No, bolo by dobre sa vyjadrit, ku koncertu.
Na zaciatku by som chcel zdoraznit jednu vec, kazdy inteligentny clovek ked ide niekam na navstevu nehlada len same chyby u hostitela a nerozprava o nich vsade. (My sme boli tiez tolerantni po koncerte v BA...)
Akcia bola taka, aka bola. Kto bol vie, kto nebol vidim, ze sa to dozvie a asi si podla toho neurobi dobru mienku. Je pravda, ze nebola velmi vydarena, za co je pravom hodena vina na organizatora. Je to fakt, ktory nikto nepopiera!
Ak by som sa mal vyjadrit k veciam, ktore tu boli spomenute...
Zaciatok koncertu sa pretiahol. Myslim, ze kvoli cakaniu na cast aparatury, ktoru mala priniest ina kapela, nie z nejakych "taktickych dovodov". Skorsi koniec akcie bol, ako uz bolo spominane kvoli 22-hej hodine a pred KD vraj cakali fizli kedy to odbije, aby nam mohli naparit pokutu...
Aparatura nebola nic moc ...ale avizo bolo, ze zvuk a aparatura, aka bola v Randalli v BA, u nas nebude! (bol som osobne pri tom, ked to nas klavesak vravel, myslim ze tebe Iggy, ak sa nemylim, ak nie tebe ..tak sorry). Bolo sa treba psychicky pripravit. Nazvucenie na podiu tym padom bolo na prd. Tie "PA bedne" boli nove, vykonovo mali postacovat, ale nestacili po tom, ako sa vyhulili aparaty na podiu ...podla mna trochu zbytocne, pretoze prva kapela isla tichsie a myslim, ze to uplne stacilo. A ked vyhulim kombo za sebou na viac, ako len na tolko, aby som sa pocul ..a nie je dobre ozvucenie odposluchmi na podiu, tak je zbytocne cakat, ze budem pocut aj nieco ine, ako iba seba spoza chrbta.
To ze v KE je zatial raritou vidiet domacich hrat s nablyskanymi lampacmi a boxami za sebou nie je vec "pevnych nervov a odhodlania nieco s tym spravit", ale je to vec financnych prostriedkov! Ako je Vam iste zname, nie sme na zapade a kedze je situacia taka, ze vsetko napravo od BA je uz povazovane za "Ukrajinu", zase sa nemozme cudovat tomu, ze hrame zatial povacsine na kombach. Urcite by sme si dopriali aj viac. Ved kto by nechcel?
Myslim, ze z tych komb vcera liezol dost dobry zvuk na to, aby na nich dokazal kazdy gitarista zahrat koncert a aby to bolo aj pre posluchaca akceptovatelne. Ked sme isli hrat do Randallu alebo kdekolvek inde, tiez sme sa tak nestarali o to, na com konkretne budeme hrat. Vacsinou na takychto vymennych koncertoch sme spokojni s tym, co je nam k dispozicii, aj ked niekedy to uplne nevyhovuje nasim predstavam.
Naposledy, ked som hral na koncerte na nejakej Mese, tak zvuk bol neporovnatelne horsi ako vcera z komba. Nie vzdy je zarukou uspechu znacka! Napr. nam gitaristom sa hralo na zvuku tych komb lepsie, ako v BA (na pre nas „nevyladenych“ hlavach), ale nikto sa nestazoval.
Vzhladom na vekovy priemer nasej kapely a to, ze az na jedneho z nas kazdy este studuje, vybavenie musime nadobudnut postupne...ved v tejto zostave hrame ani nie rok a pol.
- nezvladnute ozvucenie (cela sala isla cez dva male repraciky, ktore ocividne nezvladali; takisto odposluchy)
- absencia zvukara
- ziadne svetla
- nastrojovka poriadne nezabezpecena (napokon som musel hrat cez smradlavy metalzone)
- bicie polorozpadnute amati, ktore sa nedali nazvucit
Ozvucenie koncertu + svetla ... ked si zavolame zvukara aj so svetlami do saly...vyjde to asi tak na 5-9 litrov ...pri kapelach zo ZA a BA, ktorym treba zaplatit cestak, si nemozeme dovolit platit salu, vsetko zabezpecit a este k tomu zabezpecit zvuk a svetla na profesionalnej urovni. Ak to mam porovnat ...v Randalli svetla tiez neboli spustene (z pre mna neznamych dovodov), videl som, ze tam zablikali asi na jednej pesnicke Sign...
Po skusenostiach so vselijakymi zvukarmi ...uf ...dost casto skoda penazi... dakujem pekne za takeho zvukara, ktory nevie ani kde ma ktory nastroj... nehovorim ani o tom, ze nema potuchy ako ma vyzerat vysledny zvuk a co ma byt pocut, atd...
V Randalli nech ten zvukar robil co chcel ...odposluch predo mnou nesiel vobec! Ked som sa na to len tak mimochodom opytal tu na fore, nikto si „nevsimol“ moj prispevok
Nastrojovka ...no ...bohuzial nie 4x12“, co uz ...aj to bude. A keby aj boli, stavim sa, ze zase by sa tu na 2 stranach rozoberalo to, aky mala ktora bedna na ktorej hlave na pi** zvuk.... ako naposledy.
„napokon som musel hrat cez smradlavy metalzone“ – k tomu asi len tolko: Zabudol vol, ze telatom bol.“ (bez urazky!) Pochybujem, ze nejaky gitarista, ktory zacina s kapelou ma hned od zaciatku celolampove Peavey-cko. Ak hej, gratulujem k dobre zarabajucemu tatkovi
Mne v Randalli tiez nikto poriadne nastrojovku nezabezpecil, presne cez ten isty metalzone som musel hrat aj ja v BA!! A na lampovych koncoch som s nim nakrutil fakt skvely zvuk. Neviem ako to tu potom moze niekto vytknut?! Takze vcera boli take iste podmienky.
Bicie ... polorozpadnute urcite neboli ...a lepsie maju len tazko zarabajuci bubenici. Osobne som videl asi najlepsie u jedneho bubenika v PO, ale z tych bicich by sa poskladal asi nejeden bubenik (aj nebubenik
)
A napriek tomu vsetkemu ako to bolo u Vas (v BA) ...nepadlo ani jedno krive slovo.
to styrioci: sala nebola nijak poznamosti vybavena! Pokus vybavit tuto salu, ako pokracovanie niekdajsej tradicie koncertov v Myslave si vyziadal nemale usilie ...a pekne sa za to cvakalo...
neviem preco sa rozsiruju taketo famy, ked do toho ludia vobec nevidia.
Mat taku „znamost“ ako boli tito prenajimatelia ... to si radsej dam slucku ...ked tej zenskej vadi, ze sa odsunie zaclona, lebo sa chce otvorit okno ...alebo ze roh stola je 3cm odsunuty od druheho... veci, nad ktorymi ostava rozum stat a to neprehanam!
Ze ta sala bola akusticka samovrazda ...to sme zistili hned, ako sme tam prisli a snazili sa to nazvucit s tym, co bolo.
Ze sa to organizatorsky raz nepodarilo, no bohuzial prave teraz ...ako aj Cypruss povedal, ktoremu chcem inac podakovat, zvladli sme minimalne polku z tych 15 koncertov co mame za sebou bez vacsich problemov. A to vacsinou s vlastnymi aparaturami (niekedy s pomocou inych kapiel). V Presove sme v podobnej sale ako Randall, dokonca vacsej zvladli s takouto aparaturou perfektne ozvucit koncert (asi najlepsie ako som kedy zazil a to ratam aj zvukarmi nazvucene koncerty!). Skoda, ze vtedy prislo malo ludi... boli by si ten zvuk uzili.
Ze nam to „domaci zozeru“, heh ...divim sa, ze nam to zozrali aj v Bratislave a dalsich mestach! Musim uznat, ze tento koncert nebol po instrumentalnej stranke z nasho pohladu bezchybny ... ospravedlnovat sa nemozeme... o chybach kazdy z nas vie a budeme sa ich snazit odstranit. Zvukova skuska u nas bola skoro ziadna ...aby sme zbytocne nepretahovali koncert. Napokon aj ja som mal v poslednych pesnickach problem s aparaturou, kedze chlapici co si chceli „zaskakat“ z podia narusili nejake kablovanie
Osobne si myslim, ze vy zo zapadnejsich casti Slovenska sa viacej zaoberate tym na com budete hrat ako tym, co vlastne hrate. Jedno s druhym suvisi, ale nie je to vzdy to prvorade. Ravenclaw je mlada kapela, ktora hra s odhodlanim ...s radostou, z vlastneho presvedcenia Ak aby sa na/po koncertoch nerozoberali pic*viny typu, aparat ...zvuk ...a tym sa zatienila cela podstata akcie a hudby ktoru robia kapely. Namiesto toho, aby sme sa natahovali na tom, kto ma ake vybavenie, by sme sa mohli bavit radsej o muzike, lebo o tom tu este nepadlo skoro ziadne slovo. Myslim, ze na takom uzkom poli, ako je slovenska metalova scena nie je miesto pre nejake podrazanie noh a zhadzovanie inych kapiel. Taketo kapely by mali drzat viac pri sebe ... alebo to je len moj nazor?
Za kratkost casu sa ospravedlnujeme, aj my sme stihli zahrat len polku playlistu. Nabuduce to bude lepsie. Ja som kvoli tomu skoro celu noc nemohol zaspat, lebo mi stale chodilo po rozume to, ze nebol kazdy spokojny s tym, ako to dopadlo. Aby to nevyzeralo, ze nevieme prijat kritiku, vieme ...ale nedalo sa neprotiargumentovat. Kazda objektivna kritika nas posunie zase dopredu a da sa z nej poucit.
Aj tak sa chcem v mene celej kapely podakovat kapelam, ktore prisli a zahrali. Vsetkym, ktori akokolvek pomohli pri organizacii a ludom, ktori sa prisli pozriet tak isto! Dufam, ze sa este stretneme na nejakej akcii...