Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
25. November , 2024, 00:26:08
Strán: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: sextakord, septakord a ich vyuzitie  (Prečítané 33075 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
floydak
pravidelný návštevník
Príspevkov: 450

« Odpoveď #45 kedy: 02. August , 2008, 15:23:01 »

Na zdravie!
Zaznamenané

jednoducho som ignoroval axiomu
Lubo
stály hosť
Príspevkov: 908

-- JAZZ --

« Odpoveď #46 kedy: 04. August , 2008, 06:15:28 »

podla mna to je najvacia blbost ked zacne niekto vysvetlovat mody tym ze ich odvodi setky z durovej. kazdy si potom mysli ze vlaste je to to iste a hlavna pointa vacsinou unika.
Zaznamenané

marowak
Hosť
« Odpoveď #47 kedy: 04. August , 2008, 10:39:06 »

chudak chlap nechape septakordom a vy ho tu trapite s nejakymi lydickymi :) ja len si dovolim malu opravu midightstrangera... Cmi6 ani C6 nieje sextakord! JE to akord s pridanou velkou sextou Cmi6(C,Eb,G,A) C6(C,E,G,A)
Presne tak Lubos, ako pises. Sextakord je jeden z obratov kvintakordu -  v C dure je kvintakord c1-e-g a sextakord e-g-c2.
Aj sextakordy, pripadne dalsie obraty ako kvartsextakord, ... (ako ma ucili) maju vyznam pri hre, teda v skladbe pri jednotlivych prechodoch medzi akordami je casto lepsie pouzit (vytvaraju hladsi prechod, prirodzenejsie zneju) nejaky z obratov zakladnych akordov ako kvintakord. V kapele sa to vsak asi ciastocne straca, kedze tony su podelene medzi rozne instrumenty, ale urcite sa daju vhodne vyjadrit dostupnymi vyrazovymi prostriedkami (ak treba)...Som frajer
Zaznamenané
midnightstranger
miestny štamgast
Príspevkov: 1612

nech sa práši...

« Odpoveď #48 kedy: 04. August , 2008, 12:04:11 »

Presne tak Lubos, ako pises. Sextakord je jeden z obratov kvintakordu -  v C dure je kvintakord c1-e-g a sextakord e-g-c2.
Aj sextakordy, pripadne dalsie obraty ako kvartsextakord, ... (ako ma ucili) maju vyznam pri hre, teda v skladbe pri jednotlivych prechodoch medzi akordami je casto lepsie pouzit (vytvaraju hladsi prechod, prirodzenejsie zneju) nejaky z obratov zakladnych akordov ako kvintakord. V kapele sa to vsak asi ciastocne straca, kedze tony su podelene medzi rozne instrumenty, ale urcite sa daju vhodne vyjadrit dostupnymi vyrazovymi prostriedkami (ak treba)...Som frajer
Tak nemusi sa to stratit, ked je na ten prechodny akord dany akcent alebo ho hra viac nastrojov(ak si toto myslel Žmurk )

Napr.: Cmaj7 - Am7. Aby bol prechod plynulejsi tak tam mozme dopnit obrat Cmaj7 a to: Cmaj7/H. Castokrat to vsak byva, ze v kapele ten prechodny ton zahra len napr. basa (v nasom pripade ton H)a gitara len normalne akordy, teda nie obraty( Cmaj7/H )

Velmi pekny priklad sa da uviest na pesnicke Runnaway Train od Soul Asylum. C - Em - Am - G. Basa v tomto pripade hra ton H namiesto basoveho E pri akorde Em. Vytvara tym v podstate akord Em/H.  Zdravíčko
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
marowak
Hosť
« Odpoveď #49 kedy: 04. August , 2008, 12:51:16 »

Ano, midnight... tak som to myslel. Vdaka.
A ospravedlnujem sa za moj prispevok, reagoval som na stary thread (vsetko bolo vyjasnene uz v predchadzajucich prispevkoch), nejako mi to supslo inde ako som chcel.
Trocha mi to trvalo, kym som sa tu zorientoval. Sorry este raz...Som frajer
Zaznamenané
hate_me
pravidelný návštevník
Príspevkov: 590

« Odpoveď #50 kedy: 17. Október , 2008, 23:14:55 »

zdravim pani!  :)
nechcel som zakladat novu temu kvoli jednej otazke... co je toto za akord? su tam tony B,Cis,E,G ... ja si myslim ze to je zmenseny molovy septakord no frajerka studuje hudobnu a vravela mi, ze to ziaden akord nie je, ze to su len tony, ktore spolu nic netvoria... no mne sa to nezda ... kde je pravda Huh! Pomoooc!
Zaznamenané

... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...
Zeck
miestny štamgast
Príspevkov: 1675

« Odpoveď #51 kedy: 17. Október , 2008, 23:32:22 »

zdravim pani!  :)
nechcel som zakladat novu temu kvoli jednej otazke... co je toto za akord? su tam tony B,Cis,E,G ... ja si myslim ze to je zmenseny molovy septakord no frajerka studuje hudobnu a vravela mi, ze to ziaden akord nie je, ze to su len tony, ktore spolu nic netvoria... no mne sa to nezda ... kde je pravda Huh! Pomoooc!

hej, je to zmenseny septakord Bbdim7 (po americky) a frajerka je "dost" pozadu na tej hudobke, ked toto tvrdi Som metlak
Zaznamenané

"We're going to create something that they can't steal  because they can't play it." :-)   - Thelonious Monk
hate_me
pravidelný návštevník

« Odpoveď #52 kedy: 17. Október , 2008, 23:33:06 »

sak to iste som jej aj ja povedal ale sme sa nedopracovali k tomu co je to za akord  ?§!. a toto je nejaky akord lebo som hladal v taboch a pouziva to aj malmsteen aj children of bodom
Zaznamenané

hate_me
pravidelný návštevník

« Odpoveď #53 kedy: 17. Október , 2008, 23:35:47 »

hej, je to zmenseny septakord Bbdim7 (po americky) a frajerka je "dost" pozadu na tej hudobke, ked toto tvrdi Som metlak
hehe, dik  :) este jedna otazka...co znamenaju tie Bcka? "B" je zakladny ton a to "b" je co? nejake znizenie o pol tona? az tak do toho znacenia sa nevyznam  Popiskujem si
Zaznamenané

Branko
inventár podniku
Príspevkov: 13059

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #54 kedy: 17. Október , 2008, 23:36:47 »

hehe, dik  :) este jedna otazka...co znamenaju tie Bcka? "B" je zakladny ton a to "b" je co? nejake znizenie o pol tona? az tak do toho znacenia sa nevyznam  Popiskujem si
Mas A, b, H ...atd.

H je v USA oznacovane ako b.
 Na zdravie!
Zaznamenané

hate_me
pravidelný návštevník

« Odpoveď #55 kedy: 17. Október , 2008, 23:39:10 »

no hej to viem ze co je B :) len tam je ze "Bbdim7 (po americky)" a sa mi nezdali tie 2 B
Zaznamenané

Zeck
miestny štamgast
Príspevkov: 1675

« Odpoveď #56 kedy: 17. Október , 2008, 23:41:34 »

b znamena znizenie o polton, teda u nas pouzivane B=Hb , u angloamerickych zapadnych imperialistov je to
Bb

tieto tri oznacenie su ten isty ton
« Posledná zmena: 17. Október , 2008, 23:43:53 od Zeck » Zaznamenané

"We're going to create something that they can't steal  because they can't play it." :-)   - Thelonious Monk
hate_me
pravidelný návštevník

« Odpoveď #57 kedy: 17. Október , 2008, 23:47:03 »

b znamena znizenie o polton, teda u nas pouzivane B=Hb , u angloamerickych zapadnych imperialistov je to
Bb

tieto tri oznacenie su ten isty ton
ok, dakujem  :)  Na zdravie!
Zaznamenané

Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #58 kedy: 18. Október , 2008, 01:54:34 »

hate_me - sú 2 možnosti, podľa toho, čo je pre teba tón B.
Ak je to Bb, tak je výsledný akord, ako tu bolo poznamenané - Bbdim (=zm)=Edim=Gdim=C#dim.
Ak je to naše H, tak výsledný akord je obrat Emi6 (E G H C#).
Zaznamenané

udry
Hosť
« Odpoveď #59 kedy: 18. Október , 2008, 08:39:36 »

dve zmesene kvinty       ... zaujimavy akord
  ..veru zaujímavy..   Žmurk
Zaznamenané
Strán: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.044 sekund, 22 otázok.