bezne hravam na vacsiu vzdialenost od bedne od 6 do 12m (take dlhe kable pouzivam), ale latenciu som este po kabli nezaznamenal. Toto bola latencia vacsia ako kablom, tak jediny mozny clen to mohol zposobit a to vysielacka.
1. To, že si to nezaznamenal, neznamená, že to neexistuje ... u klasickej vysielačky ako u analógového prístroja nemá z princípu ako tá latencia vzniknúť (max. fázový posun v obvodoch, ale určite nie počuteľné oneskorenie), toto nie je digitál a sériový prenos dát, kde do hry vstupuje buffer, priepustnosť zbernice a optimalizácia algoritmu spracovania signálu.
2. Latencia káblom je v podstate zanedbateľná, drátom sa, ako už bolo povedané, šíri signál rýchlosťou svetla ...
3. Tento jav oneskorenia je daný rýchlosťou šírenia zvuku v prostredí, ktorá je podstatne (až o mnoho rádov) menšia ako rýchlosť šírenia sa emg vĺn alebo rýchlosť signálu v koaxiálnom vedení. Keď zvuk urobí 340m/s, tak 34 m je za 100ms a 10 m za niečo okolo 29 ms ... čo je dosť. Od 20 ms počuteľne vnímaš oneskorenie signálu, takže tu bude zakopaný pes ... Vysielačka je v tom nevinne.
4. Že si si to všimol u vysielačky, bolo iba preto, že si na to dával špeciálne pozor ... chcel si za každú cenu nájsť odlišnosť oproti káblu, tak si si všímal každý detail. A keď sa na niečo sústredíš, určite si to všimneš skôr, ako keď si danú vec nevšímaš. Ako sa hrá s káblom viac ako 10m od bedne, to si nikdy takto detailne nesledoval, a tak tento detail mohol uniknúť tvojej pozornosti.
5. Práve na tejto veci sa ukazuje dôležitý fakt - fyziku neprečúraš, má prsty vo všetkom, čo sa deje okolo nás, ale dojmy a podvedomie robia hodne. Keď niečo skúšam a mám k tomu postoj typu "neviem, je to nic moc, asi to nebude hrať dobre", tak hľadám chyby a nedokonalosti. Keďže svet okolo má svoje limitácie a nie je dokonalý, tie muchy sa furt nájdu. Funguje to aj naopak, keď skúšam niečo a mám o tom referencie "toto hrá popiči dobre", tak si všímam iba pozitívne veci a negatíva unikajú mojej pozornosti. Subjektívne dojmy a emócie nás môžu klamať a zavádzať na nesprávny úsudok, a tak sa dá spoliehať len na staré pravidlo technikov - Kto meria a počíta, ten vidí a vie.