Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
03. December , 2024, 18:05:40
Strán: 1 [2] 3 4 ... 6 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: nemtudom slovencin  (Prečítané 22832 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #15 kedy: 08. Jún , 2008, 16:41:56 »

prizvuky a narecia su super, vsetky. mne vadi diakritika v internetovych diskusiach, ale to uz je stare. Golonka je sedlak jak mraky, ale taky ten iny typ sedlaka, ako mam  ja rad.
Zaznamenané
Dugo
Hosť
« Odpoveď #16 kedy: 08. Jún , 2008, 16:46:04 »

prizvuky a narecia su super, vsetky. mne vadi diakritika v internetovych diskusiach, ale to uz je stare. Golonka je sedlak jak mraky, ale taky ten iny typ sedlaka, ako mam  ja rad.

ragulin a fetisov  To co bolo? červená-von
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #17 kedy: 08. Jún , 2008, 16:47:56 »

ragulin a fetisov  To co bolo? červená-von

nasiel tam skulinku a dal branku. on nedava goly, on dava branky Zdravíčko
Zaznamenané

styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #18 kedy: 08. Jún , 2008, 16:55:27 »

mne vadi akurat tak vychodnarsky a madarsky prizvuk, to ale na fore neni pocut takze to neriesim  Som za vodou kámo
ja sa niekedy pousmejem, ako niektori blavaci zaatahuju a je to dost nakazlive, ked napr niekto studuje v blave, tak sa to na neho nalepi. ale nepovedal by som, ze by mi to vadilo. vsetcia sme ludia Na zdravie! co mi vadi viac je, ked je clovek koko*t (teraz nenarazam na nikoho konkretneho, aby si zase niekto nemyslel, ze sa snazim vyvolavat hadky :) ) a to moze rozpravat hocijakym prizvukom alebo aj lubozvucne Zdravíčko
« Posledná zmena: 08. Jún , 2008, 16:59:15 od styrioci » Zaznamenané
crespi
pravidelný návštevník
Príspevkov: 587

« Odpoveď #19 kedy: 08. Jún , 2008, 17:18:17 »

ked uz tu riesite gramaticke okienko, vela Slovakov aj tu na fore hovori/pise nespravne - ma napadlo, ta napadlo atd.
spravne ma byt mi napadlo, ti napadlo atd. Kedze napadnut vas moze medved a podobne havede  Popiskujem si a napadnut vam moze myslienka alebo podobna zalezitost Beeee Bavím sa skvele
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #20 kedy: 08. Jún , 2008, 17:22:32 »

...vela Slovakov aj tu na fore hovori/pise nespravne - ma napadlo, ta napadlo atd....

nespravne podla koho ? podla nejakej neukojenej starej dievky, co uci 40 rokov tretiakov na ZS gramatiku ? prajem jej zazit aspon jeden orgazmus do konca zivota.
Zaznamenané
crespi
pravidelný návštevník
Príspevkov: 587

« Odpoveď #21 kedy: 08. Jún , 2008, 17:25:06 »

nespravne podla koho ? podla nejakej neukojenej starej dievky, co uci 40 rokov tretiakov na ZS gramatiku ? prajem jej zazit aspon jeden orgazmus do konca zivota.

logika ta nepusti dalej  Beeee Beeee Beeee
Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #22 kedy: 08. Jún , 2008, 17:25:43 »

uplna p*čovina jak cela slovenska gramatika. ked mozu zniet zvony, tak moze zniet aj hudba. cize aj zvon, aj hudba zneje rovnako. bodka a nechcite, aby mi koko*t fajcil este niekto dalsi okrem Stura  Bacha na vec kamo!
p*čovina je toto:
(...) ZNEJE je bezne spisovne slovo, pocuvam ho okolo seba stale. (...)
Argument, ako sa patri. Skratka je jasne, ze to mas spisovnosti v pazi, tak neviem, co tu zrazu pises, ze zneje je spisovne.
Zaznamenané

Dugo
Hosť
« Odpoveď #23 kedy: 08. Jún , 2008, 17:34:15 »

vase uvahy zneju napicu
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku

« Odpoveď #24 kedy: 08. Jún , 2008, 17:40:25 »

dilemu vyriesil slovnik. napriklad aj slovensko anglicky. napisal som zneje - naslo "znejuci", znie - naslo "znie ako"...
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #25 kedy: 08. Jún , 2008, 17:54:22 »

ked je nieco znejuce a zaroven to moze zniet, tak kludne to v tejto chvili zneje. nechapem co sa tu okolo toho balamuti.
Zaznamenané
vid
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 141

« Odpoveď #26 kedy: 08. Jún , 2008, 18:41:34 »

Rastis: okolo toho ze ty si napisal ze "zneje" je spisovne, a nemal si pravdu.

Inak ja ked som v Bratislave, tak tam velmi casto pocujem ludi hovorit mojeho/tvojeho namiesto môjho/tvojho. Inde som to nepocul, hlavne nie v takom mnozstve.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #27 kedy: 08. Jún , 2008, 18:48:30 »

Rastis: okolo toho ze ty si napisal ze "zneje" je spisovne, a nemal si pravdu..

podla koho ? znejuce - zneje. zelezna logika a viac neni co riesit. ci mam si kupit knuhu, kde ma poucia, ze neviem rozpravat ?

...Inak ja ked som v Bratislave, tak tam velmi casto pocujem ludi hovorit mojeho/tvojeho namiesto môjho/tvojho. Inde som to nepocul, hlavne nie v takom mnozstve.

no a ? co je spravne ? to co sa pise v nejakej knihe, ktoru zaujima par ludi alebo to, ako sa rozprava vacsinovo ? na Zahori maju miestny vlakovy spoj, hovorieva sa mu lokalka, ale Zahoraci maju lokajku - a maju svatu pravdu, nech sa Stur tym vtakom aj zadrhne.
Zaznamenané
vid
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 141

« Odpoveď #28 kedy: 08. Jún , 2008, 18:57:21 »

podla koho ? znejuce - zneje. zelezna logika a viac neni co riesit. ci mam si kupit knuhu, kde ma poucia, ze neviem rozpravat ?
Napríklad podla PhDr. Doc. CSc. Kataríny Habovštiakovej, z jazykovedného ústavu Slovenskej Akadémie vied:

Pod vplyvom slovesa zrieť (obilie zreje) sa neraz v prítomnom čase spomenutých slovies používajú nenáležité tvary čneje, zneje, cneje sa. Korektné spisovné tvary sú iba čnie, znie, čnie sa, teda Gerlach čnie až do oblakov, hudba pekne znie, cnie sa mi za domovom.

Citácia
no a ? co je spravne ? to co sa pise v nejakej knihe, ktoru zaujima par ludi alebo to, ako sa rozprava vacsinovo ? na Zahori maju miestny vlakovy spoj, hovorieva sa mu lokalka, ale Zahoraci maju lokajku - a maju svatu pravdu, nech sa Stur tym vtakom aj zadrhne.
To je vsetko velmi pekne, ale to ze tebe sa nejake slovicko paci ho nerobi spisovnym.
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku

« Odpoveď #29 kedy: 08. Jún , 2008, 18:59:02 »

rastis, coze si taky podrazdeny z toho ? sak slovencina ma take zakony a tak to je. ma aj vynimky, tak sa s tym treba zmierit. a co si ty opisoval, ako sa hovori je hovorova slovencina - nespisovna. spisovna ma pravidla Zdravíčko

a ked spominas tu logiku, tak v jazykoch neni. logika je v matematike, fyzike v jazykoch neni a to ma sere. preto neviem dobre anglinu.
Zaznamenané

Strán: 1 [2] 3 4 ... 6 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.075 sekund, 22 otázok.