Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
21. November , 2024, 20:33:49
Strán: [1] 2  Všetko |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Improvizacia - Mahavishnu Orchestra  (Prečítané 4412 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
Slayertplsko
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 142

« kedy: 25. Apríl , 2009, 14:58:37 »

Nevyznam sa velmi v pokrocilej teorii improvizacie, ja som sa dostal len po zakladne mody. Chcel by som sa ale naucit piesen Lila's Dance od Mahavishnu Orchestra a neviem, ako na improvizaciu (z nejakeho dovodu pri tejto piesni nie je poznamka o improvizacii). Ak mi niekto vie poradit, ake stupnice pouzit, alebo cokolvek, budem povdacny.

Link k piesni:

Takto vyzera basova linka, je to v 20/8 takte (trochu zle som to vystrihol, ano, je to v basovom kluci, samozrejme):
« Posledná zmena: 25. Apríl , 2009, 17:59:33 od Slayertplsko » Zaznamenané
Lubo
stály hosť
Príspevkov: 908

-- JAZZ --

« Odpoveď #1 kedy: 26. Apríl , 2009, 10:26:32 »

no tak ked sa pozres len na to co si sem dal tie noticky tak basova linka ma tony e,gis,h,cis,d cize sa zamysli and tym co by tam asi mohlo fungovat. Bud Mixolydian (e,fig,gis,a,h,cis,d) alebo lydian(b7)(e,fis,gis,ais,h,cis,d) Moze ale pouzivat setky krasy modaleho hrania rozne chromaticke posuvy a tak. Proste vyjdes na chvilku "out" a potom zasa "in" to uz treba ale skill.
Druha vec je ze si pusis nahravku. McLauglin ked hra solo basa hra vtedy nieco uplne ine volake zaklad je e mol a okolo toho tak kida nejake chrmaticke srandicky. A ked sa zapocuvac co ha mcLaughlin...tak zistis ze mu uplne staci pentatonika :D samozrejme nie stale ale pointa je uplne obycajna moloa rokorcina.
Zaznamenané

midnightstranger
miestny štamgast
Príspevkov: 1612

nech sa práši...

« Odpoveď #2 kedy: 26. Apríl , 2009, 11:22:39 »

V jednoduchosti je krasa. NIekedy naozaj postaci klasicka pentatonika a netreba sa brodit tazkymi modmi.  Na zdravie!
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
hate_me
pravidelný návštevník
Príspevkov: 590

« Odpoveď #3 kedy: 26. Apríl , 2009, 11:24:48 »

chvilku "out" a potom zasa "in" to uz treba ale skill.
nie si nahodou tajny raper?  Bavím sa skvele lubo, majster slova?  ha ha ha

ale k veci.. mam jednu otazku, a to, ze co myslis tymi chromatickymi posuvmi? sorry za blbu otazku ale teoriu sa ucim sam
Zaznamenané

... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...
Lubo
stály hosť

-- JAZZ --

« Odpoveď #4 kedy: 26. Apríl , 2009, 11:57:46 »

no zoberes si nejaky modelik 4 noty..."constant struckture" napr si v E mol. das si D G A D dohora od D. to su 4 sestnaskty si "in" v emi.dalsie zahras dis gis ais dis si "out" a potom E A H E a si zas "in". :D iba posunies chromaticky.
« Posledná zmena: 26. Apríl , 2009, 12:08:52 od Lubo » Zaznamenané

midnightstranger
miestny štamgast

nech sa práši...

« Odpoveď #5 kedy: 26. Apríl , 2009, 11:58:41 »

nie si nahodou tajny raper?  Bavím sa skvele lubo, majster slova?  ha ha ha

ale k veci.. mam jednu otazku, a to, ze co myslis tymi chromatickymi posuvmi? sorry za blbu otazku ale teoriu sa ucim sam
Pouzijes ton, ktory nepatri konkretnej stupnici...
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
Slayertplsko
náhodný pocestný
**

« Odpoveď #6 kedy: 26. Apríl , 2009, 12:19:39 »

Chromaticke sekvencie su dobry napad, dik.  :)
Zaznamenané
hate_me
pravidelný návštevník

« Odpoveď #7 kedy: 26. Apríl , 2009, 13:01:13 »

no zoberes si nejaky modelik 4 noty..."constant struckture" napr si v E mol. das si D G A D dohora od D. to su 4 sestnaskty si "in" v emi.dalsie zahras dis gis ais dis si "out" a potom E A H E a si zas "in". :D iba posunies chromaticky.
na nieco take som myslel  Žmurk
a co stupnica co sa vola ze "NIECO" Be-Bop ? napr C Be-bop je Cdur + je tam vyplnena vzdialenost medzi 6 a 7 stupnom, tj medzi A a H je vlozene B... takze v stupnici su potom okrem inych aj akordy Gdur aj Gmol nie?
Zaznamenané

Lubo
stály hosť

-- JAZZ --

« Odpoveď #8 kedy: 27. Apríl , 2009, 12:06:26 »

ne to je len prechodny ton. Cool je na stuonici ze mas osem tonov takze ked hras osminy a zacnes s C na prvej tak skoncis zasa s C na druhej. Ale harmonicky neam ten ton ziadny vyznam.
Zaznamenané

hate_me
pravidelný návštevník

« Odpoveď #9 kedy: 27. Apríl , 2009, 20:20:01 »

ne to je len prechodny ton. Cool je na stuonici ze mas osem tonov takze ked hras osminy a zacnes s C na prvej tak skoncis zasa s C na druhej. Ale harmonicky neam ten ton ziadny vyznam.
na co je potom dobry ten prechodny ton? ako sa da vyuzit? nieco ma napadlo ale...
Zaznamenané

Slayertplsko
náhodný pocestný
**

« Odpoveď #10 kedy: 27. Apríl , 2009, 20:53:28 »

na co je potom dobry ten prechodny ton? ako sa da vyuzit? nieco ma napadlo ale...

Len vramci melodie postavenej na harmonii. V podstate okorenuje tu melodiu, totiz prilis konsonancie znie nudne a chromaticke tony, ak sa spravne pouziju, urobia skladbu zaujimavejsou. Existuje aj tzv. chromaticka harmonia, ale to uz je ina tema.
Zaznamenané
Lubo
stály hosť

-- JAZZ --

« Odpoveď #11 kedy: 27. Apríl , 2009, 21:03:43 »

vies setko teoretizovenie o bebopovej durovej ti je tak na dve veci. Pusti si be-bop pozri noty a uvidis Žmurk Charlie Parker, Dizzie Gilespy
Zaznamenané

hate_me
pravidelný návštevník

« Odpoveď #12 kedy: 27. Apríl , 2009, 21:13:39 »

vies setko teoretizovenie o bebopovej durovej ti je tak na dve veci. Pusti si be-bop pozri noty a uvidis Žmurk Charlie Parker, Dizzie Gilespy
to je rec!  Bavím sa skvele
Zaznamenané

midnightstranger
miestny štamgast

nech sa práši...

« Odpoveď #13 kedy: 28. Apríl , 2009, 09:10:36 »

Alebo si nahraj nejaky dominantny akord, napriklad G7 a skus cez to hrat tu be-bopovu stupnicu napr. G-A-H-C-D-E-F-F#-G. Tak najlepsie zistis ako znie a kde sa da najvhodnejsie pouzit.  Na zdravie!

http://www.jazzguitar.be/bebopscale.html  Zdravíčko
« Posledná zmena: 28. Apríl , 2009, 09:11:02 od midnightstranger » Zaznamenané

Lubo
stály hosť

-- JAZZ --

« Odpoveď #14 kedy: 28. Apríl , 2009, 11:18:49 »

No hej zo je bebop Dominanta,este je bebop durova o ktorej bola mimochodim rec.
Zaznamenané

Strán: [1] 2  Všetko |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.048 sekund, 23 otázok.