Idem si trochu zamudrovať
ravenarium napísal myslím prirodzenejšie prstoklad Gduru. Na vrchných 4 strunách mení polohu iba ukazovák, ostatné nie. Asi je to vec zvyku, možností ruky a roztiahnutia prstov. Odporučil by som zamerať sa na nejaké brutal strečingové cvičenia, dosť to pomáha. Volakedy som si myslel že sú to blbosti, ale má to svoj význam. V jednej škole som videl aj mechanické násilné rozťahovanie prstov, dlaň pravej ruky sa vopchá medzi 1. a 2. prst hmatníkovej ruky, násilne sa odťahujú a zotrváva sa v tej max. polohe. Postupne sa tak prebehnú všetky prsty. Alebo som videl típka na španielke rozťahovať tak, že si narval hmatník oblou stranou medzi 1. a 2. prst hm. ruky a tlačil. Postupne posúval medzi ostatné prsty. V kombinácii s rozťahovaním na hmatníku to nemusí byť zlé. Od niektorých cvičení ktoré sa chromaticky posúvali až k nultému pražcu ma napínalo na grc od bolesti
Potom sa človek možno nebude zamýšlať či 1, 3,4 alebo 1,2,4, pojde to automaticky.
No ak ti nedovoli slacha roztiahnut prst od prstu tak to urcite pomaha, a aj je to dobre pred hranim urobit take nasilne strecingovky na prstoch aj na celej ruke, no myslim ze rozhodujuce je ovladanie svalu, teda roztiahnut prst od prstu bez pomoci nejakej pomocky.
A Zeck pise to experimentalne obdobie ze hrat durovku 234, no mne sa to vidi, lebo potom sa da aj hrat 4tony jedna struna a to ides 1234-1234, dve struny a mas hotovu stupnicu, jedina nevyhoda je ze sa meni poloha ruky, ale su rozne variantyktore sa hodia na vselico, dnes som akurat na tomto bol namotany na gitare a skusal aj nove varianty, no 1234 sa hodi najviac na zmensemu stupnicu ak ide o rychlost, lebo prave to menenie polohy ruky zdrzuje, a pri zmensenej ten pohyb nieje velky.