Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
21. November , 2024, 20:45:05
Strán: [1] 2 3 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Aplikacia stupnic  (Prečítané 10075 krát)
0 užívateľov a 3 Hostí prehliada túto tému.
Slash171
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 81

« kedy: 22. November , 2009, 00:36:57 »

Nazdar!!!!prvom rade by som sa chcel ospravedlnit za vytrorenie existujucej temy Nechajte ma vydýchať
Ja by som potreboval vysvetlit ako pouzivat stupnice ...AK hram napr.pesnicku od Deep Purple-Smoke on the water kt.sa zacina z Gm.......Aka stupnica by sa dala pouzit?Alebo zopar podobnych prikladov.Proste chcem vediet ak hravam nieaku pesnicku ....a chcem zaimprovizovat aby som sa vedel spravne orientovat na hmatniku.Zobral by som vysvetlenie aj od uplneho zaciatku...Este raz ospravedlnujem sa za  vytvorenie existujucej temy........DIk
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #1 kedy: 22. November , 2009, 11:57:13 »

podla toho zakladneho akordu vies, ci tam je stupnica s molovym alebo durovym charakterom, teda ci ma malu alebo velku terciu. cize konkretne tuto je Gmol, takze to bude nejaka geckova molova stupnica. pokial sa Ti nechce skumat dalej a zaroven je to takyto ortodoxny bigbit, tak kludne do toho mozes mydlit G molovu pentatoniku a bude to OK.

inak to vies podla podkladu - ked si rozanalyzujes, co za akordy tam su, tak z toho vyplyva, co za stupnica sa na to "ma" alebo "da" hrat. pri standardnych podkladoch to je jednoduche, v bigbite sa najcastejsie stretnes s molovymi stupnicami - obyc. molovou alebo dorskou (obe nahradis elegantne molovou pentatonikou), alebo sa stretnes s klasickou durovou stupnicou (ktoru tiez mozes nahradit durovou pentatonikou). v blues to bude najcastejsie pentatonika... v "narocnejsich" zanroch treba byt tou teoriou (alebo praxou) podkuty trochu viac...
Zaznamenané
midnightstranger
miestny štamgast
Príspevkov: 1612

nech sa práši...

« Odpoveď #2 kedy: 22. November , 2009, 13:31:10 »

asi tak nejako ako to napisal Rasto... Konkretne ten Smoke on the water. Mozes tam hrat molovu, molovu pentatonicku, dorsku, bluesovu od G. A to na zaciatok urcite bohate staci... :)
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
marrtin
miestny štamgast
Príspevkov: 1784

"There are no facts, only interpretations." F. N.

« Odpoveď #3 kedy: 22. November , 2009, 14:22:11 »

Konkretne ten Smoke on the water. Mozes tam hrat molovu, molovu pentatonicku, dorsku, bluesovu od G.
naozaj? ako tam môžeš hrať molovu a zároveň i dorsku? ostatné si spomenul správne ale tieto dva mody miešať? buď tam sedí jeden alebo druhý, nemôžu tam pasovať oba
Zaznamenané

Les Paul + Marshall, čo iné?
midnightstranger
miestny štamgast

nech sa práši...

« Odpoveď #4 kedy: 22. November , 2009, 14:31:21 »

naozaj? ako tam môžeš hrať molovu a zároveň i dorsku? ostatné si spomenul správne ale tieto dva mody miešať? buď tam sedí jeden alebo druhý, nemôžu tam pasovať oba
Tak ad1: ja som nenapisal, ze sa maju hrat zaroven. ad2: preco by sa nemohli miesat?
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
marrtin
miestny štamgast

« Odpoveď #5 kedy: 22. November , 2009, 14:32:50 »

Tak ad1: ja som nenapisal, ze sa maju hrat zaroven. ad2: preco by sa nemohli miesat?
pasuje to tam? ja sa pýtam dorská sa od molovej líši v šiestom stupni, bude tam pasovať es?
« Posledná zmena: 22. November , 2009, 14:34:23 od marrtin » Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #6 kedy: 22. November , 2009, 14:35:20 »

dorske sa bezne hravaju v bigbite, mozno este viacej, ako molove...
Zaznamenané
midnightstranger
miestny štamgast

nech sa práši...

« Odpoveď #7 kedy: 22. November , 2009, 14:36:10 »

pasuje to tam? ja sa pýtam
tak do Gm pasuje aj molova aj dorska. Ktora sa viac hodi do Smoke on the water neviem.
Zaznamenané

marrtin
miestny štamgast

« Odpoveď #8 kedy: 22. November , 2009, 14:37:11 »

tak do Gm pasuje aj molova aj dorska. Ktora sa viac hodi do Smoke on the water neviem.
no veď to je predsa doležité, podľa toho hrám konkrétny mod, nie?
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #9 kedy: 22. November , 2009, 14:39:16 »

konkretne Smoke on... ... je podklad, do ktoreho sa da hrat aj to, aj to a je to v pohode. zalezi uz len na konkretnom gitaristovi a jeho melodike, ako to solo pri improvizacii bude viest...
Zaznamenané
midnightstranger
miestny štamgast

nech sa práši...

« Odpoveď #10 kedy: 22. November , 2009, 14:40:27 »

no veď to je predsa doležité, podľa toho hrám konkrétny mod, nie?
ty si editoval prispevok, to som si nevsimol prepac. Na zdravie!
Zaznamenané

Slash171
náhodný pocestný
**

« Odpoveď #11 kedy: 22. November , 2009, 17:51:32 »

Tak mam chapat,ze ked sa pesnicka zacina napr.na Am tak kludne mozem hrat pentanomiku Am bluesovu alebo major?Huh!?
Zaznamenané
marrtin
miestny štamgast

« Odpoveď #12 kedy: 22. November , 2009, 17:54:09 »

Tak mam chapat,ze ked sa pesnicka zacina napr.na Am tak kludne mozem hrat pentanomiku Am bluesovu alebo major?Huh!?
podľa toho kam melodiu chceš smerovať, aké ďalšie akordy budú pokračovať vyberáš stupnicu, musí to harmonicky sedieť, ale to čo si spomenul, tak bluesovú  A moll, major by ti škrípal v tercii
« Posledná zmena: 22. November , 2009, 17:55:32 od marrtin » Zaznamenané

Slash171
náhodný pocestný
**

« Odpoveď #13 kedy: 22. November , 2009, 17:59:57 »

podľa toho kam melodiu chceš smerovať, aké ďalšie akordy budú pokračovať vyberáš stupnicu, musí to harmonicky sedieť, ale to čo si spomenul, tak bluesovú  A moll, major by ti škrípal v tercii

Mohli by ste mi uviest nieky ten priklad?Huh!?Akordy-aka stupnica...alebo ma napadlo am,C,G,F aka by tam bodla??proste chcem vediet ak hram nieake tie akordy v pesnicke ...ktore tony by tam pasovali
Zaznamenané
marrtin
miestny štamgast

« Odpoveď #14 kedy: 22. November , 2009, 18:05:48 »

tu si nehľadal odpovede na svoje otázky?: http://forum.gitaristi.sk/index.php/topic,7.0.html
Zaznamenané

Strán: [1] 2 3 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.048 sekund, 23 otázok.