónov :)
Malé, ale potešia :)

Pitu

Quote from: brmbolec on 13. September , 2007, 22:09:49
ale no Kaolko, fúúúj, hanbi sa, takéto nemravné dvojzmysly tu vypisuješ  :X ...páni admini, friško to zmažte, ešte to tu niekomu pokazí morálku   :P

Toto chytilo asi len teba.. ;)

...inak, neviem či to niekto používa jednu vec (ak nie, tak si to dám patentovať ako vynálezca :) )
konkrétne...zahráš flanžolet nad napr. piatou strunou G struny, prst neodtiahneš, ale ho pritlačíš o pražec, skĺzneš sa sa na plochu medzi pražcami a spravíš prstom klasické hlboké vibráto. Zvuk flanžoletu sa mierne zmieša so zvukom tónu. V jednej polohe sa dá v kombinácii s pískaním pravačkou spraviť dosť tónov :)

tomuto som nerozumel..     nahraj

iMbUS

akoze aky ton?
flazolet nad D 9. poloha je Fis a G 5. poloha je G
takze to co pocujes su tony Fis a G
chapem to spravne, nie?
Mame nejake novinky.
MusicMan JP-6, Fernandez Strat LTD | Fender Hot Rod DeVille 212

kaolko

to imbus.. pozri.. je nezahram prir flazolet na 9tom a potom prir flazolet na 5tom prazci.. ja ho zahram na 9tom prazci na D a g naraz.. a potom ho jemnym priklepom na 5tom prazci 'zmenim' len na strune G..Dcko ostava 'nezmenene' . nebrnknem ho znova  ;).. a to je dost rozdiel.. 

N.H.      N.H
e-------------------
h-------------------
G---9------h-5---
D---9---------------
A--------------------
E---------------------

neviem ci som to napisal dobre.. asi ano..ten N.H. 9 na Dcku nechate preznievat.. a ten na Gcku sucasne upravite jemnym priklepom (nie stlacenim) ukazovaku na 5tej polohe bez akohokolvek dalsieho zbtocneho brnkuntia...

Pitu

V tom prípade, ak to všetko dobre zaznie - najprv sa ti ozvú naraz mierne podladené flažolety F# a H na 9 pražci a potom zmeníš flažolet na G strune na tón G nad 5. pražcom.
Väčšinou to nezazneje dobre, keď len priložíš prst, lebo tie flažolety, čo by mali ostať znieť, tvoria malú sekundu - poltón - F# a G.  Môžeš ten flažolet na 5 pražci kľudne brnknúť, nech určite zazneje dobre, potom by to mal byť dosť drsný zvuk na šťave..

brmbolec

Quote from: Pitu on 14. September , 2007, 03:07:20

tomuto som nerozumel..     nahraj

aj by som to nahral keby inteligent brat aj s kámošom nešli v alkoholovom opojení opravovať comp. K0K0TI
Prosto niekde zahráš ľavačkou flanžolet a jak sa dotkneš struny neodtiahneš hneď prst, ale ho pritlačíš o hmatník a spravíš s tým prstom vibráto. Znie ti rozkmitaný zvuk toho flanžoletu. Prosto zvuk toho flanžoletu stiahneš na hmatník a len ho rozvibruješ. Znie to na elektrike.
Malé, ale potešia :)