Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
23. November , 2024, 06:43:34
Strán: [1] 2 3 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Nahrada usmernovacej lampy diodou + rezistorom  (Prečítané 6979 krát)
0 užívateľov a 4 Hostí prehliada túto tému.
predator
Hosť
« kedy: 02. December , 2007, 04:25:21 »

Tema vznikla ako reakcia na tento prispevok: http://forum.gitaristi.sk/index.php/topic,31524.msg107959.html#msg107959

Na rozdiel od márnej snahy výrobcov simulovať skreslenia elektrónok, činnosť vákuovej usmerňovačky sa dá veľmi ľahko dosiahnuť polovodičmi. Jedná sa totiž len o to, že lampová usmerňovačka má odpor rádovo cca 100 ohmov, kdežto polovodičový usmerňovač iba jednotky ohmov. Teda lampový usmerňovač má nižšiu účinnosť, je na ňom veľký úbytok napätia (30-60V oproti 0,6-1,4V u polovodiča), kvôli parazitnému sériovému odporu nabíja kondenzátory v zdroji pomalšie, tým pádom zvuk koncáka ide ochotnejšie do saturácie a má zaujímavú mäkkú farbu attacku tónu.

Stačí za polovodičovú diódu zaradiť do série 100 ohm odpor s výkonovou stratou 10W a zvuk bude svojou dynamickou reakciou na nerozoznanie od zosíka s použitím lampovej usmerňovačky (rectifiera).
« Posledná zmena: 02. December , 2007, 13:08:53 od Martinlm » Zaznamenané
ff
miestny štamgast
Príspevkov: 2387

« Odpoveď #1 kedy: 02. December , 2007, 08:30:59 »

Na rozdiel od márnej snahy výrobcov simulovať skreslenia elektrónok, činnosť vákuovej usmerňovačky sa dá veľmi ľahko dosiahnuť polovodičmi. Jedná sa totiž len o to, že lampová usmerňovačka má odpor rádovo cca 100 ohmov, kdežto polovodičový usmerňovač iba jednotky ohmov. Teda lampový usmerňovač má nižšiu účinnosť, je na ňom veľký úbytok napätia (30-60V oproti 0,6-1,4V u polovodiča), kvôli parazitnému sériovému odporu nabíja kondenzátory v zdroji pomalšie, tým pádom zvuk koncáka ide ochotnejšie do saturácie a má zaujímavú mäkkú farbu attacku tónu.

Stačí za polovodičovú diódu zaradiť do série 100 ohm odpor s výkonovou stratou 10W a zvuk bude svojou dynamickou reakciou na nerozoznanie od zosíka s použitím lampovej usmerňovačky (rectifiera).
Tak to si na ťažkom omyle.Možno to tak teória vysvetluje,ale prax je úplne iná.Vyskúšaj to a uvidíš.
Zaznamenané
spyros
inventár podniku
Príspevkov: 4852

« Odpoveď #2 kedy: 02. December , 2007, 09:39:18 »

Mozno teoreticky mas pravdu, ale pri Mesa Boogie je "kurewsky" rozdiel ci ide zvuk cez trafo alebo lampu, co sa tyka usmernovacov. Hlavne v tej dynamike. Asi ako ked vo filme stlaci automobilovy pretekar to velke cervene tlacitko pri volante, motor vyda zo seba dalsie netusene moznosti a zlo ostane dobrom opat porazene.  Som frajer
Zaznamenané

Greece Catholic Anarchist Bishop of Manhimself
predator
Hosť
« Odpoveď #3 kedy: 02. December , 2007, 10:25:10 »

Mozno teoreticky mas pravdu, ale pri Mesa Boogie je "kurewsky" rozdiel ci ide zvuk cez trafo alebo lampu, co sa tyka usmernovacov. Hlavne v tej dynamike. Asi ako ked vo filme stlaci automobilovy pretekar to velke cervene tlacitko pri volante, motor vyda zo seba dalsie netusene moznosti a zlo ostane dobrom opat porazene.  Som frajer

Mesa toto zapojenie nepoužíva, okrem toho čo znamená, že zvuk ide cez trafo Huh!  :)  on totiž ide cez výstupák furt, a ak myslíš napájací trafák, tak aj ten beží celý čas.

Čo sa týka dynamického správania sa, tak tam je to presne možné urobiť aj polovodičovým usmerňovačom ... dôležité je nastavenie odporu, ktorý spoločne s veľkosťou filtračných kapacít udáva časovú konštantu, počas ktorej sa zdroj nabíja. Treba si uvedomiť, že na rozdiel od preampových a koncových lámp usmerňovačom signál priamo neprechádza, a jedinou cestou, akou ovplyvňuje zvuk aparátu, je práve rýchlosť nabíjania zdroja.
Zaznamenané
predator
Hosť
« Odpoveď #4 kedy: 02. December , 2007, 10:29:10 »

ffamp - žeby Mike Soldano trepal nezmysly? Nezdá sa mi, bratu ... tam presne vysvetľuje to, čo som napísal aj ja.

http://www.soldano.com/mharticle.htm
Zaznamenané
musicman
inventár podniku
Príspevkov: 4903

« Odpoveď #5 kedy: 02. December , 2007, 10:30:01 »

Mesa toto zapojenie nepoužíva, okrem toho čo znamená, že zvuk ide cez trafo Huh!  :)  on totiž ide cez výstupák furt, a ak myslíš napájací trafák, tak aj ten beží celý čas.

Čo sa týka dynamického správania sa, tak tam je to presne možné urobiť aj polovodičovým usmerňovačom ... dôležité je nastavenie odporu, ktorý spoločne s veľkosťou filtračných kapacít udáva časovú konštantu, počas ktorej sa zdroj nabíja. Treba si uvedomiť, že na rozdiel od preampových a koncových lámp usmerňovačom signál priamo neprechádza, a jedinou cestou, akou ovplyvňuje zvuk aparátu, je práve rýchlosť nabíjania zdroja.

predator ani teoreticky sa neda nahradit usmernovacia elektronka pasivnym odporom s diodou aby to malo rovnaky vystupny priebeh
Zaznamenané

http://www.999th.eu         RIG:  2x DIGIDESIGN PRO TOOLS HD3, 3 x DIGIDESIGN 192 I/O ANALOG , DIGIDESIGN PRE, Focusrite, UAD, J&T       http://www.facebook.com/pages/999th-studio/124192809296?v=wall&ref=ts
predator
Hosť
« Odpoveď #6 kedy: 02. December , 2007, 10:40:00 »

predator ani teoreticky sa neda nahradit usmernovacia elektronka pasivnym odporom s diodou aby to malo rovnaky vystupny priebeh

Tu nejde o to, aby mala rovnaký priebeh. Priebeh tu na rozdiel od zosilňovacích lámp nie je podstatný vôbec, pretože sa nijaké vyššie harmonické (ktoré sú určené priebehom charakteristiky) neprenesú, všetko je totiž za filtračnými kondenzátormi, ktoré striedavú zložku odfiltrujú a jediné, čo za nimi ostane, je jednosmerná zložka - samotné napájacie napätie.

To, čo robí rozdiel medzi zvukom zosíka s lampovou a polovodičovou usmerňovačkou, je práve (ne)stabilita napájacieho napätia v odberových špičkách.

Mike Soldano o tom píše -

Citácia
An amp with a tube rectifier tends to sound much "spongier" in the bottom end. Low frequency notes take more current through the power tubes to reproduce. This increased current causes a voltage drop in the rectifier tube and the amp loses power. So, when more power is actually needed, the amp gives less. Because of this, a tube rectifier amp will sound spongy and more distorted at high volumes. This, probably more than anything, is what gives a vintage amp its sound and color.

Besides that, tube rectifiers kill the headroom of an amplifier. If you want that spongy, vintage sound, there are other ways to do it. I have successfully designed and built amps that have replicated that soggy bottom, vintage tube rectifier sound using solid state rectifiers and various circuit modifications.
Zaznamenané
musicman
inventár podniku

« Odpoveď #7 kedy: 02. December , 2007, 10:41:20 »

som si precital ten clanok od soldana a on tam nepise ze sa to da nahradit odporom a diodou  Bavím sa skvele

soldano pise ze svuk zosilnovaca zo starym usmernovacom je viac mekky v spodkoch a viac skresluje na vyskach. to sposobuje padajuce napetie usmernovaca. tato vlastnost usmernovaca dodava vintage aparatom jedinecny zvuk.
novy usmernovac dodava stale napetie a tento efekt vintage nevznika.

ten anglicky text som prelozil co si dal ako prilohu.

to pise soldano.  Zdravíčko
Zaznamenané

http://www.999th.eu         RIG:  2x DIGIDESIGN PRO TOOLS HD3, 3 x DIGIDESIGN 192 I/O ANALOG , DIGIDESIGN PRE, Focusrite, UAD, J&T       http://www.facebook.com/pages/999th-studio/124192809296?v=wall&ref=ts
predator
Hosť
« Odpoveď #8 kedy: 02. December , 2007, 10:46:25 »

som si precital ten clanok od soldana a on tam nepise ze sa to da nahradit odporom a diodou  Bavím sa skvele

soldano pise ze svuk zosilnovaca zo starym usmernovacom je viac mekky v spodkoch a viac skresluje na vyskach. to sposobuje padajuce napetie usmernovaca. tato vlastnost usmernovaca dodava vintage aparatom jedinecny zvuk.
novy usmernovac dodava stale napetie a tento efekt vintage nevznika.

ten anglicky text som prelozil co si dal ako prilohu.

to pise soldano.  Zdravíčko

Prečítaj si to celé, píše tam o tom, že príčinou typického správania sa lampových usmerňovačov je "internal resistance", teda slovensky povedané vnútorný odpor usmerňovača. Vnútorný odpor nejakého komponentu predstavuje parazitný sériový odpor, u súčiastky, ktorá ho má iba zanedbateľný, je ho možno dosiahnuť jednoducho zaradením odporu do série s ňou.

Citácia
A tube rectifier has internal resistance. The more current that travels through a tube rectifier, the more the voltage drops. When the voltage drops, the power of the amplifier also drops. The tube rectifier has the drawback of not being able to provide a consistent voltage when it's under load.
« Posledná zmena: 02. December , 2007, 10:47:37 od Predator » Zaznamenané
musicman
inventár podniku

« Odpoveď #9 kedy: 02. December , 2007, 10:54:08 »

Prečítaj si to celé, píše tam o tom, že príčinou typického správania sa lampových usmerňovačov je "internal resistance", teda slovensky povedané vnútorný odpor usmerňovača. Vnútorný odpor nejakého komponentu predstavuje parazitný sériový odpor, u súčiastky, ktorá ho má iba zanedbateľný, je ho možno dosiahnuť jednoducho zaradením odporu do série s ňou.

ale uz predtym som ti pisal ze odpor je pasivna suciastka a dioda aktivna.
ten odpor diody sa neda jednoducho nahradit pasivnym odporom.
aj soldano tam dalej pise ze tento vintage zvuk vie urobit aj s kremikovou diodou a pridavnym elektrickym obvodom.
nepise vsak ze tento pridavny elektricky obvod sa rovna jednemu odporu.
cely vyznam toho soldanovho vysvetlenia je ten ze sa ho ludia pytaju na dvojity usmernovac (asi chcu mesa zvuk), ktory on v aparatoch nema a vysvetluje tam ze kremikove diody maju dlhu zivotnost oproti vakuovym diodam a zdroj s kremikovym usmernovacom dava stabilnu stavu.
Zaznamenané

spyros
inventár podniku
Príspevkov: 4852

« Odpoveď #10 kedy: 02. December , 2007, 10:58:48 »

Ja len pisem co pocuju moje usi, inak som technicky antitalent v tomto. Som schopny zapocut, hehe, zvukovy rozdiel ked je zapojeny usmernovac "silicon diode" alebo "tube rectifier tracking" ... nehadam si ci mas pravdu alebo nie, lebo to neviem posudit  Na zdravie!
Zaznamenané

Greece Catholic Anarchist Bishop of Manhimself
ff
miestny štamgast
Príspevkov: 2387

« Odpoveď #11 kedy: 02. December , 2007, 11:00:46 »

ffamp - žeby Mike Soldano trepal nezmysly? Nezdá sa mi, bratu ... tam presne vysvetľuje to, čo som napísal aj ja.

http://www.soldano.com/mharticle.htm
Asi trepe,ja po anglicky neviem dobre,ale jeb už konečne na teóriu a vyskúšaj si to a budeš počuť a aj cítiť v rukách že sa to inak správa.Konec debaty. Bacha na vec kamo!
Zaznamenané
predator
Hosť
« Odpoveď #12 kedy: 02. December , 2007, 11:03:54 »

ale uz predtym som ti pisal ze odpor je pasivna suciastka a dioda aktivna.
ten odpor diody sa neda jednoducho nahradit pasivnym odporom.
aj soldano tam dalej pise ze tento vintage zvuk vie urobit aj s kremikovou diodou a pridavnym elektrickym obvodom.
nepise vsak ze tento pridavny elektricky obvod sa rovna jednemu odporu.
cely vyznam toho soldanovho vysvetlenia je ten ze sa ho ludia pytaju na dvojity usmernovac (asi chcu mesa zvuk), ktory on v aparatoch nema a vysvetluje tam ze kremikove diody maju dlhu zivotnost oproti vakuovym diodam a zdroj s kremikovym usmernovacom dava stabilnu stavu.

Prosím ťa, nebudem sa tu s tebou hádať o trivialitách, naštuduj si aspoň základy teórie obvodov. Nemám tu chuť vysvetľovať step by step základné pojmy ako vnútorný odpor, ani vysvetľovať funkciu usmerňovača a vyhladzovacieho filtra. Nemám tiež čas ani riešiť nezmyselné pojmy ako pasívny odpor - to je zhruba rovnako zmysluplné ako pojem sladký cukor či chladný ľad. Nedá sa o odborných veciach debatiť s niekým, kto nemá základy a tak síce chápe niektoré fakty, ale nechápe súvislosti medzi nimi a tak mu nie je jasné, ako pracuje celok.
Zaznamenané
musicman
inventár podniku

« Odpoveď #13 kedy: 02. December , 2007, 11:07:35 »

Prosím ťa, nebudem sa tu s tebou hádať o trivialitách, naštuduj si aspoň základy teórie obvodov. Nemám tu chuť vysvetľovať step by step základné pojmy ako vnútorný odpor, ani vysvetľovať funkciu usmerňovača a vyhladzovacieho filtra. Nemám tiež čas ani riešiť nezmyselné pojmy ako pasívny odpor - to je zhruba rovnako zmysluplné ako pojem sladký cukor či chladný ľad. Nedá sa o odborných veciach debatiť s niekým, kto nemá základy a tak síce chápe niektoré fakty, ale nechápe súvislosti medzi nimi a tak mu nie je jasné, ako pracuje celok.

tak si to daj patentovat. jeden 100 ohmovy odpor a mas dual recto. ked na to v mese ty inzinieri este neprisli  Bavím sa skvele  Zdravíčko
Zaznamenané

predator
Hosť
« Odpoveď #14 kedy: 02. December , 2007, 11:14:43 »

Asi trepe,ja po anglicky neviem dobre,ale jeb už konečne na teóriu a vyskúšaj si to a budeš počuť a aj cítiť v rukách že sa to inak správa.Konec debaty. Bacha na vec kamo!

Myslím si, že Soldano postavil už viac mašín a vidí do toho dosť dobre, teda nejde o holú teóriu  Bavím sa skvele.

BTW viem, že medzi zosíkom s obyčajným diódovým usmerňovačom (bez pridaného vnútorného odporu) a zosíkom s lampovým usmerňovačom je rozdiel. Ale skús si niekedy ten experiment, urob mašinu s dvojdiódovým usmerňovačom (trafo so sekundárom s odbočkou v strede, zapojenie podobné ako pre lampový usmerňovač) a zaraď k diódam 100R až 200R odpory. Bude sa to správať zhruba rovnako, dá sa to doladiť do detailov tak, aby to znelo identicky.

Ináč, robia aj solidstate náhrady za lampové usmerňovačky. Proste súčiastka, čo vyzerá ako lampa, ale dnu sú okrem diód aj iné súčiastky (najskôr asi termistory, keďže to simuluje aj postupný nábeh činnosti pri nahrievaní).

http://www.radiodaze.com/tube-solidstate.htm
Zaznamenané
Strán: [1] 2 3 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.098 sekund, 23 otázok.