Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
25. November , 2024, 14:25:11
Strán: [1] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Volume potenciometer  (Prečítané 8026 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
DeAeNO
nováčik
*
Príspevkov: 14

« kedy: 05. Apríl , 2010, 14:53:57 »

Zdravim, rad by som sa spytal jednu vec ohladom volume potenciometra.
Aky typ by mal byt pouzity na el. gitare? A(logaritmicky) alebo B(linearny)? Pripadne, ako sa budu "spravat" tie potenciometre priamo v gitare.
Dakujem za nejaku odpoved:)
Zaznamenané
brdo prvy
miestny štamgast
Príspevkov: 2914

« Odpoveď #1 kedy: 06. Apríl , 2010, 08:00:09 »

Zdravim, rad by som sa spytal jednu vec ohladom volume potenciometra.
Aky typ by mal byt pouzity na el. gitare? A(logaritmicky) alebo B(linearny)? Pripadne, ako sa budu "spravat" tie potenciometre priamo v gitare.
Dakujem za nejaku odpoved:)
Ak su zapojene ako zmiesavacie ...cize mozes si nastavit pomer snimacov a aj ked jeden uplne stiahnes ,tak druhy hra....tak treba pouzit linearne B ( signal zo snimaca ide do bezca a von zo zaciatku drahy )
- ak mas zmiesavanie ako v Gibsne ,ze ked jeden potak stiahnes ,tak stiahnes aj druhy snimac ,tak treba pouzit logaritmicke A (signal zo snimaca ide do zaciatku drahy a von s bezca )
« Posledná zmena: 12. Apríl , 2010, 15:50:32 od brdo prvy » Zaznamenané
DeAeNO
nováčik
*
Príspevkov: 14

« Odpoveď #2 kedy: 06. Apríl , 2010, 13:28:54 »

...som mierne popleteny... ...ktory kontakt je bezec? kablik od snimaca mam na krajnom kontakte, do vystupu na strednom a dalsi krajny je zem. Mna to zaujimalo preto, lebo na vacsine stranok som sa docital, ze volume byva logaritmicky... ...moj je opznaceny B, cize by mal byt linearny (neviem ci sa da verit tomu oznaceniu)... ...zaujimalo by ma, aky by to malo vplyv na hru
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #3 kedy: 06. Apríl , 2010, 13:33:10 »

... kablik od snimaca mam na krajnom kontakte, do vystupu na strednom a dalsi krajny je zem. Mna to zaujimalo preto, lebo na vacsine stranok som sa docital, ze volume byva logaritmicky... ......

mas to spravne zapojene a na volume sa pouziva logaritmicky. na hru to nema ziaden vplyv  Žmurk
Zaznamenané
Zvukár Andrej
miestny štamgast
Príspevkov: 2178

« Odpoveď #4 kedy: 11. Apríl , 2010, 20:57:42 »

...moj je opznaceny B, cize by mal byt linearny (neviem ci sa da verit tomu oznaceniu)...
Dnes písmeno B označuje lineárny, ale predtým označovalo logaritmický, takže sa nedá veriť ničomu a nikomu...
Andrej
Zaznamenané
muziker
nováčik
*
Príspevkov: 31

« Odpoveď #5 kedy: 22. Máj , 2010, 22:13:09 »

Dnes písmeno B označuje lineárny, ale predtým označovalo logaritmický, takže sa nedá veriť ničomu a nikomu...
Andrej

Aj keď sa tieto info zdajú byť trocha "po funuse", snáď pomôžu riešiť dilemu pre všetkých záujemcov ktorí majú problémy s potenciometrami. Ako je to vlastne s ich označovaním priebehu odporovej dráhy?

V zosilňovačoch, efektoch a tiež v gitarách či basgitarách sa používajú potenciometre rôznych hodnôt odporu od 5 kOhm do 1 MOhm a týchto priebehov odporovej dráhy:

1./ Lineárne - používajú sa v obvodoch korekcií (TONE).
2./ Logaritmické - používajú sa v obvodoch regulácie hlasitosti (VOLUME).

Aj keď to v zásade platí univerzálne, môže sa stať že nájdete aj neštandardné riešenia v niektorých gitarách. V takom prípade sa to prejaví tak, že zmena tónu resp. hlasitosti nebude rozložená na celú dráhu, ale len na jej časť a tak budeme mať pocit nelineárnosti regulácie.

Značenie potenciometrov v zámorí a v Ázii používa označenie priebehu odporovej dráhy:

A = Lineárne
B = Logaritmické

Európske značenie potenciometrov používa označenie:

N = Lineárne
G = Logaritmické

Naviac sa v elektronike ešte používajú ďalšie priebehy (napr. exponenciálny, špeciálny), tie sa ale v muzikantskej výbave nepoužívajú. Nájdeme ich skôr v meracej technike
« Posledná zmena: 22. Máj , 2010, 22:18:01 od muziker » Zaznamenané
ff
miestny štamgast
Príspevkov: 2387

« Odpoveď #6 kedy: 23. Máj , 2010, 08:30:25 »

No paradoxne ázijské majú označenie A pre logaritmické,B pre lineárne,niektoré firmy ako trebárs radiohm to majú naopak...Jo a exponenciálne nájdeš v krabičkách efektových-napr.MXR...Ozaj Muziker,nie si náhodou transformovaný Predátor? :)
« Posledná zmena: 23. Máj , 2010, 08:37:39 od ff » Zaznamenané
muziker
nováčik
*

« Odpoveď #7 kedy: 23. Máj , 2010, 10:32:52 »

No paradoxne ázijské majú označenie A pre logaritmické,B pre lineárne,niektoré firmy ako trebárs radiohm to majú naopak...Jo a exponenciálne nájdeš v krabičkách efektových-napr.MXR...Ozaj Muziker,nie si náhodou transformovaný Predátor? :)

Netuším kto je ten Predátor, lebo som na tomto fóre nový, takže určite nie. S potenciometrami máš ale pravdu. "Ázijské tigre" sa rozhodli "prekopať" všetko zaužívané a tak vnášajú do života v každom odvetví trocha chaosu, ale v "civilizovanej" EU a USA to platí ako som uviedol. Je to tak zrejme preto, aby bol život zaujímavejší..... Bavím sa skvele Bavím sa skvele Bavím sa skvele
Zaznamenané
ff
miestny štamgast
Príspevkov: 2387

« Odpoveď #8 kedy: 23. Máj , 2010, 10:36:15 »

To je sakra zaujímavejšie keď si objednáš niečo a príde Ti iné,radosť až na kosť  Bavím sa skvele.Ale aj s označeným N a G som sa už dávno nestretol,len na Tesla poťákoch a tie som už pánbohzaplať nevidel dlho Na zdravie!
Zaznamenané
muziker
nováčik
*

« Odpoveď #9 kedy: 23. Máj , 2010, 10:46:28 »

To je sakra zaujímavejšie keď si objednáš niečo a príde Ti iné,radosť až na kosť  Bavím sa skvele.Ale aj s označeným N a G som sa už dávno nestretol,len na Tesla poťákoch a tie som už pánbohzaplať nevidel dlho Na zdravie!

Neplať pánubohu. Zaplať mne - poskytnem ti nejaké pre potechu duše. Nielen TESLA, ale aj maďarské, ruské, nemecké a čo ja viem ešte aké..... Bavím sa skvele Bavím sa skvele Bavím sa skvele
Zaznamenané
Strán: [1] |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.04 sekund, 22 otázok.