viem, ze Jackson ma Fender... ja som nikdy nemal jasno s tym Charvelom... to bola akoze povodne samostatna znacka, ktoru neskorej vlastnil Jackson ? alebo to bola priamo Jacksonova znacka pre lacnejsie/drahsie/inaksie/neviemake modely ?
Niečo som dal do kopy z netu:
Wayne Charvel začínal na začiatku sedemdesiatich rokov v malej opravovni gitár, kde sa sústreďoval viac menej na prelakovanie a rôzne úpravy podla priania zákazníkov. Jeho prvé nástroje sa dostali do niekoľkých obchodov, ale neskôr nastali právne ťahanice s ostatnými firmami kvôli autorstvu jednotlivých komponentov. Po súde s ISA (International Sales Associates), ktorá združovala napr. Schecter Guitars či McCauly Sound, to dokonca vypadalo, že Charvel radšej všetko predá pod cenou, aby sa vymanil zo všetkých problémov. Ale na jeseň roku 1977 sa stretol s ďalším nadšencom, Groverom Jacksonom.
Ten pracoval pre Anvil Case Company až do leta 1977, kedy nastúpil vo Westwood v Kalifornii. Práca ho nebavila, a tak si povedal, že skúsi niečo iné. A pretože počul o možnosti rôznych úprav v Charvelovom malom obchode, tak sa tam vybral. Slovo dalo slovo a Jackson ponúkol svoje služby výmenou za desaťpercentný podiel na spoločnosti. Charvel ponuku prijal a spolu s troma ďalšími zamestnancami (a obrábacími strojmi od Travis Bean Ltd.) rozbehli výrobu.
Prvé väčšie úspechy sa dostavili, keď na začiatku osemdesiatich rokov bol Eddie Van Halen videný s čiernym Charvelom a Randy Rhoads v spolupráci s Jacksonom vytvoril svoj model doslova cez noc (obidvaja to kreslili najprv na baliaci papier a potom na veľké archy, ktoré si na stranách zaťažovali pohármi whisky).
Model Randy Rhoads bol úplne odlišný od modelov Charvel, tak sa dohodli s Waynom a na hlavu dali Jackson, a to bol počiatok tejto značky.
Neskôr Charvel predal svoj podiel Grover Jacksonovi a ten v roku 1989 predal Charvel japonskému výrobcovi AMIC. Charvel gitary boli potom vyrábané výhradne v Japonsku na veľmi vysokej úrovni, napriek tomu Charvel upadal.
V roku 2002 kúpil značku Charvel spolu s Jacksonom Fender a snaži sa o renesanciu hlavne Charvelu, ktorého hlavná výroba sa presúva späť do USA.
Charvel of story je aj tu, našiel som to neskôr:
http://www.charvel.com/story.html