Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
24. November , 2024, 13:42:04
Strán: 1 [2] 3 4 ... 6 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Systém cvičenia  (Prečítané 27737 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
cubo
inventár podniku
Príspevkov: 4588

« Odpoveď #15 kedy: 26. Január , 2007, 13:56:56 »

dako tu nikto nespomenul metronom... vedel by mi niekto vysvetlit v com ta hra s metronomom spociva? ze ako sa s tym cvici... myslim aku rychlost si kedy nastavit, comu predist a ake su vyhody cvicenia s metronomom?
Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #16 kedy: 26. Január , 2007, 14:05:07 »

Ake to ma vyhody? Ak ma vyhody vobec cokolvek cvicit? :)
Zaznamenané

Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #17 kedy: 26. Január , 2007, 14:20:34 »

dako tu nikto nespomenul metronom...

cubo - a tento príspevok je o čom?: :)

... Doteraz som na elektrike cvicil taku hodinu chromaticke cvicenia (s METRONOMOM), potom som hral hodinku akordy, ich rozne polohy,ich obraty (s METRONOMOM), potom som take dve hodinky hral s nejakou nahravkou, ci uz len doprovody alebo aj sola. No a nakoniec, kedze nie som zastanca mechanickeho cvicenia stupnic, som si nahral nejaky podklad a improvizoval do toho. No v poslednom case som zistil, ze namiesto chromatickych cviceni, je lepsie si zobrat nejaku aj lahku klasicku etudu a skusat ju hrat na elektrike (ci uz s brnkatkom resp. bez neho-s nim je to vsak lepsia zabava, ale samozrejme s METRONOMOM) ...

Treba všetko cvičiť s metronómom  Si píš!!! Sám pochopíš, keď začneš. Žmurk
Metronóm ťa drží v presnom rytme, bez neho tvoj timing bude kolísať, frázy budú rozbité, môžeš často utekať z rytmu a pod...  Čím viac budeš cvičiť s ním, tým bude tvoja hra presnejšia.
Členovia kapely, s ktorou budeš hrať, by samozrejme mali takisto cvičiť s metronómom, aby to niekto nekazil a rytmus nerozbíjal. Súhra celej kapely je veľmi dôležitá, oveľa rýchlejšie sa kapela zohrá, keď každý hrá čo najpresnejšie.

Dobré je aj niekedy pri ťažkých pasážach, keď celá kapela si ich prehráva na metronóm.
« Posledná zmena: 26. Január , 2007, 14:20:59 od Pitu » Zaznamenané

cubo
inventár podniku
Príspevkov: 4588

« Odpoveď #18 kedy: 26. Január , 2007, 14:27:43 »

pitu - diky za vysvetlenie :)
ja mam od detstva taku averziu voci metronomom(hlavne tym natahovacim s tym kyvadlom) lebo ked som este ako decko chodil na klavir tak to bola hanba ked niekomu ucitelka povedala aby cvicil s metronomom...
ale tak skusim si nejaky zohnat a uvidime Som frajer
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #19 kedy: 26. Január , 2007, 14:40:14 »

lebo ked som este ako decko chodil na klavir tak to bola hanba ked niekomu ucitelka povedala aby cvicil s metronomom...

To je často veľká chyba učiteľov klasiky (nielen), že nevedú žiakov k cvičeniu na metronóm. Ja keď som chodil ako malý na husle, tak som síce mal doma metronóm, ale nikto to do mňa nehustil, tak isto neskôr na gitare, kde som za celé 4 roky nepočul spomínať metronóm. Až potom, keď som sám videl, že mi robia niektoré rytmické veci stále (aj pri cvičení) problémy, som s ním začal pravidelne cvičiť. V klasike sa často vysvetľuje len ako nacvičiť prednes, na metronóm úplne zabúdajú. Mal som kamošov klasikov, ktorí vôbec nevedeli zahrať nejaké skladby v presnom rytme.  Bleee
A to je určite horšie, ako s metronómom cvičiť. Žmurk
Zaznamenané

samojed
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 101

« Odpoveď #20 kedy: 02. Február , 2007, 12:08:12 »

Pitu, chcel by som Ťa požiadať o príspevok do tejto témy, pokiaľ možno rozsiahly, v ktorom by si dal odpoveď na moje otázky v úvode tejto témy. Pomoooc!
Zaznamenané

Kam by som chodil? Na dvor...
Roztancujem ja týmto publikum? Roztlieskam ja týmto publikum?
Misko
miestny štamgast
Príspevkov: 1987

« Odpoveď #21 kedy: 02. Február , 2007, 14:03:50 »

Pitu, chcel by som Ťa požiadať o príspevok do tejto témy, pokiaľ možno rozsiahly, v ktorom by si dal odpoveď na moje otázky v úvode tejto témy. Pomoooc!
Akoze ty si polozil tak vseobecne otazky, ze ti neodpovie ani panboh.Ledaze by bol pitu este nieco viac.   :)
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #22 kedy: 06. Február , 2007, 00:53:49 »

Koľko času odporúčate stráviť cvičením?
Asi najlepšia rada je, čo najviac, koľko sa dá. Ten čas si potom aj zadeliť, presne ako majú športovci, tzn každej problematike sa venovať určitý čas. Ideál je venovať sa nástroju celý deň. :)
Samozrejme oddych je tiež dôležitý, predsa len sa zaťažujú svaly, šľachy...

Aký je vhodný systém cvičenia na gitare? Aký máte vy?
Ako písal midnightstranger, nie je univerzálny systém cvičenia. Treba si spraviť vlastný podľa toho, čo je potrebné.
Máš napr hodinku denne na gitaru celý týždeň.
Daj si pár minút na rozohratie, precvičenie prstov, postupne je dobré takýchto cvičení (nacvičiť) prejsť čo najviac, pridávať nové, pri rozcvičke ich všelijako striedať. Nájsť si cvičenia na rôzne problematiky - roztiahnutie prstov, malíček, rýchlosť, vybrnkávanie cez viac strún a pod..

Potom si tú hodinku je najlepšie rozdeliť.
Jednu časť venovať starším veciam, ktoré už vieš, podrilovať znovu, prehrávať problematické partie a pod.. Potom sa venovať novým veciam - cvičeniu stupníc, akordov, nových skladieb a pod.., najlepšie by bolo si to asi aj rozdeliť v priebehu týždňa. Dať si čas aj na improvizáciu.
Dlhodobejšie problematické veci cvičiť priebežne stále, dokiaľ sa nevymakajú. Postupom času aj po nacvičení nezaškodí sa k nim vracať a prejsť si ich. Je celkom dobré kvôli stálemu záberu prstov si rôzne problematické veci - cvičenia, prstoklady, rýchle figúry zakomponovávať do vlastných vecí, prípadne improvizácie.
Všetko cvičiť s metronómom.

Nezabudnite tam zaradiť hru z listu (pokiaľ možno bez tabulatúr).
Hra z listu, resp aspoň čítanie nôt, je veľmi výhodné pre muzikanta. Takže odporúčam to takisto trénovať.
Zaznamenané

plichto
Hosť
« Odpoveď #23 kedy: 06. Február , 2007, 01:15:11 »

Nevim, ale mne popri nacvicovani nejakych prebratych veci+ hrani len tak doblba + obcasnom skladani  neostava moc casu/ energie na to cvicit jednotlive techniky............ vsak sa daju naucit aj ked sa clovek uci nejake sola a pod... Ci sa mylim?
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #24 kedy: 06. Február , 2007, 01:22:33 »

Nevim, ale mne popri nacvicovani nejakych prebratych veci+ hrani len tak doblba + obcasnom skladani  neostava moc casu/ energie na to cvicit jednotlive techniky............ vsak sa daju naucit aj ked sa clovek uci nejake sola a pod... Ci sa mylim?
Všetko závisí od času a odhodlania. Môžeš každú techniku cvičiť a zvládnuť do takej miery, ako uznáš za potrebné alebo vhodné a koľko sa jej budeš venovať. Je to len na tebe. Žmurk

Samozrejme svoju rolu zohráva aj talent a fyzické predpoklady.
« Posledná zmena: 06. Február , 2007, 01:35:50 od Pitu » Zaznamenané

plichto
Hosť
« Odpoveď #25 kedy: 06. Február , 2007, 02:28:02 »

no jo zo mna malmsteen asi nebude
Zaznamenané
brmbolec
stály hosť
Príspevkov: 906

« Odpoveď #26 kedy: 06. Február , 2007, 08:32:04 »

Ideál je venovať sa nástroju celý deň. :)

fúúú, Piťu, ty sa venuješ svojmu nástroju celý deň?   :) :) :)
Zaznamenané

Malé, ale potešia :)
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #27 kedy: 06. Február , 2007, 08:53:27 »

Ideál je venovať sa nástroju celý deň. :)

fúúú, Piťu, ty sa venuješ svojmu nástroju celý deň?   :) :) :)
Ak si myslel gitaru, tak v podstate hej.  ha ha ha
Okrem iných povinností hrám stále. Žmurk
Zaznamenané

rudy
Hosť
« Odpoveď #28 kedy: 06. Február , 2007, 09:52:51 »

Hlavne skladajte pesničky/skladby/ a hrajte s kapelou.Hrajte s kapelou a skladajte. Nekonečne cvičenia z tabulatur /Satr.,Vai,Malms.... / Vas neprivedu nikam /akurat tak pomachrovat pred kamošmi,že to viem/. Cvičit samozrejme je potrebne,ale treba vediet,čo cvičit. Tot moj nazor.
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #29 kedy: 06. Február , 2007, 10:14:46 »

Hlavne skladajte pesničky/skladby/ a hrajte s kapelou.Hrajte s kapelou a skladajte. Nekonečne cvičenia z tabulatur /Satr.,Vai,Malms.... / Vas neprivedu nikam /akurat tak pomachrovat pred kamošmi,že to viem/. Cvičit samozrejme je potrebne,ale treba vediet,čo cvičit. Tot moj nazor.

Bavili sme sa o cvičení, hranie a nacvičovanie s celou kapelou je pomimo samostatného cvičenia dobrá a dôležitá vec, ale aby jeden muzikant tým že necvičí, zdržiaval ostatných a hral nerytmicky, nie je dobré.
Zaznamenané

Strán: 1 [2] 3 4 ... 6 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.069 sekund, 23 otázok.