Slash171
náhodný pocestný
Príspevkov: 81
|
|
« Odpoveď #15 kedy: 22. November , 2009, 18:07:24 » |
|
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
marrtin
|
|
« Odpoveď #16 kedy: 22. November , 2009, 18:19:10 » |
|
|
|
« Posledná zmena: 22. November , 2009, 18:27:40 od marrtin »
|
Zaznamenané
|
Les Paul + Marshall, čo iné?
|
|
|
udry
Hosť
|
|
« Odpoveď #17 kedy: 22. November , 2009, 18:29:05 » |
|
bluesova A moll- to je aká?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Slash171
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #18 kedy: 22. November , 2009, 18:31:52 » |
|
Keby som tym stupniciam rozumel aj bysom sa stebou popasoval
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Slash171
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #19 kedy: 22. November , 2009, 18:33:27 » |
|
Keby sa xcel niekto rovnat:-)))tak moze v strojarstve aj v letecstve.....Studujem prevadzku lietadiel. :-9Ale bavi ma dost aj gitara sola ...zatial som na improvizacii
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
marrtin
|
|
« Odpoveď #20 kedy: 22. November , 2009, 18:34:46 » |
|
a c d e g
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Altostratus
|
|
« Odpoveď #21 kedy: 22. November , 2009, 18:36:12 » |
|
a c d e g
Toto je klasická molová pentatonika, nie? Mňa ktosi učil, že bluesová pentatonika je klasická molová pentatonika s pridanou zmenšenou kvintou. Teda v tónine Amol by bola A C D D# E G. Či nie?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
marrtin
|
|
« Odpoveď #22 kedy: 22. November , 2009, 18:41:57 » |
|
ano máš pravdu, nečítam dôsledne
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
spyros
|
|
« Odpoveď #23 kedy: 22. November , 2009, 18:47:38 » |
|
Toto je klasická molová pentatonika, nie? Mňa ktosi učil, že bluesová pentatonika je klasická molová pentatonika s pridanou zmenšenou kvintou. Teda v tónine Amol by bola A C D D# E G. Či nie? Ano, ta D# je tzv. bluesova nota. Inak ma ta "mollova" pentatonika myli, si to musim furt prelozit ako "minor" pentatonika.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
udry
Hosť
|
|
« Odpoveď #24 kedy: 22. November , 2009, 18:52:11 » |
|
Ked zmenšena kvinta,tak Eb. /len pre presnost/
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Slayertplsko
náhodný pocestný
Príspevkov: 142
|
|
« Odpoveď #25 kedy: 22. November , 2009, 22:14:51 » |
|
Ked zmenšena kvinta,tak Eb. /len pre presnost/
Si mi to vzal z ust. A este, mne z tej bluesovej stupnice 1 3b 4 4+ 5 7b nevychadza pentatonika, ale hexatonika.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
udry
Hosť
|
|
« Odpoveď #26 kedy: 22. November , 2009, 22:56:09 » |
|
Si mi to vzal z ust. A este, mne z tej bluesovej stupnice 1 3b 4 4+ 5 7b nevychadza pentatonika, ale hexatonika.
S tym sa netrap. Proste sa tomu tak hovorí. A k tej bluesovej "a- moll": bluesove stupnice sa neoznačuju moll,dur. Jednoducho len A-bluesova,E-bluesova,atd.Aj ked svojim charakterom je mollová. A nezaleží,či tam hraš mollove akordy alebo durove. Proste X-bluesova. A tak isto je to s označovaním modalnych stupníc, napr. E-dorska ,E-lydická /jedna má mollovy charakter,druha durovy/. Tak som sa to učil pred XY-rokmi,no možno sa za tu dobu niečo zmenilo.
|
|
« Posledná zmena: 22. November , 2009, 22:57:26 od udry »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
reeller_sk
|
|
« Odpoveď #27 kedy: 22. November , 2009, 23:02:26 » |
|
S tym sa netrap. Proste sa tomu tak hovorí. A k tej bluesovej "a- moll": bluesove stupnice sa neoznačuju moll,dur. Jednoducho len A-bluesova,E-bluesova,atd.Aj ked svojim charakterom je mollová. A nezaleží,či tam hraš mollove akordy alebo durove. Proste X-bluesova. A tak isto je to s označovaním modalnych stupníc, napr. E-dorska ,E-lydická /jedna má mollovy charakter,druha durovy/. Tak som sa to učil pred XY-rokmi,no možno sa za tu dobu niečo zmenilo. Asi sa zmenilo, lebo ja som sa tak učil, že existuje bluesová mollova aj bluesova durova . A jediný rozdiel medzi nimi je, že durová má veľkú terciu naviac.
|
|
|
Zaznamenané
|
I love my VHT! "proste, vzdy ked si ten final pustim, tak si spomeniem na ten regresivny bordel (kazdy hral iny rytmus, ale nie ako dream, ale ako metallica)" :D:D...
|
|
|
udry
Hosť
|
|
« Odpoveď #28 kedy: 22. November , 2009, 23:22:00 » |
|
napr. A-C-Cis-D-Es-E-G ? Ano su "rozšírene" bluesove stupnice s malou aj velkou terciou,so sextou,aj s malou a velkou septimou. Ale neda sa povedat,že je durova alebo mollová.A je to ešte bluesová stupnica? Ono do blues sa da použit hocaka stupnica,podstatny je rytmus a forma,ktore su pre blues typické..V blues si volný ako vták.
|
|
« Posledná zmena: 23. November , 2009, 00:09:29 od udry »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
reeller_sk
|
|
« Odpoveď #29 kedy: 24. November , 2009, 23:09:21 » |
|
No takto vzorec keď napíšem 1 3b 3 4 5b 5 7b. Toto je vlastne bluesová stupnica a nedá sa povedať, či je mollová alebo durová keďže má malú aj veľkú terciu. používa sa na durové akordy, vtom prípade je 3b blue note, ale keď ju chcem hrať na mollový akord tak nemôžem hrať veľkú terciu, lebo malá tercia charakterizuje ten akord.
|
|
|
Zaznamenané
|
I love my VHT! "proste, vzdy ked si ten final pustim, tak si spomeniem na ten regresivny bordel (kazdy hral iny rytmus, ale nie ako dream, ale ako metallica)" :D:D...
|
|
|
|