Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
22. November , 2024, 20:50:34
Strán: 1 [2]  Všetko |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: LIVIN´ BLUES 2008 15.3. BA  (Prečítané 5326 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
ydur
Hosť
« Odpoveď #15 kedy: 16. Marec , 2008, 11:12:24 »

Rudy - písal si, že rock, pop, metal sú v podstate len otravná 12-tka, čo nie je pravda. Tieto žánre sú spravidla postavené na opakovaní sa "otravných" 4 (8, 16) taktov. Keď vieš, čo je 12 taktov a ako to medzi nimi funguje, tak vieš, že to v bežných pesničkách nepočuješ. Žmurk
Ale počuješ/ netrvrdim,že vo všetkych/. V mnohych je to rozne obmienane a rozvijane,ale ta "12" tam je.
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #16 kedy: 16. Marec , 2008, 11:13:39 »

Ale počuješ/ netrvrdim,že vo všetkych/. V mnohych je to rozne obmienane a rozvijane,ale ta "12" tam je.

Veľmi málokedy. Daj mi príklad metalovej skladby, ktorá je v 12-tke. Prípadne zo súčasného popu, čo ide v rádiách.
Zaznamenané

ydur
Hosť
« Odpoveď #17 kedy: 16. Marec , 2008, 11:29:13 »

Veľmi málokedy. Daj mi príklad metalovej skladby, ktorá je v 12-tke. Prípadne zo súčasného popu, čo ide v rádiách.
Sučasny pop nepočuvam /a radio už vôbec nie/,tak neviem. Ale "stare"  pop-skladby,rock n roll, hard rock,tie v podstate vychadzali z blues,takže je to tam. Na zdravie!    A idem smažit rezne. :)
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #18 kedy: 16. Marec , 2008, 11:51:27 »

Sučasny pop nepočuvam /a radio už vôbec nie/,tak neviem. Ale "stare"  pop-skladby,rock n roll, hard rock,tie v podstate vychadzali z blues,takže je to tam. Na zdravie!    A idem smažit rezne. :)

Rock&roll tam nepleť, každý vie, že to je 12 taktov dokola. Ale nie v pope, rocku, hardrocku a metale. Len výnimočne, keď je skladba posadená do rock&rollu alebo bluesu.
Zaznamenané

ydur
Hosť
« Odpoveď #19 kedy: 16. Marec , 2008, 15:48:50 »

Rock&roll tam nepleť, každý vie, že to je 12 taktov dokola. Ale nie v pope, rocku, hardrocku a metale. Len výnimočne, keď je skladba posadená do rock&rollu alebo bluesu.

Pozri Pitu.Nehovorim o "ortodoxnej bluesovej 12".Ja som napisal,že "v podstate" a že sa"rozvija a obmiena". Takže nejde o  "12 taktov dokola". Skladba može byt rozvinuta do viac taktov,pričom napr. posledne dva takty  "12"  /navratova rep. prechodova čast/ môžu končit na tonike resp. dominante, može nasledovat medzihra,refren atd.To je to "obmienanie" a prisposobovanie sa určitemu žanru. A pritom skladba vobec nemusi byt "posadena do rock n rollu alebo blues.A ani nemusi byt hrana v "shuffle rytme". Ide len o to,že sa tam ta "12" v podstate vyskytuje.
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #20 kedy: 16. Marec , 2008, 17:39:58 »

Pozri Pitu.Nehovorim o "ortodoxnej bluesovej 12".Ja som napisal,že "v podstate" a že sa"rozvija a obmiena". Takže nejde o  "12 taktov dokola". Skladba može byt rozvinuta do viac taktov,pričom napr. posledne dva takty  "12"  /navratova rep. prechodova čast/ môžu končit na tonike resp. dominante, može nasledovat medzihra,refren atd.To je to "obmienanie" a prisposobovanie sa určitemu žanru. A pritom skladba vobec nemusi byt "posadena do rock n rollu alebo blues.A ani nemusi byt hrana v "shuffle rytme". Ide len o to,že sa tam ta "12" v podstate vyskytuje.

Tak si to asi nepochopil. To je ortodoxných 12 taktov, preto sa aj tak volá tá schéma. Čiže keď je to 12-tka, má vždy 12 taktov. Tá schéma je presne daná. V pope, rocku a metale sa táto schéma nepoužíva, najčastejšie je tu práve pravidelnosť po 4, 8 alebo 16 taktoch.
Ty myslíš skôr to, že sa v skladbe dokola omielajú postupy postavené na kadencii.
Zaznamenané

Strán: 1 [2]  Všetko |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.095 sekund, 22 otázok.