mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210
|
|
« Odpoveď #15 kedy: 31. Máj , 2010, 09:27:05 » |
|
skus nieco nacerpat od gamma ray/haloween - dorian gray
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
kaolko
|
|
« Odpoveď #16 kedy: 31. Máj , 2010, 09:31:07 » |
|
gamma ray a helloween su heavy metal a nie pagan resp ovyplvneni stredovekou hudbou..este tak mozno blind guardian by som povedal ze ok dajme tomu nejay ten bard song ale ramma gay urcite nieeee
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210
|
|
« Odpoveď #17 kedy: 31. Máj , 2010, 09:33:43 » |
|
pocuval si ten song ? znie mi stredoveko, jak na nejako kralovskom dvore
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
kaolko
|
|
« Odpoveď #18 kedy: 31. Máj , 2010, 09:36:00 » |
|
ach jasne teraz uz chapem.. ok ja ze to je nejaka dalsia kapela ze hello, ramma a dorian gray (nie ten nas)
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Slayertplsko
náhodný pocestný
Príspevkov: 142
|
|
« Odpoveď #19 kedy: 31. Máj , 2010, 09:56:52 » |
|
Co chces pocut? Takto to proste nefunguje, ze vezmes stupnicu a uz budes nejako zniet (stredoveko, novoveko, anglicky, nemecky, rusky, peruansky, mexicky blabla). Nauc sa co najviac veci od Blackmore's Night a podobnych kapiel, nauc sa tiez veci od stredovekych a renesancnych skladatelov, nieco si o tej hudbe precitaj atd. Nejake noty od Blackmore's Night sa urcite na nete najdu, mozno aj Desprez, Machaut a ini skladatelia (Josquin Desprez, myslim toho renesancneho skladatela, nie toho typka, co pise knihy pre gitaristov). http://books.google.sk/books?id=z9xDFnIMRssC&printsec=frontcover&dq=performer's.guide.to.medieval.music&source=bl&ots=IgnzaLnxjn&sig=_CeLFNFWAw6hyy2hMA0GYoVQs0w&hl=sk&ei=fXUDTLWjG8iHOP2b7PsG&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCsQ6AEwAg#v=onepage&q&f=falsehttp://books.google.sk/books?id=U20Nu7K0B1oC&pg=PR14&lpg=PR14&dq=performer's.guide.to.medieval.music&source=bl&ots=pt1YSlgWaF&sig=DudOzvuLFBq01ixvCpkqImgpsk8&hl=sk&ei=hHUDTKPhFd-fOLKYxZcG&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCYQ6AEwAzgK#v=onepage&q=performer's.guide.to.medieval.music&f=falseNieco take?:
|
|
« Posledná zmena: 31. Máj , 2010, 09:59:57 od Slayertplsko »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
kaolko
|
|
« Odpoveď #20 kedy: 31. Máj , 2010, 10:02:28 » |
|
aj tak si myslim ze to nie je o stupnici ale o celkovej nalade, kompozicii, sudobych nastrojoch a chapani vtedajsej hudby a motivov v nej (rozne opakovania urcitych motivov specifickych pre vtedajsiu dobu, pravidla ktore tony sa proste nehravali vtedy lebo diatonika myslim vtedy ani nebola resp nie tak ako ju chapeme dnes), proste neni sanca ze - chalani ako mam zniet stredoveko.. proste to treba cele zanalyzovat preco to tak zneje a toho je schopnych v skutocnosti len par ludi na tomto fore ktori sa tym podla mna ale nemaju cas zajebavat kedze uz samotna otazka ich moze odradit a ostatni sa na tej otazke len zabavia.. a zrejme o to cele ide.. kebyze dam otazku - chalani pocujte ako mam zniet blackmetalovo tak sa tiez rehocete ze sa mam natret ciernou farbou, nehrat aspon rok na gitare a potom zacat skladat
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
myso
|
|
« Odpoveď #21 kedy: 31. Máj , 2010, 10:08:27 » |
|
Lenze pani, ja si nemyslim, ze on chce zniet ako stredoveka sudoba hudba. Ked niekto povie "chcem zniet stredoveko", moze za tym byt v podstate cokolvek. A ja si myslim, ze mu ide o to, aby si bol schopny zahrat nieco, z coho ma taky dojem, ako z tych ukazok co postol. Cize nie nieco, co je zakonite stredoveke, ale nieco, co beznemu cloveku evokuje dojem stredoveku (mozno atmosferu stredovekych filmov a podobne). Dalsia vec, nevieme, ci to chce hrat na gitare, resp. ci je gitara jedinym prostriedkom alebo je ochotmy investovat do kopii dobovych nastrojov a podobne. Ak ma k dispozicii len gitaru, tak su vhodne stupnice (ktore prispievaju k celkovej nalade) a kopirovanie dobrych ukazok najlepsim zaciatkom. Blackmore's night je tiez super napad.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Slayertplsko
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #22 kedy: 31. Máj , 2010, 10:42:02 » |
|
Ja netvrdim, ze si ma kupit lutnu, citaru, saum a hurdy-gurdy. Ale ten virelai od Machauta, co som sem hodil, je podla mna dobry zdroj inspiracie. Nech sa nauci tu melodiu, vsimne si, aky je to mod, ake frazy sa z neho tvoria, aky je tam rytmus a frazovanie atd.
Povedzme, ze sa mi paci Blackmore's Night. Dobre, naucim sa nejake ich piesne a tak. Ale ak sa chcem dostat hlbsie k ich zvuku, musim za v zit do ich koze. Co ich k tomu zvuku viedlo, teda vypocut a zahrat si aj to, co si Blackmore oblubil. A si pis, ze jeho kapela neznie tak preto, ze on tiez pocuval nejakych Ensiferum a tiez prisiel na nejake forum a spytal sa, ''pocujte, chlapci. Rainbow ma uz nudi, ako mam zniet stredoveko?'' a oni mu odpovedali ''aha tu mas turbostredovekutemnuensifernu stupnicu a cokolvek zahras, bude to zniet stredoveko'' a on ''wooow! dikes''. URCITE! Ak chces zniet stredoveko, pocuvaj stredoveku hudbu (pripadne renesancnu). Lebo to urobil presne on.
Proste nestaci onanovat v dorskom mode na gitare, aby si znel stredoveko. Musis nasat tu hudbu a tu atmosferu. Az to nasajes, hod si to kludne do black metalu, heavy metalu, jazzu, folku, hiphopu. Rob si s tym, co chces. Ale najprv sa musis ponorit do stredoveku. Inak ti z toho dorskeho modu vyjde nejaky Breathe od Pink Floyd alebo nejaky jazz ci funk (prehanam, ale chapes, co chcem povedat).
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
tommy321
|
|
« Odpoveď #23 kedy: 31. Máj , 2010, 10:45:24 » |
|
Lenze pani, ja si nemyslim, ze on chce zniet ako stredoveka sudoba hudba. Ked niekto povie "chcem zniet stredoveko", moze za tym byt v podstate cokolvek. A ja si myslim, ze mu ide o to, aby si bol schopny zahrat nieco, z coho ma taky dojem, ako z tych ukazok co postol. Cize nie nieco, co je zakonite stredoveke, ale nieco, co beznemu cloveku evokuje dojem stredoveku (mozno atmosferu stredovekych filmov a podobne). Dalsia vec, nevieme, ci to chce hrat na gitare, resp. ci je gitara jedinym prostriedkom alebo je ochotmy investovat do kopii dobovych nastrojov a podobne. Ak ma k dispozicii len gitaru, tak su vhodne stupnice (ktore prispievaju k celkovej nalade) a kopirovanie dobrych ukazok najlepsim zaciatkom. Blackmore's night je tiez super napad.
konecne to niekto pochopil, chcem len vediet hrat na gitare tak aby to evokovalo tu atmosferu, mozno som ju blbo opisal jako stredoveku, ale normalny clovek podobne chujoviny neriesi, neznasam tento vas namyslenecky exibicionizmus niekedy... samozrejme si musim podobnu hudpbu poriadne napoluchat a hrat od ucha, ale nebolo by na skodu vediet kde hladat, preto som postol na forum, a tuto kazdy ide moc do hlbky, preboha ludia zobudte sa... a furt si myslim ze na stupniciach zalezi, trebars viem ze frigicke stupnice zneju neoklasicky, az spanielsky, lokricka je napeta, dur happy, mol melancholictejsia, len som nevedel co mam pouzit aby to znelo "stredoveko" aku stupnicu pouziva Ritchie Blackmore, alebo ta jeho genialita vychadza bohapuste z melodii?
|
|
|
Zaznamenané
|
(Gitary:Ibanez RGT42DX, California (Strat kopia),M.Parker Akustika),(Aparat: Peavey 6505, Randall RX412M, Randall RG15XM) ,(Nahravanie:Tascam US-122MKII, Rode M3, Cubase 5)
|
|
|
Slayertplsko
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #24 kedy: 31. Máj , 2010, 11:19:49 » |
|
Snazim sa ti povedat, ze sa mylis. Stupnice su schopne zniet velmi rozmanito v zavislosti od toho, ako ich pouzijes. Tiez som trpel takouto utkvelou predstavou pred rokmi - ta taku stupnicu najdem aby som znel takto a taku na taky zvuk. Lenze nenasiel som!! Lebo neexistuju. Viem, ze tento pristup nefunguje, lebo som si ho vyskusal na vlastnej kozi.
Samozrejme, ak chces zniet stredoveko, tak urcite pomoze, ak nepouzijes raag bhimpalasi ci maqam bayati, ktore sa pouzivaju v indickej a arabskej hudbe. Jasne, ze pouzijes take stupnice, ake sa v tej hudbe pouzivaju. Lenze tie iste stupnice sa takmer urcite pouzivaju aj v mnohych dalsich zanroch/styloch, ktore zneju uuuplne inac. Chvalim ta, ze si sa pustil do niecoho takeho, lebo niektori ludia neradi opustaju taby, ale stupnice su len mala cast skladacky. Toto sa ti snazim povedat.
Ionsky mod:
Dorsky mod:
Uz dufam chapes. A to som este nesupol ukazku, co robia s dorskym (raag kharaharapriya) a ionskym (raag dhirasankaraabharanam) modom Indovia. Proste neexistuje stupnica Ritchieho Blackmora. Nefunguje to tak, ze kazda kapela/gitarista ma svoju vlastnu stupnicu. Takisto neexistuje stredoveka stupnica. Ritchie pouziva viacero stupnic, casto napr. aiolsku. Zas by som ti sem mohol nahadzat ukazky, ako rozne dokaze zniet, ale nechce sa mi. Poslal som ti cez SS noty na Blackmore's Night, takze mozes zacat studovat.
|
|
« Posledná zmena: 01. Jún , 2010, 09:07:34 od Slayertplsko »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Racius
|
|
« Odpoveď #25 kedy: 31. Máj , 2010, 12:56:56 » |
|
Stredoveko/staroveko/fantasy mi zneje všetko od slovenského Orkristu:
Mimoriadne vhodný sa mi vidí aj soundtrack ku Gothic 3, ako som tak kukal YT, tak očividne je aj populárny na hranie pre fanúšikov:
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|