Este som zabudol uviest 2 moje
subjektivne postrehy - namet na zamyslenie sa pre pripadny buduci rok:
1.
Je ine, ked je na akcii 3000 ludi a neplatiacich je 30. Je ine, ked je ich 300 a neplaticich je tiez tolko - 30. 10% (!). Pri tak malom pocte platiacich, je to potom pomerne vyrazna financna strata. Vsimol som si, ze dost ludi, predovsetkym \"pseudo-prominentov\" a ich kamaratov, prislo bocnym vchodom. Zrejme neplatili. Nehovorim teraz, samozrejme, o ucinkujucich, ich crew-e, spoluorganizatoroch a pomocnikoch. Ale o ludoch, ktori na akcii absolutne nijak neparticipovali. Teoreticky priklad: Ked niekto zlozi text pesnicky hranej na GF a \"to je vsetko\" (nie je clenom kapely, ani jej manazmentu, atd.), tak ma platit ako ostatni. Ked si moze zaplatit student, preco si nemoze zaplatit clovek, ktory ma pravdepodobne podstatne vacsie prijmy? Je jasne, ze ide aj o propagaciu v \"branzi\", ale prave
tito ludia by mali chapat suvislosti, vediet ake financne narocne je zorganizovat takuto mega-akciu s malym rozpoctom a ze je super, ze sa na to niekto dal a bolo by vrcholne nespravodlive, keby mal este cast nakladov hradit z vlastneho vrecka ...
Aby som bol spravne pochopeny:
Absolutne mi nejde o to, ze ja som platil a poniektori ini nie. Ja som zaplatil rad. Vlastne aj tym som prejavil vdaku organizatorovi a ocenil, ze nieco take sa v BA konecne uskutocnilo. Bolo by mi neprijemne, keby som bol medzi tymi neplatiacimi ...
Proste si myslim, ze by ludia, ktori s danou akciou nemaju \"nic spolocne\", platit jednoznacne mali. Bez rozdielu ich postavenia v BA \"music & stuff\" komunite. Je nonsens, ked to pouzijuc hyperbolu, mierne zvulgarnim: ked \"rozvalovanie\" niekoho s pivom, este zaplati organizator (lebo aj tych jeho 400-500Sk, keby platil, pri tak nevelkom pocte divakov, by trosku pomohlo ...).
2.
Webova stranka
www.guitarfest.sk bola velmi pekne spravena, ale to je z hladiska propagacie, bohuzial, malo. V meste neboli prakticky ziadne plagaty, t.j. plagatova propagacia bola takmer nulova. Mozno sa mylim, ale tak to na mna posobilo.
Smola bola aj v tom, ze z piatka na sobotu zacal aj Bierfest v Inchebe, boli FUN-narodeniny, Wilsonic (ak sa nemylim) a v nedelu Depeche. No a este aj ten futbal v Nemecku.
Viem, su to vsetko uplne inac zamerane akcie (miestami akoby az na ten Bierfest
), ale aj tak si myslim, ze isty dopad na ucast na GF to malo. Aj v sobotu. Na druhej strane, iste nie je jednoduche zladit moznosti a terminy ucinkujucich u vsetkych ucinkujucich, zvukara, prenajimatelov saly, atd.
Ta (na 400 tisicove mesto) nizka ucast mi vadi aj preto, ze dufam, ze hlavny donator (VF), nebude nanu prihliadat pri spatnom hodnoteni projektu a ze teda bude participovat na akcii aj v buducnosti. Rene L. mal pravdu v tom, ze ide o mensinove zanre, takze plny sal v nasich malomestskych pomeroch (ked imidz je dolezitejsi ako skutocne umenie a technika) je aj pre takuto skvelu akciu absolutnou utopiou. Ako som vsak uz v minulom prispevku napisal a teraz to este aktualizujem: Ked budeme hovorit vsetci svojim znamym aka to bola perfektna akcia (a ona taka skutocne bola!), tak o rok tam bude podstatne viac ludi. Pri zlepseni propagacie tomu verim.
Tak to bol moj posledny prispevok k teme GF. Dakujem tym, ktori mali nezlomnu silu ich vsetky docitat do konca.