Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
26. November , 2024, 19:47:15
Strán: 1 2 3 [4] 5 6 ... 16 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Preco vlastne gitary naberaju hodnotu rokmi?  (Prečítané 50088 krát)
0 užívateľov a 12 Hostí prehliada túto tému.
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #45 kedy: 25. Február , 2008, 21:05:12 »

...
Ale dobre, berme to tak, ze ked hras na gitare isty styl, rezonuje urcitym sposobom a tie jednotlive diely sa na to "usadia" a potom rezonuje lepsie...

kasli na styl. to tvrdi Pitu, ze zalezi ako sa hra a co sa hra a ci sa hra dobre. ja tomu neverim, ale o to v tejto debate az tak nejde. zhodli sme sa, ze hlavne treba na tu gitaru hrat, nestaci aby lezala dlhe roky v kufry...

......to by som mozno bral (podporene jednym vyskumom co som raz nasiel a neviem ho teraz najst - islo o meranie toho ako gitara rezonuje), ale aby som tomu veril muselo by sa to nejako objektivne zmerat.

to som rad, ze by si to aj bral, ale mrzi ma, ze aby si uveril, potrebujes to zmerat  Smútim

ale ne - je mi jedno, co by si bral a comu by si uveril, keby si to zmeral (hlavne ako  Fuuha zíramŽmurk

co takto si to zazit a vyskusat na vlastnej kozi ? ja by som povedal, ze kaslat na meranie - dolezite je, aky mas z toho pocit v rukach a ako Ti to zneje ked to pocuvas usami. no a ja za seba mozem povedat, ze tieto dva zmysly mi opakovane celozivotne potvrdzuju to, co som napisal vyssie. pravdupovediac - preto som to napisal - z rukava by som to nevytiahol a takisto by som to iba nepapagajoval po ostatnych  Žmurk
Zaznamenané
majso
stály hosť
Príspevkov: 1133

« Odpoveď #46 kedy: 25. Február , 2008, 21:07:32 »

to len podla teba... Beeee
skor len podla teba nie..  Beeee
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #47 kedy: 25. Február , 2008, 21:14:24 »

kasli na styl. to tvrdi Pitu, ze zalezi ako sa hra a co sa hra a ci sa hra dobre. ja tomu neverim, ale o to v tejto debate az tak nejde. zhodli sme sa, ze hlavne treba na tu gitaru hrat, nestaci aby lezala dlhe roky v kufry...

Netvrdím to len ja. Nemám to z vlastnej hlavy, ale od odborníkov, tak tomu verím.  :)
Ten proces je ale dlhodobý, nie, že keď niekto na naladenej gitare občas zahrá krivý tón. Žmurk  Je to o tom, že niekto dlhodobo nemá poriadne naladenú gitaru (napr ladí len podľa ucha a zle) a tá gitara potom nerezonuje dobre. Je to rezonujúci nástroj a kěď niečo dlhodobo bráni tomu, aby rezonovala pekne, tak proste prestane hrať tak dobre. Potom musí nastať opačný proces dlhodobého vyhrávania nástroja a možno sa ešte vyhrá zas a možno už nie.
Zaznamenané

mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #48 kedy: 25. Február , 2008, 21:17:05 »

ja by som sa skor zameral, ze co su falosne tony. to ze nieco zneje falosne, zneje tak preto, lebo to neladi s okolitimi tonmi. respektive nasim usiam to vadi. ale to, ci ja bendnem strunu( samotnu, tak ten falosny ton sa tam "tazko" hlada ). tento nazor berte s rezervou, nemusite sa chytat za slovicka o tom mi neslo. a tiez sa mi nezda, ze by nastroj stracal kvalitu tym, ze sa na nom zle hra. jedine jak tak drsne...

pitu: a ako si mozes mysliet co je zle ladenie, ked dodrzi harmoniu, nemal by byt problem
Zaznamenané

musicman
inventár podniku
Príspevkov: 4903

« Odpoveď #49 kedy: 25. Február , 2008, 21:17:40 »

Netvrdím to len ja. Nemám to z vlastnej hlavy, ale od odborníkov, tak tomu verím.  :)
Ten proces je ale dlhodobý, nie, že keď niekto na naladenej gitare občas zahrá krivý tón. Žmurk  Je to o tom, že niekto dlhodobo nemá poriadne naladenú gitaru (napr ladí len podľa ucha a zle) a tá gitara potom nerezonuje dobre. Je to rezonujúci nástroj a kěď niečo dlhodobo bráni tomu, aby rezonovala pekne, tak proste prestane hrať tak dobre. Potom musí nastať opačný proces dlhodobého vyhrávania nástroja a možno sa ešte vyhrá zas a možno už nie.

pitu podla toho co hovoris by som rozumel ze ten co robi gitaru by ju mal podobrusovat kolom dokola presne na rezonancne frekvencie a kazdy kus rezat namieru.
Zaznamenané

http://www.999th.eu         RIG:  2x DIGIDESIGN PRO TOOLS HD3, 3 x DIGIDESIGN 192 I/O ANALOG , DIGIDESIGN PRE, Focusrite, UAD, J&T       http://www.facebook.com/pages/999th-studio/124192809296?v=wall&ref=ts
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #50 kedy: 25. Február , 2008, 21:19:03 »

tak to potom na mojich starych japoncikoch museli hrat 30 rokov len sami virtuozi... ta, co ju mam uz 12 rokov, tak tam by to tych poslednych 12 rokov sedelo  ha ha ha. ale ta posledna, co ju mam 1/4 roka... ak je to ako vravis, tak na nej hraval sam Jimi Plant, jak by povedal Pali H.  ha ha ha
Zaznamenané
homar
inventár podniku
Príspevkov: 3635

« Odpoveď #51 kedy: 25. Február , 2008, 21:19:09 »

skor len podla teba nie..  Beeee
ja som na tom mal tu "cest" hrat, a teda asi mam nejake usi este, tebe sa paci vyhulene behringer mini kombicko?? mne teda rozhodne ne
Zaznamenané

Fender Stratocaster, Epiphone Les Paul Standard
Marshall JCM 900 MkIII, Marshall 1960B Lead
TC-Electronic Nova System
musicman
inventár podniku

« Odpoveď #52 kedy: 25. Február , 2008, 21:38:05 »

napadlo ma ze ta ponuka co tu nedavno bola za 700 eur ze načipuju nastroj aby hral ako majstrovsky to bude nieco na tomto principe. zrejme cez nejaky piezo menic pustaju na to drevo signaly aby si dosadlo a rezonovalo na urcitych tonoch.
Zaznamenané

http://www.999th.eu         RIG:  2x DIGIDESIGN PRO TOOLS HD3, 3 x DIGIDESIGN 192 I/O ANALOG , DIGIDESIGN PRE, Focusrite, UAD, J&T       http://www.facebook.com/pages/999th-studio/124192809296?v=wall&ref=ts
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku

« Odpoveď #53 kedy: 25. Február , 2008, 21:41:40 »

ale na akom tone? gitara ma vela tonov... to sa mi nejako nezda
Zaznamenané

musicman
inventár podniku

« Odpoveď #54 kedy: 25. Február , 2008, 21:43:21 »

ale na akom tone? gitara ma vela tonov... to sa mi nejako nezda

tak urcite nie na kazdom :) oni uz vedia na ktorych, asi nieco take ako equalizer ked nastavis na urcitych frekvenciach.
Zaznamenané

mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku

« Odpoveď #55 kedy: 25. Február , 2008, 21:50:07 »

ja neviem, moze nejaky material zmenit svoju rezonancnu frekvenciu tym, ze na neho bude posobit ina frekvencia? zmenit sa moze, a to je aj jasne, ze ked sa zmenia jeho rozmery, uchytenie na akom mieste. ale ked je raz nejaky rozmer a nejake uchytenie, tak ako sa moze zmenit. napriklad rezonancna frekvencia skla je 2kHz ( vymyslim si ) cize, ked pri skle budem pustat dostatocne nahlas tuto frekvenciu tak pukne. ale pukne aj ked tam budem pustat 1kHz, ked na tej frekvencii nekmita? normalne otazky - ziadne rypkanie :)
Zaznamenané

musicman
inventár podniku

« Odpoveď #56 kedy: 25. Február , 2008, 21:52:46 »

ja neviem, moze nejaky material zmenit svoju rezonancnu frekvenciu tym, ze na neho bude posobit ina frekvencia? zmenit sa moze, a to je aj jasne, ze ked sa zmenia jeho rozmery, uchytenie na akom mieste. ale ked je raz nejaky rozmer a nejake uchytenie, tak ako sa moze zmenit. napriklad rezonancna frekvencia skla je 2kHz ( vymyslim si ) cize, ked pri skle budem pustat dostatocne nahlas tuto frekvenciu tak pukne. ale pukne aj ked tam budem pustat 1kHz, ked na tej frekvencii nekmita? normalne otazky - ziadne rypkanie :)

netusim.

je to alchymia, ale ked pitu pise ze hranie spravnych tonov vplyva na zvuk gitary a nema to len z vlastnej hlavy a na druhej strane firma ponuka toto iste tak kombinaciou mi vychadza ze ta firma na tom asi nebrnka ale nieco do toho pusta. ako a kolko to je ich obchodne tajomstvo za 700 eur  Beeee
Zaznamenané

lenivy
pravidelný návštevník
Príspevkov: 516

lenivy cvicit

« Odpoveď #57 kedy: 25. Február , 2008, 22:19:44 »

Musicman uz som si myslel, ze si si hore robil srandu, tak teraz neviem. Ide skor o to ci to hra pekne, lebo je z dobre vysuseneho dreva (vekom), alebo sa na nu vela hralo a co je to pekne. Rastis snad poznas rozdiel medzi subjektivnym pocitom a objektivnym meranim. Zmerat by sa to asi nedalo, lebo uz len struny nenajdes 2 take iste (aj ked su tej istej znacky), ale proste zmeras frekvencne spektrum, ziadna veda... Tie rezonancie si fakt nepamatam ako to merali, mali tam tusim nejake senzory, bolo pekne vidiet ako sa to vlni (po prislusnom zosileni nameranych dat). Osobne je mi to jedno, ked to ma taky zvuk ako chcem moze to mat trebarz aj den...
Zaznamenané

Hi Bender! Hi Fender!
acdc100
pravidelný návštevník
Príspevkov: 246

« Odpoveď #58 kedy: 25. Február , 2008, 22:21:41 »

Niečo na tom bude. Už asi 10 rokov ladím gitaru vždy pre hraním a aj po očistení a odložení do kufra. Veľmi sa mi to osvedčilo a pri gitarách ktoré sa u mňa zohriali dlhiše som pozoroval väčšiu stabilitu ladenia. V nejakom starom americkom gitarovom časopise som dokonca čítal, že gitara by sa nemala skladovať položená priamo na skrini lebo stratí tón..a gitarári na majstrovské kusy vyberajú javor, ktorý nesmel rásť v blízkosti zurčiaceho prameňa vody, napr, potoka, vraj nachytá blbé frekvencie. Pár krát som na tú tému hovoril z dnes už nebohým husľovým virtuózom Bohdanom Warchalom, ktorý mal u nás chatu a pri zmenách počasia odložil plánované návštevy, lebo nechcel dojsť zo svojimi husľami..Je to mágia ako umenia a aj muzika.. Na zdravie!
« Posledná zmena: 25. Február , 2008, 22:23:37 od acdc100 » Zaznamenané
musicman
inventár podniku

« Odpoveď #59 kedy: 25. Február , 2008, 22:27:53 »

ako vzdy si neodpustim robit si srandu.  a ked bola burka v lese tak potom vznikli tie hluche les pauly  Bavím sa skvele
Zaznamenané

Strán: 1 2 3 [4] 5 6 ... 16 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.084 sekund, 23 otázok.