Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
24. November , 2024, 03:52:13
Strán: 1 [2] 3 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Efekty na sola  (Prečítané 13662 krát)
0 užívateľov a 3 Hostí prehliada túto tému.
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #15 kedy: 27. Apríl , 2007, 17:34:42 »

...Sam si povedal ze vzdy cosi pouzijes...

v nahravke pre dorobenie celku, nie ako "skraslovac"
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #16 kedy: 27. Apríl , 2007, 17:39:30 »

Ten reverb a delay na sóla aj pri live produkcii sú fajn, nech to sólo neznie sucho, aj sa horšie hrá, keď to nemá aspoň trochu priestoru. Ja mám reverb stále nastavený, všetko samozrejme s mierou, aby ho bolo len cítiť ale nemá moc trčať, ako písal aj Rastis.

Ak máš skreslený a čistý zvuk vyriešený - to je skreslenie z aparátu a dokrmovanie krabičkami, tak je fajn sa obzrieť za niečim, čo sólo dodá priestor. Žmurk
Zaznamenané

bodom
pravidelný návštevník
Príspevkov: 386

« Odpoveď #17 kedy: 27. Apríl , 2007, 17:43:04 »

Rastoo vobec som sa neurazal. To nieeee preboha. Ja a urazat sa. Preto sem pisem aby som sa comusi priucil. Tak skusim takto napisat mam lampovu hlavu kopiu marshall tie pocty elektroniek neviem a bednu 4x12 repra fan(n)e tusim. Hlava ma len gain preto to dokrmujem tou homemade ts-8. A ked hram solo zapnem len EQ. A mna zaujimaju tie nedostatky o ktorych pises nie som tu preto aby som sa urazal. Asi som celkovo zle napisal ten prispevok... Ziaaadne urazanie z mojej strany len chtivost po vedomostiach.  Cmuk chlapci
Zaznamenané

Zomrieš na lavičke, k...t
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #18 kedy: 27. Apríl , 2007, 17:47:52 »

Reverb mam pruzinopvy na hlave, dost pekny, paci sa mi a da sa nastavit pekne od jemno az po velmi vela. Mozem vsak ubezpecit, ze ci ho dam trochu, vela alebo vobec, nic sa ani na skuske a ani na podiu nemeni :). Zaznamnatelny rozdiel je, ak nebol vobec a zrazu ho zapnem naplno. Hovorim o situacii s komplet kapelou a vela nastrojmi. Zase nejake duo a'la Pitu je ine - nastrojov je malo, aranzma riedke, nejaky reverb sa uzivy skorej.

bodom - gitaristov, co si vystacia LEN so skreslenim bez akychkolvek dalsich efektov je strasne vela. Ja nechem teraz posobit ako nepriatel efektov, sam mam aj rackovy multiefekt, len aby bolo jasno, ako to s tymi efektami je (podla mna).
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #19 kedy: 27. Apríl , 2007, 17:50:25 »

Rastoo vobec som sa neurazal. To nieeee preboha. Ja a urazat sa. Preto sem pisem aby som sa comusi priucil. Tak skusim takto napisat mam lampovu hlavu kopiu marshall tie pocty elektroniek neviem a bednu 4x12 repra fan(n)e tusim. Hlava ma len gain preto to dokrmujem tou homemade ts-8. A ked hram solo zapnem len EQ. A mna zaujimaju tie nedostatky o ktorych pises nie som tu preto aby som sa urazal. Asi som celkovo zle napisal ten prispevok... Ziaaadne urazanie z mojej strany len chtivost po vedomostiach.  Cmuk chlapci

Myslel som, ze mas LEN to, co si napisal - sorry :). Ked chces ozivit, kup si nejaky lacny multiefekt za par korun z bazaru, strc ho do slucky a uvidis, ci si niektore efekty zamilujes a budes pouzivat. Ja som nikdy live doteraz efekty nepouzival ziadne...
Zaznamenané
bodom
pravidelný návštevník
Príspevkov: 386

« Odpoveď #20 kedy: 27. Apríl , 2007, 18:05:28 »

Cize hravas len cisty alebo skresleny nic ine dotoho? Na zdravie! ide mi hlavne o live hranie. Moj problem je asi ten ze ja byvavam uneseny z tych ukazok co sem niektory ludia davaju ze ja moj zvuk je uplne iny. Cize ty ked si nahravas ukazky tak ti zneju uplne inak ako live?
Zaznamenané

Zomrieš na lavičke, k...t
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #21 kedy: 27. Apríl , 2007, 18:10:28 »

gitaristov, co si vystacia LEN so skreslenim bez akychkolvek dalsich efektov je strasne vela. Ja nechem teraz posobit ako nepriatel efektov, sam mam aj rackovy multiefekt, len aby bolo jasno, ako to s tymi efektami je (podla mna).

Rastis, ani by som nepovedal. Gitarista by mal mať skoro vyriešený výsledný zvuk, nespoliehal by som sa na cudzieho zvukára, či tam dá reverb a delay a aký.. A ak nejaký gitarista hrá len tak nasucho, znie to často aj sucho.

Väčšina svetových gitaristov to má vyriešené, alebo sa spoliehajú na vlastných zvukárov, že im pri live produkcii dajú presne, čo treba.

Rastis zas tak často sóla nehrá a ak hej, tak asi krátke a pre bežných poslucháčov v tej muzike nepodstatné, tak sa tým zatiaľ nezaoberal, ale verím, že keď bude hrať viac sólovo, tak sa tým zaoberať začne. Žmurk
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #22 kedy: 27. Apríl , 2007, 18:20:50 »

bodom - hej, cisty a skresleny zvuk, nic ine do toho. Na hlave mam nejaky reverb, ale hocijao nastaveny nahodne, podla toho, ako zostal potenciometer po noseni zosilovacu :)

Osobne sem posledne asi 2 roky davam prevazne "umele" ukazky (SW simulacie aparatu alebo preamp + SW simulacia boxu) a na tie davam reverbu tak pocitovo, nech sa to tvari ako aparat :). No a nahravky podla potreby - reverb vzdy taky, aby korespondoval so zvyskom nastrojov, niekedy delay, ked chcem aby to znelo co "najpompeznejsie".

Nedavno som kamosovi naefektoval v nahravke solo tak, ze zacalo v stereu zblizka nalepene na ksicht (siroky malo pulzujuci chorus) a pomaly sa zuzilo do stredu stereobazy a pocitovo vzdialilo (delay s dlhsim casom a vacsim feedbackom). Mal som na stope zavesene oba efekty a krivkou som zautomatizoval kazdemu pomer original/fx signal tak, aby sa plynule prelnuli. Strasne som sa z toho tesil a citil som sa ako hovadsky frajer, ale ten kamos to asi az tak neocenil, pretoze nic k tomu nepovedal, takze ktovie, ci si to vobec vsimol :)
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #23 kedy: 27. Apríl , 2007, 18:27:26 »

...

Rastis zas tak často sóla nehrá a ak hej, tak asi krátke a pre bežných poslucháčov v tej muzike nepodstatné, tak sa tým zatiaľ nezaoberal, ale verím, že keď bude hrať viac sólovo, tak sa tým zaoberať začne. Žmurk

Toto som napisal po koncerte Fermaty :

...Fero si casto zapinal a vypinal reverby a delaye, ale uplne zbytocne, lebo nemal dobre pomery a vlastne ziadne zmeny sa prepinanim nekonali.

Nikto sa o ziadnom suchom alebo nesuchom zvuku nezmienil, tak bud som ja hluchy a ten sound sa prepinanim menil alebo nikoho nejake efekty co si Griglak prepinal nezaujimali  Žmurk. Takze snazim sa veciam prikladat podla mojho nazoru realnu "dolezitost" :).
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #24 kedy: 28. Apríl , 2007, 10:04:37 »

Na tom koncerte Fermaty som nebol a keď Fero Griglák nemal nastavený delay, resp tak, že si ho nepočul, ani reverb, tak ok, je to jeho vec. Neviem, čo ďalej k tomu...  Popiskujem si

Rastis - je úplne samozrejme, že ľudia chcú počuť v prvom rade sólo, práve preto im má byť podané čo najlepšie.
Ak ty na live, nechceš používať reverby ani delaye, je to tvoja vec...  Žmurk
« Posledná zmena: 28. Apríl , 2007, 10:05:02 od Pitu » Zaznamenané

marianguitar
pravidelný návštevník
Príspevkov: 382

« Odpoveď #25 kedy: 29. Apríl , 2007, 21:14:44 »

Sólovo by mal znieť v prvom rade základný zvuk, všetko ostatné ho má len podporiť, nie pokaziť.
Ak chceš používaš EQ, tak možno jemne na ňom pridať vyššie stredy na sólo, nech sa viac presadí, neviem, či chceš nejako rapídne ním meniť zvuk..  Popiskujem si Prípadne trochu podvihnúť hlasitosť.
Na sólo sa môže pridať viac reverbu ako na podklad, hlavne na pomalé sólo.
Občas je celkom efektné sa pohrať s delayom, niekedy môžeš mať len jemnú opakovačku na sólo, niekedy môžeš dať výraznejšií delay (aj napr zvukovo zmodulovaný), kľudne aj do sterea.
S ostatnými efektami opatrne, nie je nutné ich používať, ale keď chceš experimentovať, občas môžeš použiť wah, chorus, flanger, fuzz, harmonizér a pod...

Súhôas zo všetkým ako píše Pitu s doplnením,že nosná frekvencia pre zvukára na elfo gitaru je okolo 400Hz.   Tie stredy tam stačí pridať (napríklad pri mulťákoch, keď som ich používal v kombinácii s lmpovým preampom (preamp CARWIN X-Quad spolu s KORG A3 processorom) Stačilo trochu zdvihnuť stredy a bolo to tam! DO pomalých solo DELAY ano a aj reverb (s citom všetkého). Pri nastavovaní efektov je veľmi dôležité toto nastaviť síce na sucho, ale konečnú úroveň nastavuj určite  (ak sa dá) s muzikou, na skúške aleboo tak.
Zaznamenané

kmotor corleone
pravidelný návštevník
Príspevkov: 533

Tiez znamy ako don corleone.

« Odpoveď #26 kedy: 29. Apríl , 2007, 21:46:31 »

Vy tu zas riešite  ha ha ha. Modulačné efekty každý podľa gusta + MXR microamp na zosilnenie signálu, aby vás bolo počuť. A je to. Na zdravie!
Zaznamenané

RED DEBILS
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #27 kedy: 29. Apríl , 2007, 21:48:04 »

Ja to vnimam tak, ze ak zahram nejake solo bez vibrata, tak skutocne znie sucho. Ale tam vibrato hram a snazim sa a podari sa, tak to zrazu nejaku tu stavu ma. Zasa nejaky delay/reverb by bol fajn, ale kludne mozem byt aj bez toho. Navyse nemam efektovu slucku ha ha ha
« Posledná zmena: 29. Apríl , 2007, 21:48:20 od Martinlm » Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #28 kedy: 29. Apríl , 2007, 22:33:42 »

400 je podla mna moc nizko - to je tak trochu hlavovy hucak. Ja by som povedal okolo kusok pod 1000. Napriklad na markovych mesinach je ten najsamdolezitejsi stredovy fader na 750Hz.
Zaznamenané
marianguitar
pravidelný návštevník
Príspevkov: 382

« Odpoveď #29 kedy: 29. Apríl , 2007, 23:22:50 »

400 je podla mna moc nizko - to je tak trochu hlavovy hucak. Ja by som povedal okolo kusok pod 1000. Napriklad na markovych mesinach je ten najsamdolezitejsi stredovy fader na 750Hz.

Je to podľa gusta, zvukári änie všetci) pri komplexnej úprave LIVE robia zo 400 - 600 Hz. Ale kľudne aj do 1KHz. Te to potom také "telefonovejšie".
Zaznamenané

Strán: 1 [2] 3 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.058 sekund, 23 otázok.