Slayertplsko
náhodný pocestný
Príspevkov: 142
|
|
« kedy: 25. Apríl , 2009, 14:58:37 » |
|
Nevyznam sa velmi v pokrocilej teorii improvizacie, ja som sa dostal len po zakladne mody. Chcel by som sa ale naucit piesen Lila's Dance od Mahavishnu Orchestra a neviem, ako na improvizaciu (z nejakeho dovodu pri tejto piesni nie je poznamka o improvizacii). Ak mi niekto vie poradit, ake stupnice pouzit, alebo cokolvek, budem povdacny. Link k piesni: Takto vyzera basova linka, je to v 20/8 takte (trochu zle som to vystrihol, ano, je to v basovom kluci, samozrejme):
|
|
« Posledná zmena: 25. Apríl , 2009, 17:59:33 od Slayertplsko »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Lubo
|
|
« Odpoveď #1 kedy: 26. Apríl , 2009, 10:26:32 » |
|
no tak ked sa pozres len na to co si sem dal tie noticky tak basova linka ma tony e,gis,h,cis,d cize sa zamysli and tym co by tam asi mohlo fungovat. Bud Mixolydian (e,fig,gis,a,h,cis,d) alebo lydian(b7)(e,fis,gis,ais,h,cis,d) Moze ale pouzivat setky krasy modaleho hrania rozne chromaticke posuvy a tak. Proste vyjdes na chvilku "out" a potom zasa "in" to uz treba ale skill. Druha vec je ze si pusis nahravku. McLauglin ked hra solo basa hra vtedy nieco uplne ine volake zaklad je e mol a okolo toho tak kida nejake chrmaticke srandicky. A ked sa zapocuvac co ha mcLaughlin...tak zistis ze mu uplne staci pentatonika :D samozrejme nie stale ale pointa je uplne obycajna moloa rokorcina.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
midnightstranger
|
|
« Odpoveď #2 kedy: 26. Apríl , 2009, 11:22:39 » |
|
V jednoduchosti je krasa. NIekedy naozaj postaci klasicka pentatonika a netreba sa brodit tazkymi modmi.
|
|
|
Zaznamenané
|
Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte.
|
|
|
hate_me
|
|
« Odpoveď #3 kedy: 26. Apríl , 2009, 11:24:48 » |
|
chvilku "out" a potom zasa "in" to uz treba ale skill.
nie si nahodou tajny raper? lubo, majster slova? ale k veci.. mam jednu otazku, a to, ze co myslis tymi chromatickymi posuvmi? sorry za blbu otazku ale teoriu sa ucim sam
|
|
|
Zaznamenané
|
... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...
|
|
|
Lubo
|
|
« Odpoveď #4 kedy: 26. Apríl , 2009, 11:57:46 » |
|
no zoberes si nejaky modelik 4 noty..."constant struckture" napr si v E mol. das si D G A D dohora od D. to su 4 sestnaskty si "in" v emi.dalsie zahras dis gis ais dis si "out" a potom E A H E a si zas "in". :D iba posunies chromaticky.
|
|
« Posledná zmena: 26. Apríl , 2009, 12:08:52 od Lubo »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
midnightstranger
|
|
« Odpoveď #5 kedy: 26. Apríl , 2009, 11:58:41 » |
|
nie si nahodou tajny raper? lubo, majster slova? ale k veci.. mam jednu otazku, a to, ze co myslis tymi chromatickymi posuvmi? sorry za blbu otazku ale teoriu sa ucim sam Pouzijes ton, ktory nepatri konkretnej stupnici...
|
|
|
Zaznamenané
|
Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte.
|
|
|
Slayertplsko
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #6 kedy: 26. Apríl , 2009, 12:19:39 » |
|
Chromaticke sekvencie su dobry napad, dik.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
hate_me
|
|
« Odpoveď #7 kedy: 26. Apríl , 2009, 13:01:13 » |
|
no zoberes si nejaky modelik 4 noty..."constant struckture" napr si v E mol. das si D G A D dohora od D. to su 4 sestnaskty si "in" v emi.dalsie zahras dis gis ais dis si "out" a potom E A H E a si zas "in". :D iba posunies chromaticky.
na nieco take som myslel a co stupnica co sa vola ze "NIECO" Be-Bop ? napr C Be-bop je Cdur + je tam vyplnena vzdialenost medzi 6 a 7 stupnom, tj medzi A a H je vlozene B... takze v stupnici su potom okrem inych aj akordy Gdur aj Gmol nie?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Lubo
|
|
« Odpoveď #8 kedy: 27. Apríl , 2009, 12:06:26 » |
|
ne to je len prechodny ton. Cool je na stuonici ze mas osem tonov takze ked hras osminy a zacnes s C na prvej tak skoncis zasa s C na druhej. Ale harmonicky neam ten ton ziadny vyznam.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
hate_me
|
|
« Odpoveď #9 kedy: 27. Apríl , 2009, 20:20:01 » |
|
ne to je len prechodny ton. Cool je na stuonici ze mas osem tonov takze ked hras osminy a zacnes s C na prvej tak skoncis zasa s C na druhej. Ale harmonicky neam ten ton ziadny vyznam.
na co je potom dobry ten prechodny ton? ako sa da vyuzit? nieco ma napadlo ale...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Slayertplsko
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #10 kedy: 27. Apríl , 2009, 20:53:28 » |
|
na co je potom dobry ten prechodny ton? ako sa da vyuzit? nieco ma napadlo ale...
Len vramci melodie postavenej na harmonii. V podstate okorenuje tu melodiu, totiz prilis konsonancie znie nudne a chromaticke tony, ak sa spravne pouziju, urobia skladbu zaujimavejsou. Existuje aj tzv. chromaticka harmonia, ale to uz je ina tema.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Lubo
|
|
« Odpoveď #11 kedy: 27. Apríl , 2009, 21:03:43 » |
|
vies setko teoretizovenie o bebopovej durovej ti je tak na dve veci. Pusti si be-bop pozri noty a uvidis Charlie Parker, Dizzie Gilespy
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
hate_me
|
|
« Odpoveď #12 kedy: 27. Apríl , 2009, 21:13:39 » |
|
vies setko teoretizovenie o bebopovej durovej ti je tak na dve veci. Pusti si be-bop pozri noty a uvidis Charlie Parker, Dizzie Gilespy to je rec!
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|
Lubo
|
|
« Odpoveď #14 kedy: 28. Apríl , 2009, 11:18:49 » |
|
No hej zo je bebop Dominanta,este je bebop durova o ktorej bola mimochodim rec.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|