Shure SM58 je predovsetkym podiovy mikrofon, z coho vyplyva, ze je velmi tichy pri manipulacii a traduje sa, ze je neznicitelny padom. Mozem potvrdit, ze videl som uz vela velmi omlatenych kuskov, ktore hrali jak hodinky. Charakterom je to +/- univerzalny mikrofon. Je pravda, ze nie na vsetky hlasy sa hodi, ale mikrofon, ktory by sa hodil na vsetky hlasy aj tak neexistuje. Ja mam skusenost, ze na niektorych muzskych zachripnutejsich hlasoch robi trochu telefon a treba ho ekvalizovat.
Jeho \"profickejsia\" verzia je Beta 58. Mali by byt podobne co sa tyka farby, Beta by mala byt trochu jasnejsia, ale vlastnu skusenost nemam.
Nastrojovou verziov SM58 je SM57. Je to mikrofon casto pouzivany na rytmicak a ku gitarovemu kombu. Pri kombe sa da kludne nahradit SM58, rozdiel pri vyzhavenom repraku zblizka nie je az taky velky.
Kondenzatorove mikrofony maju jasnejsi zvuk a su urcene na nahravanie z vacsej dialky. Z toho vyplyva, ze je dolezite mat aj dobre vyriesenu akustiku v miestnosti, pretoze kondenzatorovy mikrofon ju snima tiez a moze to robit vo vysledku neplechu. Kondenzatorove mikrofony potrebuju phantomove napajanie 48 V.
Vsetky mikrofony potrebuju mikrofonny predzosilovac. Takze v pripade, ze nemas mikrofonny predzosilovac moja prva rada znie:
Nez si za 5000 az 10000,- Sk kupis mikrofon, kup si za tie iste peniaze lacnejsi mikrofon a k tomu zakladny mic preamp. Narobis s tym podstatne viac muziky.
Ak mas o mikrofonoch a problematike okolo toho take nevedomosti, ako to vyzera z prveho prispevku, moja druha rada znie:
Miesto mikrofonu za 5000 az 10000,- si kup dynamicky mikrofon lacnej rady Shure PG58 za 1977,- Sk- da sa do neho spievat, da sa postavit ku gitarovemu kombu. Mikrofony PG vydavam aj na lacnejsie vybavenych podiach a ja som s nimi kedysi natocil zo 2 dema...
Takto usetrene peniaze mozes odlozit bokom a kupit si konecne lampovy aparat