Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
22. November , 2024, 08:09:21
Strán: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 11 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: MÓDY  (Prečítané 70616 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
Lubo
stály hosť
Príspevkov: 908

-- JAZZ --

« Odpoveď #75 kedy: 14. September , 2007, 12:54:34 »

teda ja som zasa trsosku mimo debaty :) ale ked som videl to siahodlhe brmbolcove vyvetlenie modov tak to som musel. To je pekna sprostost :) hudba je rovnaka na gitare aj na fujare a zapisuje sa rovnako.... do not. Takze vysvetlovat teoreticku zalezitost cez nejake cisla a tabulky a neviem ake taby je podla mna uplny nezmysel. Mody sa od seba lisia vacsinou len malo a kazdy ma svoj charakteristicky interval. Kto sa chce ucit modalne stupnice nech sa nauci teoriu aspon tie stupidne intervaly.. bez toho to absolunte nema zmysel vobec riesit. To mi pripada ako keby daky matematik vysvetloval plosny integral typkovi ktory nevie co je odmocnina. hawk  Zdravíčko
« Posledná zmena: 14. September , 2007, 12:55:59 od Lubo » Zaznamenané

brmbolec
stály hosť
Príspevkov: 906

« Odpoveď #76 kedy: 15. September , 2007, 11:04:49 »

ale ked som videl to siahodlhe brmbolcove vyvetlenie modov tak to som musel. To je pekna sprostost :)

...vidím že niekto sa nám tu zobudil po niečo vyše pol roku  Som frajer Bratino, vidím že z teba srší prudká inteligencia, problém je ale v tom že tu kopec ludí nevie čítať z nôt a nepozná intervaly. Je to tu tuším gitarové fórum, nie fujarové  Som frajer Snažil som sa to obzrejmiť jednoduchšie ľuďom ktorí sa do toho až tak nerozumejú tak ako som tomu pochopil ja. Zaujimavé je, že Piťu ktorý má odohraný nejaký piatok viac na gitare ako ty sa s tým v podstate stotožnil. Dosť ľudí čo ich poznám by ťa svojou gitarovou hrou, nápadmi... schovalo. A o teórii a intervaloch vedia možno 5% toho čo ty. Myslím si že muzika je často aj o niečom inom... Nemyslím si že teoretické schopnosti sú často prostriedkom k "virtuozite".
« Posledná zmena: 15. September , 2007, 11:06:57 od brmbolec » Zaznamenané

Malé, ale potešia :)
Lubo
stály hosť

-- JAZZ --

« Odpoveď #77 kedy: 16. September , 2007, 09:30:27 »

hh ja o sebe netvrdim ze som najlepsi neviem ako si si z mojho prispevku toto odvodil.. no ale co dako sa branit treba.  Som frajer Ja iba hovorim ze najprv sa naucim co je to lydicka kvarta a potom sa mozem ucit lydicku stupnicu. A nie naucit sa prstoklad nejakej schemy ktoru posuvam mechanicky a prd jej rozumiem.
« Posledná zmena: 16. September , 2007, 09:33:48 od Lubo » Zaznamenané

matkosafko
pravidelný návštevník
Príspevkov: 517

« Odpoveď #78 kedy: 16. September , 2007, 09:34:06 »

hh ja o sebe netvrdim ze som najlepsi neviem ako si si z mojho prispevku toto odvodil.. no ale co dako sa branit treba.  Som frajer Ja iba hovorim ze najprv sa naucim co je to lydicka kvarta a potom sa mozem ucit lydicku stupnicu. A nie naucit sa prstoklad nejakej schemy ktoru posuvam mechanicky a prd jej rozumiem.

presne tak, zo ziliny do blavy sa ide cez trencin a nie cez new york
Zaznamenané
brmbolec
stály hosť

« Odpoveď #79 kedy: 16. September , 2007, 21:00:22 »

hh ja o sebe netvrdim ze som najlepsi neviem ako si si z mojho prispevku toto odvodil.. no ale co dako sa branit treba.  Som frajer

tá veta bola vytrhnutá z kontextu. Bolo za ňou písané že možno vedia 5% teorie čo ty.
Hudba sa bez teorie zaobíde, ale opačne je to už horšie.
Snažil som sa to vysvetliť jednoduchším sposobom ako som to pochopil ja. Ale vysvetlovať človeku ktorý sa nevyzná v teórii pojem lýdická kvarta mi príde ako keby daky matematik vysvetloval plosny integral typkovi ktory nevie co je odmocnina.   Žmurk  To vieš bratino, nie každý chytrák tu chodí na konzervu  Na zdravie!
Zaznamenané

Lubo
stály hosť

-- JAZZ --

« Odpoveď #80 kedy: 17. September , 2007, 11:57:50 »

a ja zasa hovorim pokial tej lydickej kvarte nerozumie nech sa neuci mody. Pretoze mod to neni len stupnica to je cely harmonicky material s ktorym mozes pracovat, používať doškálne akordy toho modu. A niesom tvoj bratino.
« Posledná zmena: 17. September , 2007, 12:09:47 od Lubo » Zaznamenané

brmbolec
stály hosť

« Odpoveď #81 kedy: 17. September , 2007, 18:56:59 »

tak nám to teda bratino vysvetli :) ...lýdickú kvartu, doškálny-nedoškálny akord...prosto čo, ako, kedy a prečo sa používa. Rád by som si rozšíril obzor
Zaznamenané

Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #82 kedy: 17. September , 2007, 19:10:16 »

Preto sa hovorí lydická kvarta, lebo kvarta je jediný tón, ktorým sa odlišuje lydická stupnica od dur. Je to pre lydickú stupnicu charakteristický tón.  Takisto ako iné tóny pre ostatné stupnice.

Doškálne akordy sú poskladané z tónov konkrétnej stupnice.

Nebuď ješitný, brmbolec, ale si to trénuj, vyhľadávaj aj inde a pýtaj sa konkrétne, ak niečomu nerozumieš, bez vyrývania... Žmurk
Zaznamenané

brmbolec
stály hosť

« Odpoveď #83 kedy: 17. September , 2007, 19:57:53 »

:)
s vyrývaním som ja nezačal, len som reagoval na osvietenie niekoho po 1/2 roku :)
Zaznamenané

Srnac
pravidelný návštevník
Príspevkov: 322

« Odpoveď #84 kedy: 06. Október , 2007, 18:07:16 »

Cafte ludia...Rad by som naucil trocha hrat modalne stupnice...pravdu povediac vobec tomu nechapem.Zatial som hraval len blues klasicke 12stky a tak s pentatonickymi stupnicami..Raz som si však na nete pozeral video Frank Gambale - modes kde ukazoval sola v  jednotlivych modoch co ma dost zaujalo a preto by som sa rad aspon pokusil tento "kluč" rozlustit..viem ze tu je uz jedna tema zalozena ale cital som si to a akosi som etomu nechapal a preto by som chcel aby mi niekto od zakladov vysvetlil ako zacat ked chcem hrat mody respektive modalnu improvizaciu...Je pravda ze blues uz celkom ide aj molove a durove stupnice/pentatonicke/.Nepoznam ich sice presne rozlisujem to len podla mojich kriterii(vesela a molova):D a tieto dve miesam.Na niektore sekvencie som pouzival taku stupnicu ktoru som v podstate odvodil od pentatonickej a pridal som k tomu tony "od ucha" ktore sa mi tam hodili vacsinou do rockovych sekvencii a do moloveho blues.to ma vsak nebavi hrat v podstate podla ucha a preto by som bol rad keby mi niekto poradil na tie módy..ako s tym zacat ako sa k tomu priblizit a tak dalej...tak som rad ak to niekto docital az potialto a cakam vase rady:))
Zaznamenané
Srnac
pravidelný návštevník

« Odpoveď #85 kedy: 06. Október , 2007, 18:08:20 »

btw do youtube.com search: Frank Gambale - modes - "tvoj nazov modu" mode.
Je tam kazdy jeden a vidno ze sa dost lisia
Zaznamenané
Srnac
pravidelný návštevník

« Odpoveď #86 kedy: 06. Október , 2007, 18:08:44 »

nazov modu do toho search po anglicky podotykam:)
Zaznamenané
Srnac
pravidelný návštevník

« Odpoveď #87 kedy: 06. Október , 2007, 18:23:18 »

Na tomto videu napriklad absolutne nechapem aky kluč pouziva
« Posledná zmena: 06. Október , 2007, 18:47:24 od Pitu » Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #88 kedy: 06. Október , 2007, 18:42:06 »

http://forum.gitaristi.sk/index.php/topic,60.75.html

pozri si to a prečítaj poriadne a potom sa pýtaj konkrétne, ak niečomu z toho nerozumieš..
« Posledná zmena: 06. Október , 2007, 18:44:46 od Pitu » Zaznamenané

Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #89 kedy: 06. Október , 2007, 18:53:24 »

Na tomto videu napriklad absolutne nechapem aky kluč pouziva

Jasne je tam napísané, že zahrá všetky módy. Počuješ, že základný tón je C a od toho sa to odvíja.
Keď to zneje durovo, hrá ionský (durový), lydický alebo mixolydický mod, keď molovo, tak hrá aiolský (molový), dorsky, frygický alebo lokrycký mod..  Postupne ich v improvizáciii prehrá všetky..
Zaznamenané

Strán: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 11 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.069 sekund, 23 otázok.