Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
24. November , 2024, 16:07:30
Strán: 1 [2] 3 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Ktoré stupnice cvičiť ; debata - je správne H alebo B  (Prečítané 11900 krát)
0 užívateľov a 3 Hostí prehliada túto tému.
Jimi Cimbala
miestny štamgast
Príspevkov: 1705

« Odpoveď #15 kedy: 27. Jún , 2005, 18:53:09 »

V jazze sa pouzivaju uplne vsetky stupnice....aj take co su este neni :)
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #16 kedy: 27. Jún , 2005, 20:36:46 »

KoRnAk - ono uz ta prva Tvoja otazka nebola uplne spravna. Pouzivat mozes uplne cokolvek, zalezi od stylu, co chces hrat a aj od nastrojov Tvojich pripadnych spoluhracov. Dolezite je pochopit vztah medzi jednotlivymi stupnicami. Ked sa naucis C dur a vies k nemu zopar prstokladov po celom hmatniku, zahras vlastne uz akukolvek stupnicu. Len treba vediet tie vztahy medzi nimi. Uz tu boli o tom temy, takze treba sa v nich poprehrabavat. Ak Ti na tom velmi zalezi, mozno ukecas Pitua a najde si cas a znovu to zhrnie do cohosi samostatneho. Nie je to nic zlozite a cloveku to vie iba pomoct.
Zaznamenané
nestor
nováčik
*
Príspevkov: 44

« Odpoveď #17 kedy: 26. Október , 2005, 07:08:55 »

Ja som hladal tie diskusie o stupniciach, co pisal Pitu (vraj je tam dobrych 8 stran), no nenasiel som to :-(. Nedate mi niekto link prosim Vas? Dik moc.
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #18 kedy: 26. Október , 2005, 14:00:57 »

Je tu téma stupnice, kde je toho dosť popísaného: http://gitaristi.sk/files/viewtopic.php?fid=7&tid=7&page=1 a v téme módy máš aj notový zápis s midi ukážkou na vypočutie: http://gitaristi.sk/files/viewtopic.php?fid=7&tid=60&page=1
Zaznamenané

Dorian
stály hosť
Príspevkov: 853

« Odpoveď #19 kedy: 29. Október , 2005, 16:23:57 »

Jimi, ako mozes napisat ze dorsky mod je durova stupnica? D/EF/G/A/HC/D aka je prva tercia? Dorsky mod je molova stupnica so zvysenym 6. stupnom a vznika na druhom stupni zakladnej durovej stupnici, v tomto pripade C-dur.
Zaznamenané

RnR & HD & tatarak & Jack Daniels
www.doriangrayband.com
Dorian
stály hosť

« Odpoveď #20 kedy: 29. Október , 2005, 16:38:17 »

d ef g a hc d - prva tercia je molova
Zaznamenané

www.doriangrayband.com
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #21 kedy: 29. Október , 2005, 16:43:53 »

Citácia
Originally posted by Dorian Jimi, ako mozes napisat ze dorky mod je durova stupnica? ...
Aspon vidno, ako to vsetci ""poctivo"" citaju :p:
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #22 kedy: 30. Október , 2005, 13:55:32 »

Myslím, že to Jimi vie a myslel to dobre, len to zle sformuloval. Inak Ddórsku som tu už dosť preberal.
Zaznamenané

Dorian
stály hosť

« Odpoveď #23 kedy: 31. Október , 2005, 09:33:51 »

Nepochybujem, ze to Jimi vie. To by som si v ramci kolegiality a ucty ku kolegom nedovolil.Trosku som podje....l.:)) Ale mladeznici mozu mat potom z toho fucik v hlave.
Zaznamenané

www.doriangrayband.com
Jimi Cimbala
miestny štamgast

« Odpoveď #24 kedy: 31. Október , 2005, 12:51:04 »

Tu je dodatocny vyklad:Tym,ze Dorska stupnica je vlastne durova stupnica som myslel tu skutocnost,ze sa jedna vlastne o durovu stupnicu s posunutym zaciatkom a koncom.Myslel som to vo vztahu k vyvodzovaniu cirkevnych stupnic na zaklade pribuznosti k durovej stupnici,kde vlastne sled tonov stupnice dur zostava nemenny,len sa posuva zaciatok a koniec vyvodzovanej stupnice a meni sa jej nazov.Dorska sama o sebe ma samozrejme mollovy charakter.Uvediem na priklade: Toto je Cdur cez 2 oktavy. C/DEFGAHCD/EFGAHC To v zatvorke je dorska stupnica.Na tomto priklade je vidno,ze dorska stupnica je vyvodena zo stupnice durovej a ma identicky tonovy postup-len z ineho miesta.Dorska stupnica ma vsak mollovu terciu a sice je zostavene z tonoveho radu stupnice durovej-jedna sa o stupnicu mollovu.
Zaznamenané

Dorian
stály hosť

« Odpoveď #25 kedy: 03. November , 2005, 01:10:37 »

Jimi, dufam ze sa nehnevas.Fakt som podjebaval a nepochybujem o tvojich znalostiach Žmurk)
Zaznamenané

www.doriangrayband.com
Jimi Cimbala
miestny štamgast

« Odpoveď #26 kedy: 03. November , 2005, 11:12:30 »

:)kdeze:) ja som to predtym fakt podal,tak,ze sa to dalo pochopit dvojakym sposobom-dobre,ze si na to upozornil toto si dotatocny vyklad naozaj ziadalo.Ty mas jasno (aspon vidno,ze aj rozmyslas nad tym co citas),ale niekto by ten vseobecny vyklad mohol naozaj pochopit nespravne.
Zaznamenané

Viktor
pravidelný návštevník
Príspevkov: 237

« Odpoveď #27 kedy: 04. November , 2005, 13:24:29 »

bolo by najpochopitelnejsie v suvislosti s abecedou keby zaklad vsetkeho nebol C dur, ale A mol a tony by boli a,b,c,d,e,f,g. Bola by zhoda s abecedou aj v poradí, aj v tom, že začiatok je A. Ja som zvyknutý už na H=H, B=Ais. Ak by sa to malo zjednotit priklanam sa k zmazaniu H a bude tam B a znizeny bude Bes. Avsak ked clovek pozre na kvintovy kruh, je to celkom ocividne ze C dur je zaklad - ale pozor C dur je paralerná k A mol v podstate tá istá stupnica, takže by sa to kludne mohlo tak spraviť aby základ bol A mol a teda by to sedelo so začiatkom abecedy. Čo ak to tak má byť správne? No my môžme meniť len označenia a pojmy ale pravidlá hudby sú dané, tie nevymysleli ludia. Ludia ich len objavujú.
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #28 kedy: 04. November , 2005, 13:33:46 »

Ber ako základ a-mol a máš to vybavené. B a znížené Bb sa už čím ďalej tým častejšie používa v bežnej jazzovej rockovej notácii. Tak sa to tak nauč a budeš mať pokoj. :)
Zaznamenané

Viktor
pravidelný návštevník
Príspevkov: 237

« Odpoveď #29 kedy: 04. November , 2005, 13:40:02 »

no toto neznesam ked niekto odpovie na prispevok vtedy ked ho este editujem. uz som to poopravil a doplnil
Zaznamenané
Strán: 1 [2] 3 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.072 sekund, 23 otázok.