ako vidieť dal by som si za snahu ,že som to dokázal 2jku
za to ako to hrá 1
ale ako som to do-finišoval 4-ku :D :D
kobilkový pásik je troška krivo som sa tam snažil spraviť ten sklon aby boli lepšie oktávy naladené a skoro som to celé posral ...
ale ništo zato zázrakom to všade ladí v oktávach perfketne nie len na 12-tom pražci ale všade v power akordoch pekne ,
a to pred tým tak pekne neladila ,
nulák je tieš ako vidíte nie až tak dokonalý , spodne 3 struny majú väčší sklon ako idú ku klúčom ako horné 3 hrubšie ....
ale vôbec to nevadí lebo mi pred tým vadilo ,že tenká struna pri hameroch mi lietala až pod pražec :D :D
takže stay tuned
rozhodne odporúčam si vyrobiť alebo dať vyrobiť niekomu takúto vec len z blbej kosti kt. kúpiťe za 1e v mäsiarstve alebo nájdete pri psačej búde ..
pri výrobe som najprv rezal kvádre karbobruskou s tenkým rezným kotúčom , ide to rychle ale vzniká strašný oblak bieleho kostného dymu kt smrdí ako u zubára veľkou intenzitou :D :D niekoho by ten smrad určite aj napol :D
tak som rezanie uskutočnoval kvalitnou pilkou s tenkým plátkom na železo , išlo to pekne bez velkého smradu ....
ale nasledujúce doladovanie prebiehalo na stolovej brúske ,
1. zvolil som si najdokonalejšie odpílenú stranu a jemne zabrúsil aby som vytvoril rovnú vodorovnú plochu , pekný obdlžnik ,
,
2. na nultý pražec treba vytvoriť 2 plochy kolmé kolmé na seba ,
- aby sedlo nuláku a bok kt sa opiera o hmatník boli v 90 stupňovom uhle ,
3.vždy treba mat hrubší a vyšší ten blok kt. ste si odrezali ,ako by mal byť akurát ,
keď sa človeku nedarí spraviť rovne a kolmé plochy zbrusi milimetre dosť rýchle a nulák sa už nedá použiť,
pri prvom výrobku sa mi to stalo že som mal struny až moc nízko ...
a vo finále radčej zbrusim z tej strany kt. tak nezaváži ako pokaziť materiál ,
rovnako výška nemusí byť vždy dokonalá tam sa to aj tak doladí pilnikom ked sa budú zapúštať struny ,
podla mňa by struny nemali byť moc zapustené , len tak hlboko aké sú hrubé struny a pri hrubom E by mohla aj trochu trčať, odôvodňujem si to tým ,že keď sa struna chveje pri hraní behá v nuláku hore dole ,
struna hore dole a čím väčšou plochou sa šúcha po obvode struny o nulák tým rýchlejšie odznie nebo tú strunu to brydí v pohybe ,čiže sustein a dozvuk je iný , samozrejme že niekto si tam dáva kvapku oleja ale pri hrubších strunách kt. majú namotaný hrubý drot kt sa môže dosť vrývať do nuláku hlavne do bokov , može tam vzniknúť problem ...
videl som modely nulákov kde boli železné valčeky , cort a fender to tuším mali
alebo GULIčky