popon1 -táto téma (Mody) TU U JE!! Nepridávaj zbytočne robotu adminom.
Takže
poponova otázka:Zdravim..chcem sa opytat ci mi niekto nevie poradit...ked si vezmem napr G dur a amol...z G dur priklad prve 4 tony v urcitom mode koncim na tone c a od tohto tonu chcem hrat a mol ako sa to riesi z predznamenaniami?.....
problem dva niekto mi vravel ze mody znamena ked mame napr G dur a dam urcity mod tak to hram prikladne od tonu a-teda hram stupnicu a mol alebo ak od h tak h mol...ak je to pravda ako je to riesene s predznamenaniami a ak nie chcem sa spytat ci existuje nazov pre tieto postupnosti a o co v nich ide...dakujem
reakcie:Altostratus:si si si mal najprv prečítať sekciu o teórií, tam sa o módoch veža hvorilo.
Pomiešal si dve veci...v prvej otázke hovoríš o MODULÁCIÍ, teda o zmene tóniny uprostred skladby.
Môžeš to riešiť dvoma spôsobmi. Buď posuvkami, teda pred noty, ktoré vybočujú z tóniny dáš posuvné znamienka, alebo jednoducho na začiatku príslušného taktu zmeníš predznamenanie. (Aspoň myslím, že sa to tak robí)
Módy sú vlastne tá istá stupnica hraná z rôznych stupňov.
C dur je CDEFGAHC, to je Iónska
keď ju zahráš od druhého stupňa, teda: DEFGAHCD, je to D Dórska (Cdur hraná od D)
od tretieho stupňa je to EFGAHCDE, teda E Frygická (C dur od tretieho stupňa)
A tak ďalej...
(Dúfam, že som niečo netresol
popon1:to som pochopil ide vsak o to ako sa tie predznamenania menia v zavislosti od modov...dufam ze sa nepytam trapne :silly:
Altostratus:Predznamenania s modmi nemajú nič spoločné, predznamenania znamenajú tóninu. Vo všetkých stupniciach, ktoré som spomenul v predchádzajúcom príspevku je rovnaká tónina (Cdur) a rovnaké predznamenanie (žiadne)
popon1:aha takze ak som to spravne pochopil a zhrniem to :
predznamnanie sa nikdy nemeni jedine co sa meni su poltony v zavislosti aky hrame mod?...sorry ak om to nepochopil mam za sebou sice 7 rokov teorie ale tam sa mody neberu a nikto mi to nevie vysvetlit .
Altostratus:Už by som ocenil, keby sa tu k tomu vyjadril Pitu, alebi niekto, kto sa v teórií fakt vyzná, ale zdá sa mi, že splietaš dve veci cez seba
Hovoria ti niečo pojmy \"kvartový kruh\" a \"kvintový kruh\"? Podža nich sa určujú predznamenania.
Uvediem príklad. Stupnica C dur - nemá predznamenanie
Stupnica A mol je vlastne Aiolským módom Cduru a preto má rovnaké predznamenanie, teda žiadne. Preto aj D Dórska, E Frygická, F Lydická, G Mixolydická, A Aiolská a H lokrijská majú stále rovnaké predznamenanie, pretože sú v rovnakej tónine.
Každý mód má svoj špecifický charakter, ale ak postavíš skladbu na napr. E Frygickej stupnici (bude skôr do molu, lebo prvá tercka je malá), tak to bude furt tónina Cdur, teda bez predznamenania.
Proste predznamenania znamenajú tóninu, teda \"zoznam tónov v skladbe\", ale nie mód