Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
26. November , 2024, 23:32:59
Strán: 1 2 3 [4] 5 6 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: stary japonec z preglejky  (Prečítané 13643 krát)
0 užívateľov a 5 Hostí prehliada túto tému.
stevino179
Hosť
« Odpoveď #45 kedy: 20. Október , 2010, 18:28:38 »

odpovedam na otazku že prečo sa z preglejky nevyrabaju ked su take užasne akedže verím že skoro každe tvrdenie sa da vyvratit tvrdím že zohnat kvalitne dyhy v hrubke niekolko milimitrou a kvalitne ich zlepit je ovela tašia a drahšia praca ako tam dat masív snejakej foršty ana to jednu peknu dyhu , a navyše su kua tažké riadny chrbtolam

mna zas serie ked vydím kapely s gitarami ale gitary nepočujem v telke je to velmi časté , fakt muzikant aj na lopate zahra ,niekto re nastroje ktore zdaleka nevyzeraju hraju ako nastroje oproti hračkám,
ono myslím že stare nastroje su v tom užasne že sa robili na kusy a ručne a tymi čo sa vo svojej praci vyznaju teraz je to na kilá na linkách
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #46 kedy: 20. Október , 2010, 18:33:51 »

odpovedam na otazku že prečo sa z preglejky nevyrabaju ked su take užasne akedže verím že skoro každe tvrdenie sa da vyvratit tvrdím že zohnat kvalitne dyhy v hrubke niekolko milimitrou a kvalitne ich zlepit je ovela tašia a drahšia praca ako tam dat masív snejakej foršty ana to jednu peknu dyhu , a navyše su kua tažké riadny chrbtolam...

a preco sa teda nepouzivaju aspon na tych drahych gitarach, kde sa nesetri na materialoch a robote ?
Zaznamenané
stevino179
Hosť
« Odpoveď #47 kedy: 20. Október , 2010, 18:35:36 »

uhm takže pripúštaš že možu bit kvalitné , hm
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #48 kedy: 20. Október , 2010, 18:37:42 »

uhm takže pripúštaš že možu bit kvalitné , hm

nie, len pytam sa toto:

a preco sa teda nepouzivaju aspon na tych drahych gitarach, kde sa nesetri na materialoch a robote ?
Zaznamenané
stevino179
Hosť
« Odpoveď #49 kedy: 20. Október , 2010, 18:40:13 »

..... človek s našou velkostou mozku žije na tejto zemi už cca 200 000 rokoy a mi mame zmapovaných tak max 20 000do zadu čo sa dialo pred 150 000 rokmi respektíve prečo si myslíme že to čo sa robí teraz musí bit spojením toho čo bolo doteraz , kolko technologii zapadlo prachom
Zaznamenané
stevino179
Hosť
« Odpoveď #50 kedy: 20. Október , 2010, 18:41:52 »

a navyše su strašne tažke to je ako klavír s pancierom a bez
a navyše može sa vyrobiť stovku gitar s obyčajnej preglejky a su to shity
Zaznamenané
stevino179
Hosť
« Odpoveď #51 kedy: 20. Október , 2010, 18:43:39 »

ja si myslím že raz sa možno budu vyrabat gitary ktorích cely tvar bude zapadat do seba ako skladačka  akoby to bolo z jedneho kusu
Zaznamenané
mesiah
pravidelný návštevník
Príspevkov: 450

« Odpoveď #52 kedy: 20. Október , 2010, 20:11:46 »

Inak, fakt je to sila, že prečo vlastne používali na gitary preglejku. Povedzme, že ekonomické dôvody. Tomu neverím, lebo väčšinou ide o gitary 1980-1990 (cca) a vtedy sa sralo na dažďové pralesy a chránené územia a ťažbu dreva atď. Čiže kvalitné drevo bolo podstatne lacnejšie ako dnes a to nehovorím o šitnom (normálnom ) dreve. Ďalšia vec je opracovanie preglejky. Gitary sa vyrezávajú frézami. Viem si predstaviť ako vyzerá polotovar vyrezaný frézou z preglejky. Minimálne dvojnásobný čas na brúsenie a kilá plniču, aby sa zakryli stopy po vrstvenom dreve (preglejke).  Okrem toho si myslím, že preglejka určite nebola lacnejšia ako drevo. Takže ekonomické dôvody to asi neboli. Jedine, že by fakt chceli vylepšiť zvuk gitár, na ktorých sa šetrilo lacným hardwarom. Keby to totiž robila jedna firma, lenže tých firiem bolo viac a je pravdepodobné, že keď by jedna vypustila chujovinu, ostatné ju nebudú kopírovať. Takže skutočný dôvod nechápem, keďže voláke SX, Dimavery a ja neviem aké tesco gitary sú vyrobené z dreva.
Zaznamenané

Krtko
*** BACHAR ***
miestny štamgast
Príspevkov: 2659

« Odpoveď #53 kedy: 20. Október , 2010, 20:13:59 »

..... človek s našou velkostou mozku žije na tejto zemi už cca 200 000 rokoy a mi mame zmapovaných tak max 20 000do zadu čo sa dialo pred 150 000 rokmi respektíve prečo si myslíme že to čo sa robí teraz musí bit spojením toho čo bolo doteraz , kolko technologii zapadlo prachom

pockat, to znie akoby preglejkove gitary boli nieco ako hviezdna brana..
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #54 kedy: 20. Október , 2010, 20:41:45 »

Inak, fakt je to sila, že prečo vlastne používali na gitary preglejku. Povedzme, že ekonomické dôvody. Tomu neverím, lebo väčšinou ide o gitary 1980-1990 (cca) a vtedy sa sralo na dažďové pralesy a chránené územia a ťažbu dreva atď. Čiže kvalitné drevo bolo podstatne lacnejšie ako dnes a to nehovorím o šitnom (normálnom ) dreve. Ďalšia vec je opracovanie preglejky. Gitary sa vyrezávajú frézami. Viem si predstaviť ako vyzerá polotovar vyrezaný frézou z preglejky. Minimálne dvojnásobný čas na brúsenie a kilá plniču, aby sa zakryli stopy po vrstvenom dreve (preglejke).  Okrem toho si myslím, že preglejka určite nebola lacnejšia ako drevo. Takže ekonomické dôvody to asi neboli. Jedine, že by fakt chceli vylepšiť zvuk gitár, na ktorých sa šetrilo lacným hardwarom. Keby to totiž robila jedna firma, lenže tých firiem bolo viac a je pravdepodobné, že keď by jedna vypustila chujovinu, ostatné ju nebudú kopírovať. Takže skutočný dôvod nechápem, keďže voláke SX, Dimavery a ja neviem aké tesco gitary sú vyrobené z dreva.

tiez sa divim. len ono to bolo fakt len na lacnuckych gitarach, neviem o tom, ze by sa to vyskytlo na serioznom nastroji...

inak to vnutorne frezovanie sa neriesilo, normalne to tam byva vzdy kostrbate na tych stenach... takisto je zaujimave, ze vsetky preglejkove gitary co som videl boli o cca 5-6 mm tensie, jak standardne drevene... zeby kvoly vahe ? co si spominam, tak nikdy sa mi nezdalo, ze by boli preglejkove nejak extra tazsie...
Zaznamenané
mesiah
pravidelný návštevník

« Odpoveď #55 kedy: 20. Október , 2010, 21:03:29 »

Nohovorím o vnútornom frézovaní, ale gitary sa "vyfrézovávajú" z dreva podľa šablon a následne sa frézami aj zrážajú hrany a všetky skosené miesta, neviem si predstaviť jaké to muselo byť celé otrhané, keď to vytiahol z tej šablony  Nechajte ma vydýchať Čo sa týka váhy teoreticky by mali byť ťažšie, predsa len je tam kopec lepidla .... ale keď ubrali z hrúbky ....
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #56 kedy: 20. Október , 2010, 21:10:37 »

Nohovorím o vnútornom frézovaní, ale gitary sa "vyfrézovávajú" z dreva podľa šablon a následne sa frézami aj zrážajú hrany a všetky skosené miesta, neviem si predstaviť jaké to muselo byť celé otrhané, keď to vytiahol z tej šablony  Nechajte ma vydýchať Čo sa týka váhy teoreticky by mali byť ťažšie, predsa len je tam kopec lepidla .... ale keď ubrali z hrúbky ....

nie som odbornik, ale ked sa to vyreze na pasovke, tak to nema byt preco dosklbane. a aj tak sa pouzivaju pod laky kyble gitu, to aj na drevenych...
« Posledná zmena: 20. Október , 2010, 21:10:59 od rastis » Zaznamenané
mesiah
pravidelný návštevník

« Odpoveď #57 kedy: 20. Október , 2010, 21:35:11 »

To sa nereže na pásovke. To sa doslova frézuje z tých dosiek. Tiež som čumel jak puk.

Zaznamenané

mr. redwine
stály hosť
Príspevkov: 965

« Odpoveď #58 kedy: 20. Október , 2010, 22:44:37 »

To sa nereže na pásovke. To sa doslova frézuje z tých dosiek. Tiež som čumel jak puk.

...s tymto by som to vobec neporovnaval, toto je uz sucasna vyroba ...my sa bavime o starych preglejkovych gitarach, napr. ten vyse spominany kamosov les paul je zo zaciatku 70-tych rokov minuleho storocia, vtedy bola technicky omnoho primitivnesia vyroba ako teraz a hlavne v mensich fabrikach ...nech uz boli japonci akokolvek technicky popredu, som presvedceny ze v tych casoch pasovku pri vyrobe pouzivali
Zaznamenané

„a beer a day keeps the doctor away.“
stevino179
Hosť
« Odpoveď #59 kedy: 21. Október , 2010, 15:54:12 »

pasova vyroba je vyroba kde robia viaceri a každy spraví nejaku čast , a neskor už niektore vykony robili stroja a človek len podaval do stroja na čťo nemusel bit odborník , ale niekedy kedže boli male tovarne a velka čast bola ručna praca museli ty čo to robili sa vyznať , frezovanie napríklad na mojej je pod snimačmi na hrubo ale každy s nímač je vyfrezovany osobitne aby sa zachovalo čo najviac dreva a na vrchu je kriyxt tak to nevadí a hlavne vidno že to niekto musel prejst /strojova praca je presna/ a nebolo vyštrbene nič .
Akusticke vlastnosti preglejky zavisia s tuhosti a vyberu materialu  , preglejka je velmy tuhý material ale samozrejme si myslím že akma bit gitara s preglejky akusticky výborna tie dyhy musia bit kvalitne a teraz si zoberme bežne kvalitne dyhy čo sa používaju na vrchnu dosku adajme si ich na seba pod tlakom a a s minimom  kvalitneho prírodneho lepidla
 ak sa tvrdíš  že si ešte nepočul hrať kvalitne  gitaru s preglejki ked pojdeš okolo Vk je tu možnost , ajked suhlasím že s tých čo boli spreglejky nemusí bit velke množstvo kvalitných ,
Ved vtedy vlastne ani tých muzikantou nebolo tolko vela nastrojou bolo podstatne menej myslím že to všetko bolo viac o kvalite než o kvantite
Zaznamenané
Strán: 1 2 3 [4] 5 6 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.057 sekund, 23 otázok.