Preskočiť na obsah fóra

Novinky:

Vynovený portál, aktualizované fórum

Hlavné menu

kvintakordy

Started by m0noLiTh, 22. Jún , 2010, 11:23:30

m0noLiTh

Zdravím,

Včera ma konečne osvietilo a začal som chápať a skladať z hlavy svoje prvé kvintakordy. (zatiaľ mi stačí durový, molový, zväččšený, zmenšený, ale som si vedomý, že tu kvintakordy nekončia...)

Pre začiatok, tie akordy síce vytváram z hlavy a zapisujem si ich do sebou urobenej tabuľky (tam jasnejšie zbadám keby sa pomýlim a tak by to nebol už trojzvuk s tónmi, ktoré tam majú byť)

Samozrejme však nechcem nosiť tu tabuľku zo sebou navždy, a už tym duplom nechcem hladať nejaký kvintakord v inej pozícií za pomoci toho, že sa pozriem na nákres tónov na hmatníku ako som to včera robil...z toho chcem upustiť snáď čo najskôr...

Viem, že power chordy sú len také ,,zvýrazňovacie akordy"
Že keď si dám od niekoho vysvetlovať hudobnú teóriu tak mi každy povie, že power chord vpodstate nie je akord, ale aj tak má svoje miesto medzi akordmi v niektorých žánroch...avšak vo chvíli kedy dojde na hudobnú teóriu sa stane z toho power chordu ,,čierna ovca" (žiadna durová či molová tercia..a tak) takže ťažko povedať či to je dur, mol...

8)ľudia chcem sa opýtať jedno  ???
Vy čo máte radi aj iný ako je čistý zvuk, reverb, a také srandy, hrávate niekedy kvintakordy na tvrdšom zvuku?

Nemyslim rovno ,,metalový", ,,rockový", ,,punkový"... \m/
Ale len-tak troška dotvrdené  trocha drive...trocha kvázi blues...Nie som znalec blues, tak nejdem o tom štýle písať žiadne úvahy...len sa mi tak zdá, že blues nevyužíva ťažke dokreslenie zvuku ako hrá napr. starý in flames a iné kapely tvrdých žánrov...ale tymto nechcem povedať že in flames hrajú kvintakordy aby bolo jasné...nieže to niekto proti mne obráti  ]:->
SCHECTER HELLRASIER C-1 FR, Ibanez GRG 170dx, zoom G2.1u, Damage control - SOLID METAL Dual vacum tube Distortion, black heart little giant. kustom arrow 16w - proste také študentske hračky na papučový metal :)

myso

Jasne, ze ano. Na skreslenom zvuku nemusis hrat len power chords, ale cokolvek len chces. Napr. Oasis hra v podstate obycajne akordy (aj ked su to niekedy septakordy, ked uz sa bavime takto teoreticky) a maju na tom nazivo skreslenie (drive, buster, efekt ...).

udry

Quote from: m0noLiTh on 22. Jún , 2010, 11:23:30
..avšak vo chvíli kedy dojde na hudobnú teóriu sa stane z toho power chordu ,,čierna ovca" (žiadna durová či molová tercia..a tak) takže ťažko povedať či to je dur, mol...

...preto metalisti a iní  ....isti hraju len power,lebo neovládajú hudobnú teoriu   ;D    Samozrejme daju sa hrat kvintakordy aj na tvrdšom zvuku,ale je tam par faktorov /snimače,skreslenie,technika hrača/ ktore ovplyvnuju vysledný zvuk,aby akord znel ako akord a nie galimatiaš.

rastis

to predsa zalezi od tej hudby. niekedy tam ten cely akord treba, lebo to je skratka taka skladba a niekedy tam staci kvinta, lebo to je skratka taka skladba. a vobec to nema suvis so skreslenim aledbo cim...

zakky

Quote from: m0noLiTh on 22. Jún , 2010, 11:23:30
Zdravím,

Včera ma konečne osvietilo a začal som chápať a skladať z hlavy svoje prvé kvintakordy. (zatiaľ mi stačí durový, molový, zväččšený, zmenšený, ale som si vedomý, že tu kvintakordy nekončia...)

Pre začiatok, tie akordy síce vytváram z hlavy a zapisujem si ich do sebou urobenej tabuľky (tam jasnejšie zbadám keby sa pomýlim a tak by to nebol už trojzvuk s tónmi, ktoré tam majú byť)

Samozrejme však nechcem nosiť tu tabuľku zo sebou navždy, a už tym duplom nechcem hladať nejaký kvintakord v inej pozícií za pomoci toho, že sa pozriem na nákres tónov na hmatníku ako som to včera robil...z toho chcem upustiť snáď čo najskôr...

Viem, že power chordy sú len také ,,zvýrazňovacie akordy"
Že keď si dám od niekoho vysvetlovať hudobnú teóriu tak mi každy povie, že power chord vpodstate nie je akord, ale aj tak má svoje miesto medzi akordmi v niektorých žánroch...avšak vo chvíli kedy dojde na hudobnú teóriu sa stane z toho power chordu ,,čierna ovca" (žiadna durová či molová tercia..a tak) takže ťažko povedať či to je dur, mol...

8)ľudia chcem sa opýtať jedno  ???
Vy čo máte radi aj iný ako je čistý zvuk, reverb, a také srandy, hrávate niekedy kvintakordy na tvrdšom zvuku?

Nemyslim rovno ,,metalový", ,,rockový", ,,punkový"... \m/
Ale len-tak troška dotvrdené  trocha drive...trocha kvázi blues...Nie som znalec blues, tak nejdem o tom štýle písať žiadne úvahy...len sa mi tak zdá, že blues nevyužíva ťažke dokreslenie zvuku ako hrá napr. starý in flames a iné kapely tvrdých žánrov...ale tymto nechcem povedať že in flames hrajú kvintakordy aby bolo jasné...nieže to niekto proti mne obráti  ]:->

pusti si daath alebo levi/werstler - awalanche of worms tam mas pouzitych vela druhov akordov a je to tvrda hudba

yeah

Quote from: rastis on 22. Jún , 2010, 12:00:26
to predsa zalezi od tej hudby. niekedy tam ten cely akord treba, lebo to je skratka taka skladba a niekedy tam staci kvinta, lebo to je skratka taka skladba. a vobec to nema suvis so skreslenim aledbo cim...
Asi tak a este by sa dalo povedat, ze obcas si to pyta aj obmienat, podla toho ako ako chces podfarbit trebars spevovu linku alebo solo, nie na kazdom mieste ti vyznie lepsie plny akord a naopak, ja sa riadim v tomto svojim tzv. vnutrohlavovym sluchom  ;D Ze proste vies ako chces aby ti to znelo a dostanes to "na hmatnik".

udry

Quote from: rastis on 22. Jún , 2010, 12:00:26
to sranduješ ? 1, si skus zahrat akord na roznom skreslení ,vratane vyhuleneho hajgajnu a uvidiš,čo z toho polezie  2, detto so snímačom z ktoreho lezie pevny konkretny zvuk a s dakym "distoršn" snímačom 3, technika hrača tj. čistota dohmatu,technika pravačky,praca s plectrom atd.

yeah

Quote from: udry on 22. Jún , 2010, 12:16:10
to sranduješ ? 1, si skus zahrat akord na roznom skreslení ,vratane vyhuleneho hajgajnu a uvidiš,čo z toho polezie  2, detto so snímačom z ktoreho lezie pevny konkretny zvuk a s dakym "distoršn" snímačom 3, technika hrača tj. čistota dohmatu,technika pravačky,praca s plectrom atd.
Ja si myslim, ze aj tu podstatnu ulohu zohrava sluch. Ak to huci tak ze to ani herkopater neidentifikuje, tak asi bude nieco zle a cuduj sa svete nemusim menit nastavenie zvuku ak nechcem, staci to trosicku inac zahrat. Ono niektore veci sa clovek na fore nedozvie a musi na nich prist sam.

zakky

Quote from: udry on 22. Jún , 2010, 12:16:10

kludne aj sedmickove akordy sa pouzivaju na skreslenom

rastis

Quote from: zakky on 22. Jún , 2010, 12:21:02

presne tak. ja tak dokonca aj ladim gitaru ze na velkom skresleni hram akordy. vtedy su nenaladene zachvevy najvyraznejsie a co na cistom musim vyhodnocovat ci to ladi normalne usami, tak na skreslenom to pocujem podla celistvosti alebo rozbitosti celku :)

udry

Quote from: zakky on 22. Jún , 2010, 12:21:02
šak ja netvrdim,že nie,len ide o to,či to pri skreslení  ešte rozoznáš že to je 7-akord,alebo z toho lezie len zvuková gula   / ako isto všetci zhodneme ;)  máma rozne skreslenia roznych aparatov od pevnych tvrdych skreslení až po nabzučane ultra turbo gainy/

zakky

to ano, nabzucane ultragainu stoja vacsinou zapicu a v kapele nepocut ani ked hras powechord  ;D nie to este nejaky septakord   \m/

hate_me

Quote from: rastis on 22. Jún , 2010, 12:29:18
presne tak. ja tak dokonca aj ladim gitaru ze na velkom skresleni hram akordy
ja ladim tiez tak isto, je to podla mna dobry sposob  :drink:
Quote from: udry on 22. Jún , 2010, 12:29:55
šak ja netvrdim,že nie,len ide o to,či to pri skreslení  ešte rozoznáš že to je 7-akord,alebo z toho lezie len zvuková gula
mas pravdu v tom pripade, ze sa bavime o zostave gitara+metalzone so skreslenim naplno+hifiveza  ;D
Quote from: stevino179 on 26. Január , 2011, 17:54:56
... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...

udry

Quote from: hate_me on 22. Jún , 2010, 22:50:19
mas pravdu v tom pripade, ze sa bavime o zostave gitara+metalzone so skreslenim naplno+hifiveza  ;D
zo zahuhlaného rektajfra ti tiež moc septakordy nevyznejú  ;D

hate_me

Quote from: udry on 22. Jún , 2010, 22:59:24
zo zahuhlaného rektajfra ti tiež moc septakordy nevyznejú  ;D
na tom som sice nehral, ale na ked si raz nastavis zahuhlany zvuk tak ti je jedno co mas za aparat a vzdy nerozoznas co to tam hras ;) realne nepotrebujes robit z aparatu motorovu pilu, bezne ked si doma hram sa mi nechce prepinat medzi cistym a skreslenym a vsetko rozoznam, ci je to septakord kvintakord, alebo aj nejaky uberallesakord, v kapele samozrejme musim prepinat  :blush:

a aby som neOTckoval - ano, hravam taketo akordy na skreslenom, robi to vela kapiel ako to tu uz bolo spomenute ;)
Quote from: stevino179 on 26. Január , 2011, 17:54:56
... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...