brko
|
|
« kedy: 19. December , 2005, 18:35:14 » |
|
no tak napiste dakto daco o tejto povrchovej uprave na gitaru ze ako sa robi a tak co treba k tomu ... no a hladal som daco podobne tejto teme ale nenasiel som nic ..
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #1 kedy: 19. December , 2005, 20:34:59 » |
|
Keby si zadal do vyhladavania slovo fermez, nasiel by si toto: rastis napísal:Ivoss - odmasteny povrch, vysmirglovany po najjemnejsi smirgel, co existuje. Nanesie sa stetkou fermeze, co to znese, nech su kludne mlaky a nech to steka. Po 15 minutach sa to vytrie flanelom, ale tak, akoby si to chcel odtial vsetko zase odstranit. Nanesie sa dalsia vrstva fermeze, ale uz opatrnejsie, rovnomerne a bez prilisneho stekania. Po 15 minutach sa vytrie. Podla porovitosti materialu sa moze naniest este 1-2 vrstvy, vzdy sa vytrie. Zaschnuta nevytreta fermez by porobila leskle mapy. Cela procedura trva 1 hodinu aj s cakackami. Po 48 hodinach sa to utrie od zvyskou mastnoty a je to hotove. Fermez z toho bude citit este 2-3 tyzdne, ale je to prijemnejsia vona, ako aceton alebo polyuretan. Podobne sa bezne napustaju aj original tovarenske nastroje. Vonku sa to asi vola nejak inac, ale zlozenim to bude cosi podobne. Z niektorych takto upravenych nastrojov ide od novoty aj podobna vona, ako fermez. Povrch je dokonale chraneny voci mastnote, vlhkosti, akurat oproti tvrdemu laku je nachylnejsi na buchance a skrabance. Ale zase sa lepsie opravuju.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
brko
|
|
« Odpoveď #2 kedy: 08. Január , 2006, 14:32:39 » |
|
takze otazka ze ked fermezov upravim telo tak aj krk mam na fermezovat teda? a aky to ma vplyv na farbu ?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Roberto
VIP
inventár podniku
Príspevkov: 3467
|
|
« Odpoveď #3 kedy: 08. Január , 2006, 14:43:52 » |
|
brko napísal:takze otazka ze ked fermezov upravim telo tak aj krk mam na fermezovat teda? a aky to ma vplyv na farbu ? Brko, aj ano krk mozes.
|
|
|
Zaznamenané
|
“Hot funk, cold punk, even if it's old junk, it's still rock and roll to me.” ~ Billy Joel
"Using a pedal for dirt with a great vintage Marshall is like driving a Ferrari with an automatic transmission. It's still a Ferrari but you can sure as have a lot more fun with a manual."
|
|
|
brko
|
|
« Odpoveď #4 kedy: 08. Január , 2006, 14:44:47 » |
|
okej a farba zmeni to dajako farbu dreva?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #5 kedy: 08. Január , 2006, 16:14:58 » |
|
Trochu hej - fermez je zltkava tekutina, trochu zltsia ako acetonovy lak. Takze drevo trosku stmavne a hlavne sa mu zvyrazni kresba. Vyzera to podla mna perfektne.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
brko
|
|
« Odpoveď #6 kedy: 21. Február , 2006, 16:42:02 » |
|
a ma otazka este ze ked nafermezujem uz drevo tak bude trochu tvrdsi povrch ako keby bolo drevo na surovo ? aspon o trochu ... ci bude taky isty ako drevo bolo len odolny voci vode ... a este mam fermezovat aj miesta spoju tela s krkom ? ci tamm mam to nechat take surove drevo lebo cez to sa bude lepsie vodit zvuk toho dreva vdaka
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #7 kedy: 21. Február , 2006, 17:11:58 » |
|
Fermez nerobi tvrdu vrstvu ako lak na dreve. Fermez vsiakne do dreva a chrani ho pred vlhkostou a mastnotou. Nafermezuj kludne vsetko. Ale ak sa bojis o to, aby si drevo neobuchal, pouzi radsej tvrdy lak miesto fermeze.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
brko
|
|
« Odpoveď #8 kedy: 21. Február , 2006, 18:26:17 » |
|
a mam nechat nenafermezovane miesto na mieste spoja krku a tela ... na krku aj na tele ? tam pod srobami ... ako byva na lakovanych gitarach?
no mne je to fuk ci sa to dajako nici vela ved nehram s nou bejzbol ... male skrabance to je ok
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #9 kedy: 21. Február , 2006, 18:31:02 » |
|
rastis napísal:Nafermezuj kludne vsetko. .
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
brko
|
|
« Odpoveď #10 kedy: 21. Február , 2006, 18:36:00 » |
|
a este ze ked uz budem mat nafermezovanu gitarku a potom co ja viem o rok ju budem kciet nalakovat a nalakujem ju tak nebudem mat ta fermez dajake vlastnosi ze dalsej vrstvy cize tam bude viac vrastiev a bude to mat dajaky tupsi zvuk ... ci ju mam dajako z tej gitary vysmirglovat alebonechat taka kludne kydnut lak ? ...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #11 kedy: 21. Február , 2006, 18:49:18 » |
|
Ked chces gitaru o rok lakovat, nefermezuj ju. To by si musel poriadne zosmirglovat, vycistit riedidlom, odmastit a co ja viem co. Alebo si nastudovat, akemu typu laku to v podklade nevadi, toto presne ja neviem. Nemozes sa predsa pustat do povrchovky nastroja s tym, ze co ked po roku... ...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
brko
|
|
« Odpoveď #12 kedy: 21. Február , 2006, 20:17:20 » |
|
no mne ide o povrchovku aby co najmenej ovplyvnila zvuk gitari a kde si bolo ze fermez ma take vlastnosti no ale kcem aj aby mi ta gitarka vydrzala zo 20 rokov bez tazkej ujmy na zdravi tak koli tomu zase lak a nevjem sa rozhodnut co ... malo by to byt tak aby bolo vidno kresbu dreva ... to by stacil aj normalny lak dajme tomu na parkety priesvitny abo co??? :sick:
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479
|
|
« Odpoveď #13 kedy: 21. Február , 2006, 20:19:49 » |
|
Fermez ci olej a vosk (Aky je tam rozdiel? Je to nieco uplne ine?) skutocne neochrani drevo pred buchnutiami, ale zniest sa to da. Aspon mas skor gitaru s vintage zhladom.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
brko
|
|
« Odpoveď #14 kedy: 21. Február , 2006, 20:23:55 » |