Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
22. November , 2024, 04:15:25
Strán: 1 [2] 3 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Klasika  (Prečítané 12961 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
midlo
pravidelný návštevník
Príspevkov: 548

« Odpoveď #15 kedy: 17. Júl , 2008, 23:34:35 »

aj ked vsetci vieme, ze velmi podobnu vec spravil uz mozart, takze je jasne, odkial pochadza povodna myslienka.  Zdravíčko
Vidim ze si nadseny, tak ti to nebudem brat, urcite je ta kniha putavo napisana
Zaznamenané
jozef sivák
pravidelný návštevník
Príspevkov: 164

« Odpoveď #16 kedy: 18. Júl , 2008, 12:30:33 »

wow skladatelia ste tu? urobte nieco pre gitaru klasicku alebo mate?
Zaznamenané
Semish
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 5879

« Odpoveď #17 kedy: 18. Júl , 2008, 18:14:45 »

inac mam novu skladbu pre orchester, ale nedostane pravdepodobne realne zvuky, kedze by to bolo narocne a sampling mna vobec nezaujima. mojim cielom je iba skladanie. vypocul by si ju niekto, ak by som ju zverejnil v midi spolu s partiturou?

Urcite vypocul...
Zaznamenané
jozef sivák
pravidelný návštevník

« Odpoveď #18 kedy: 18. Júl , 2008, 20:45:45 »

ak zlozis urcite sa naucim a zverejnim
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #19 kedy: 19. Júl , 2008, 09:11:50 »

inac mam novu skladbu pre orchester, ale nedostane pravdepodobne realne zvuky, kedze by to bolo narocne a sampling mna vobec nezaujima. mojim cielom je iba skladanie. vypocul by si ju niekto, ak by som ju zverejnil v midi spolu s partiturou?

isto vypocul. ale ja na tvojom mieste by som sa aj posnazil s trosku realnejsimi zvukmi -nie len midi, pretoze to potom "pokazi" ten dojem skladby :) ale jasne, na nejaku ukazku to staci :)
Zaznamenané

midlo
pravidelný návštevník

« Odpoveď #20 kedy: 19. Júl , 2008, 13:19:05 »

..ale nedostane pravdepodobne realne zvuky, kedze by to bolo narocne a sampling mna vobec nezaujima...
Ved nikto ta nenuti samplovat si vlastne nastroje. Ked mas kvalitnu kniznicu, jednoducho priradis zvuky jednotlivym nastrojom a je to. Vypocuj si ukazky firmy quantum leap a spadnes na zadok.
Zaznamenané
jozef sivák
pravidelný návštevník

« Odpoveď #21 kedy: 19. Júl , 2008, 13:27:54 »

jo a tu skladbu pre gitaru? bol by som fakt zvedavy ak by to bolo v mojich silach tak by som bol velmi rad 1. interpretom  Na zdravie!  Žmurk
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #22 kedy: 19. Júl , 2008, 13:32:47 »

jo a tu skladbu pre gitaru? bol by som fakt zvedavy ak by to bolo v mojich silach tak by som bol velmi rad 1. interpretom  Na zdravie!  Žmurk

to chces zahrat na gitare skladbu pre orchester ?
Zaznamenané

midlo
pravidelný návštevník

« Odpoveď #23 kedy: 19. Júl , 2008, 15:22:53 »

midlo: ja mam celkom slusne sample(aj ked je ich velmi malo). EWQL gold a miroslav philharmonic. lenze skusal si to niekedy robit?  :) tam treba kazdy ton nastavovat. nie kazdy zvuk napr. husli pasuje z inym a pod. to je velmi zdlhave a je to podstatne zlozitejsie ako to vyzera. ak su v skladbe same polove noty a timpani, tak je to ok. lenze ked je v jednej fraze X roznych technik, tak robit to je  ?§!.. radsej sa budem dalej vzdelavat.
Ano robil. Podstatne je, aky pouzivas hostitelsky program pre tie kniznice a ako spolu vedia navzajom komunikovat. Slusne nahravky sa daju spravit za par minut, lepsie tak do dna a na profi sa s tym treba babrat. V kazdom pripade aj suche nahodenie akychkolvek presetov bude zniet stale lepsie ako midi.  Podla mna si len lenivy  Žmurk
Nechap ma zle, kludne ti uverim ze tebe midi stacia, ale ked chces svoju pracu prezentovat, tak urcite nie.
« Posledná zmena: 19. Júl , 2008, 15:30:29 od midlo » Zaznamenané
jozef sivák
pravidelný návštevník

« Odpoveď #24 kedy: 19. Júl , 2008, 19:20:35 »

jozef sivak: na skladanie pre klasicku gitaru sa necitim, kedze som nikdy taky styl nehral. ale nejaku upravu by som snad mohol skusit spravit. skus si vypocut ak chces jedno kvarteto, ktore som tu zverejnil. z toho by sa mozno dala spravit uprava pre gitaru. alebo by som ti skusil poslat jednu mensiu skladbicku pre klavir. ta by mohla byt tiez zaujimava.

jasan urob uroobb
Zaznamenané
Zvuk
stály hosť
Príspevkov: 957

...hudba je zmysluplne prerušované ticho...

« Odpoveď #25 kedy: 22. Júl , 2008, 13:40:45 »

zaoberal sa niekto z vas skladanim (prip. studovanim) dodekafonickej skladby? dostala sa mi do ruk kniha od hannsa jelinka - uvedenie do dodekafonickej skladby. musim povedat, ze ta kniha je perfektna. az po precitani uvodu tej knihy som zistil o com v skutocnosti je dodekafonia. samozrejme som to vedel aj pred tym, ale az teraz som pochopil (aspon z casti) filozofiu tych dvanastich tonov a jej pointu. velmi ma to zacalo zaujimat. je to perfektne prepracovany system a tak isto tie 12 tonove rady su dokonalo premyslene. urcite vznikne v blizkej dobe nejaky pokus o dodekafonicku skladbu.

zaujimava je tato posledna veta z uvodu knihy: "a nyni je take jasne, ze dodekafonicka skladba neni jednoduse novym hudebnim slohem, nybrz sprevneji zacatkem noveho vyvoje na vyssi urovni."

ako ste na tom vy s dodekafoniou? ste za, ci proti? pretoze niektori ludia to povazuju za slepu ulicku a nespravny vyvoj hudby.

Nejak ma moderna hudba 20.storocia moc nelaka (az na zopar vynimiek) . Drviva vacsina produkcie sa mi zda strasne intelektualna a bez sirsieho emocionalneho obsahu . Casom mozno uvidim... Alebo ak mas nejaky tip na zaujimavu skladbu daj link .
Zaznamenané

Tak aj ty, nehodný druh môjho smutného života, podobáš sa verejnosti, ktorej nikdy neslobodno ponúknuť delikátne vône, čo ju poburujú, ale starostlivo vybrané odpadky.
midlo
pravidelný návštevník

« Odpoveď #26 kedy: 10. August , 2008, 20:44:47 »

na toto som dnes nahodou natrafil

http://www.mcpo.sk/downloads/Publikacie/Vychova/VPHUV200501.pdf

je to pre tych, ktory sa chcu dozvediet viac o dodekafonii, ktora sa tu spominala. o jej historii, vyvine, prvych dodekafonikoch, o filozofii tejto techniky a mnoho ineho.
Clovek co to napisal, sa tomu fakt rozumie, chodil som k nemu na prednasky. Osobne tento styl hudby ale vobec nemam rad.
Zaznamenané
midlo
pravidelný návštevník

« Odpoveď #27 kedy: 11. August , 2008, 08:39:16 »

Tu knihu doma mam. Este som ju nezacal citat (teraz sa ucim na statnice)
Studoval som hudobnu vychovu :)
Nielen dodekafoniu, celkovo hudbu 20.storocia velmi nemusim. Niezeby som tomu nerozumel, ale unavuje ma to pocuvat. Ak by hudobny vyvoj nesiel tym smerom, dnes by sme zrejme nepoznali pojem popularna hudba.
Zaznamenané
Zeck
miestny štamgast
Príspevkov: 1675

« Odpoveď #28 kedy: 11. August , 2008, 16:10:32 »

a neprelistoval by si si 5 minut tu knihu a nenapisal by si, co tam je priblizne?  :) ja som sice nasiel obsah, lenze to su iba nazvy kapitol. je z tych klasickych knih o harmonii alebo je to viac o modernej harmonii? prave to "modernejsie" by som potreboval. lebo mam uz 4 knihy o harmonii, tak ci by sa pri nich uzivila.
ano ma to v sebe logiku. dnes by sme mozno nepoznali pojem popolarna hudba, ale o 50,100,200... rokov by k tomu urcite doslo. to bola podla mna len otazka casu kedy padne tonalna harmonia a dur-molovy system. vsak dejiny hudby mas isto lepsie zvladnute ako ja (zatial :) ), tak to musis vediet.
mozno to bude znie divne odo mna, ktory som este pred par mesiacmi pocuval takmer vylucne klasicismus a romantizmus...
ale predstav si, ze si skladatel, studujes to, zivis sa tym. budes skladat hudbu z pred 200 rokov, ktora dnes uz nikoho nezaujima? to je ako keby studenti fyziky ostali len pri newtonovi a nesli dalej, len by sa hrabali vo vlastnom piesocku, uplne izolovani od zvysku sveta, ktori pokrocil do uplne inej doby. ked ide vsetko dopredu, preco by hudba mala ostat v 19. storoci? v klasicizme tiez nikto neskladal organa, diskanty a pod. 
ja to vidim najviac na sebe. ked som pred rokom pozeral program SKO na sezonu 2007/2008, tak som hladal beethovena, mozarta, cajkovskeho... bolo ich celkom dost a bol som spokojny. ked som pred tyzdnom pozeral program na sezonu 2008/2009, tak som hladal schoenberga, stravinskeho, bartoka, sostakovica... a ver alebo nie skladby, ktore odzneju od autorov 20. stor. (a to uz nehovorim o sucasnych) by som spocital asi na 3 - 4 prstoch. to ma dost zarazilo. dnes sa u nas hra malo sucasna hudba. to je velka skoda. v kazdom obdobi sa hrala hlavne sucasna hudba, len dnes je to inac. ale zevraj vo vyspelejsich krajinach to je uplne inac. tam robotnici rano v krcme kludne debatuju o sucasnych skladateloch a poznaju ich. u nas to tak este nie je, ale urcite to casom pride aj tu.
ale chapem, co chces povedat. to je samozrejme tvoj nazor a proti tomu sa neda oponovat. len som si potreboval vyliat srdce a zafilozofovat.   Bavím sa skvele
ale keby si aspon trochu napisal o tej knihe, bol by som ti velmi vdacny. este dva dni mam sestru v prahe, tak by sa to dalo lahko zohnat.

Vidim, ze si na najlepsej ceste byt uspesny skladatel a drzim ti v tom palce. Inak nieco v tom zmysle som sa ti snazil naznacit v tomto prispevku  Na zdravie!
Zaznamenané

"We're going to create something that they can't steal  because they can't play it." :-)   - Thelonious Monk
midlo
pravidelný návštevník

« Odpoveď #29 kedy: 11. August , 2008, 17:44:13 »

ale chapem, co chces povedat. to je samozrejme tvoj nazor a proti tomu sa neda oponovat. len som si potreboval vyliat srdce a zafilozofovat.   Bavím sa skvele
ale keby si aspon trochu napisal o tej knihe, bol by som ti velmi vdacny. este dva dni mam sestru v prahe, tak by sa to dalo lahko zohnat.
Vies, dodekafonia ako taka je v urcitom zmysle extremizmus. Viem si ju predstavit ako vyrazovy prostriedok, ale nie ako skladatelsky smer. V tomto zmysle je nutna tonalna hudba, ale posunuta dalej aj o netonalne vyrazove prostriedky.
Ludia nepocuvaju sucasnu hudbu preto, lebo je prilis komplikovana a ponura. Neprinasa beznemu posluchacovi radost, narozdiel od beznej, vtedy komercnej a teda popularnej hudby klasicizmu, romantizmu atd... Organa sa neskladali, tie boli improvizovane.
Co sa tyka tej knihy, zozenies ju barskde. Mali by ju mat v Ba, ja som kupil v Ke. Zaobera sa strukturalnymi funkciami harmonie, co je z nazvu asi jasne :) Je to vsetko vramci tonality dur-mol, teda nauka o funkciach harmonie z obdobia ked Arnold ucil v usa. Celkovo je tam viac not ako textu, takze sama analyza.
Ake mas knihy okrem kofrona? :)

ps.:to s tymi robotnikmi si v akom sci-fi videl?  ha ha ha
Zaznamenané
Strán: 1 [2] 3 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.049 sekund, 22 otázok.