Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
22. November , 2024, 14:37:47
Strán: 1 [2] 3 4 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: bluesova pentatonika  (Prečítané 19673 krát)
0 užívateľov a 4 Hostí prehliada túto tému.
midnightstranger
miestny štamgast
Príspevkov: 1612

nech sa práši...

« Odpoveď #15 kedy: 06. Február , 2008, 16:17:22 »

Hej, lebo neobsahuje tie citlive tony. Ale napadla ma taka haluz. Nemam pri sebe gitaru momentalne, tak som si to len napisal.
Teda hypoteza znie: Co ak budem hrat akord C dur. Chcem tam vytvorit lydicky feeling. Teda C lydian (vychadza zo 4stupna G dur). Jedna sa o citlivy ton fis. Ktora pentatonika ma tón fis a je svojimi tonmi najviac pribuzna Gdurovej pentatonike? Mne napadla po kratkom loveni vo fotografickej pamati pentatonika od Ddur. Neobsahuje sice zakladny ton C, ale len terciu a septimu.

Gdur pentatonika: G A H D E
Ddur pentatonika: D E Fis A H

Takze by sme cez akord Cdur hrali durovu pentatoniku od D. A mal by nam tam zniet citlivy ton Fis. Nemam momentalne moznost si to vyskusat a ak je to kravina tak to berem, ale z cisto teoretickeho hladiska by to mohlo sediet. Žmurk
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
Lubo
stály hosť
Príspevkov: 908

-- JAZZ --

« Odpoveď #16 kedy: 07. Február , 2008, 13:43:20 »

hej mas pravdu vsak to je jasne nie ze to funguje pozri si knihu od franka gambaleho tam mas takychto substitucii na mraky. Akurat citlivy ton to nieje to co pises... citlivy ton je ton ktory sa nachadza o pol ton nizsie prip vyssie od tanu ku ktormu je citlivy a ma snahu sa do neho rozviest. Nieje to  ton ktory je charaktristicky pre ten ktory mod.
« Posledná zmena: 07. Február , 2008, 13:44:46 od Lubo » Zaznamenané

midnightstranger
miestny štamgast
Príspevkov: 1612

nech sa práši...

« Odpoveď #17 kedy: 07. Február , 2008, 14:47:39 »

hej mas pravdu vsak to je jasne nie ze to funguje pozri si knihu od franka gambaleho tam mas takychto substitucii na mraky. Akurat citlivy ton to nieje to co pises... citlivy ton je ton ktory sa nachadza o pol ton nizsie prip vyssie od tanu ku ktormu je citlivy a ma snahu sa do neho rozviest. Nieje to  ton ktory je charaktristicky pre ten ktory mod.
Ako teda, ze citlivym tonom sa oznacuje nejaky iny ton? Ja som ho tak oznacil len preto, aby som urcil nejaky charakteristicky ton danej stupnice.
Mne to aj napadlo, ze som kedysi cital nejaky rozhovor s Gambalom a on tam nejake taketo veci spominal. A samozrejme sa to da aplikovat aj na ine stupnice. Bud si na to clovek sadne, alebo si to pozrie v Gambalovej knizke. Beeee
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
Lubo
stály hosť
Príspevkov: 908

-- JAZZ --

« Odpoveď #18 kedy: 07. Február , 2008, 22:03:15 »

no gambale tome venoval ocividne hodne casu lebo v tej knihe, su to dva diely je toho pozehnane ale ked nd tym zacnes uvazovat tak to pride logicke. Ale je o vyborna kniha lebo on dostava potom uplne iny sound dost moderny. Na zaciatok by som to asi neodporucal. Je to taky fusion. ale on hra brutalne to je cisty magor. hlavne sa mi paci na akustike. vies nielen ze technika ale ake frazy hra... strasne.
Zaznamenané

samqo
pravidelný návštevník
Príspevkov: 180

« Odpoveď #19 kedy: 08. August , 2008, 11:23:14 »

Toď otazocka:
Aky je vlastne princip pentatoniky pri blues-e?Teda nejaka shcema podla ktorej by som vedel ake tony do akej bluesovej stupnice patria?
Zaznamenané

S.
udry
Hosť
« Odpoveď #20 kedy: 08. August , 2008, 11:36:01 »

1       b3        4        b5       5          b7
 Do tohto vzorca si dosad tony danej durovej stupnice a maš tony bluesovej stupnice.
Zaznamenané
samqo
pravidelný návštevník
Príspevkov: 180

« Odpoveď #21 kedy: 08. August , 2008, 11:39:33 »

Do tohto vzorca si dosad tony danej durovej stupnice a maš tony bluesovej stupnice.

Na zdravie! dikes
Zaznamenané

S.
marowak
Hosť
« Odpoveď #22 kedy: 08. August , 2008, 12:48:59 »

Lubo, myslis tym ton, ktory oznacuju ako "leading note" alebo "leading tone"? Hm, toto mie este nie je celkom zrejme...
A kopa inych veci tiez Smútim...Som frajer
« Posledná zmena: 08. August , 2008, 12:52:50 od marowak » Zaznamenané
Zeck
miestny štamgast
Príspevkov: 1675

« Odpoveď #23 kedy: 09. August , 2008, 00:53:28 »

prepacte, ale som trochu retardovany a pocuvam lunetic  Smútim, a nerozumiem co znamenaju tieto znaky: 1, b3, 4, b5, 5, b7  Huh! Pomoooc!
dakujem  Zdravíčko
Zaznamenané

"We're going to create something that they can't steal  because they can't play it." :-)   - Thelonious Monk
Semish
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 5879

« Odpoveď #24 kedy: 09. August , 2008, 07:54:50 »

prepacte, ale som trochu retardovany a pocuvam lunetic  Smútim, a nerozumiem co znamenaju tieto znaky: 1, b3, 4, b5, 5, b7  Huh! Pomoooc!
dakujem  Zdravíčko

To snad nemyslis vazne :). Znamena to predsa intervaly od zakladneho tonu, cize zakladny ton, mala tercia, kvarta ....
Zaznamenané
Zeck
miestny štamgast

« Odpoveď #25 kedy: 09. August , 2008, 09:11:23 »

To snad nemyslis vazne :). Znamena to predsa intervaly od zakladneho tonu, cize zakladny ton, mala tercia, kvarta ....

Ooooo Velky Semish, ty si taky muuudry Si píš!!! A co znamena tento znak: b Huh! Smútim Zdravíčko
Zaznamenané

"We're going to create something that they can't steal  because they can't play it." :-)   - Thelonious Monk
udry
Hosť
« Odpoveď #26 kedy: 09. August , 2008, 09:12:30 »

dakujem  Zdravíčko
                    1  2  3  4  5  6  7
                    C  D  E  F  G  A  H

a dosadiš          1    b3    4    b5     5     b7
                          C   bE     F    bG     G    bH    a maš tony  C-bluesovej stupnice
« Posledná zmena: 09. August , 2008, 09:15:40 od udry » Zaznamenané
udry
Hosť
« Odpoveď #27 kedy: 09. August , 2008, 09:21:31 »

A co znamena tento znak: b Huh! Smútim Zdravíčko
No,to je potom tažko niečo vysvetlovat.
Zaznamenané
much
stály hosť
Príspevkov: 762

« Odpoveď #28 kedy: 09. August , 2008, 09:42:56 »

b je zmensenie o pol tona, cize napriklad Db je Des a hras ho na 4. prazci na A strune. Ten isty (odborny nazov: enharmonicky) ton je este C#, cize zvacsene C

cize aby bolo jasne: b - zmensenie o pol tona
                                 # - zvacsenie o pol tona
Co sa intervalov tyka tak ak by si ratal od C:

Ton                   Oznacenie                  Nazov
  C                           1                             prima
C#(Db)                    2b                           mala sekunda
   D                           2                            velka sekunda
 D#(Eb)                    3b                          mala tercia
   E                           3                            velka  tercia
   F                            4                            kvarta
 F#(Gb)                     5b                          zmensena kvinta
  G                             5                            kvinta
 G#/Ab                      6b                          mala sexta
   A                            6                            velka sexta
 A#/Bb                      7b                          mala septima
   B                            7                            velka septima
   C                            8                            oktava

aplikuj vzorec: 1, 3b, 4, 5b, 5, 7b
                        C, Eb, F, Gb, G, Bb
 a mas bluesovu stupnicu od C
napriklad vzorec prirodzeneho duru je: 1, 2, 3 , 4, 5, 6, 7, to ti vlastne vyde c dur

BTW ako si si vsimol namiesto H pouzivam B, ale to ti je asi jasne. dufam ze pomoze, sory ak je to moc polopatisticke Žmurk Na zdravie!

« Posledná zmena: 09. August , 2008, 09:46:41 od much » Zaznamenané
Zeck
miestny štamgast

« Odpoveď #29 kedy: 09. August , 2008, 09:51:33 »

ide o to ze v tych schemach robite vsetci chybu, oznacenie musi byt jednotne, nemoozete oznacit beckom interval raz maly a inokedy zmenseny, lebo to je dost velky rozdiel Si píš!!! a potom nech si chlapec vyberie.

« Posledná zmena: 09. August , 2008, 09:53:16 od Zeck » Zaznamenané

Strán: 1 [2] 3 4 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.038 sekund, 22 otázok.