Preskočiť na obsah fóra

Novinky:

Vynovený portál, aktualizované fórum

Hlavné menu

INTERVALY

Started by Spago, 22. August , 2004, 22:19:01

marosisko

Quote from: styrioci on 22. September , 2009, 20:59:00
podla mna bude dobre, ak si trosku nastudujes aspon zakladnu teoriu, ak si tak uz spravil, tak by som si to zopakoval, pretoze v tom mas trochu misung.

ked ako priklad uvadzas stupnicu Cdur, tak ton E nie je prima ale tercia a ton F je kvarta. isto tam aj niekde bolo vysvetlene preco je medzi niektorymi tonmi stupnice vzdialenost jedneho tonu a inde iba polton ;)

styrioci nemyl ho. intervaly su vzdialenosti medzi tonmy a jedno v medzi ktorymi. tie nazvy totizto oznacuju aj postavenie tonu v stupnici. blade hovory o vzdialenostiach medzi tonmy a nie o postaveni tonu v stupnici. ako si prisiel k tomu ze uvadza ako priklad c dur...

styrioci

Quote from: marosisko on 22. September , 2009, 21:11:04
styrioci nemyl ho. intervaly su vzdialenosti medzi tonmy a jedno v medzi ktorymi. tie nazvy totizto oznacuju aj postavenie tonu v stupnici. blade hovory o vzdialenostiach medzi tonmy a nie o postaveni tonu v stupnici. ako si prisiel k tomu ze uvadza ako priklad c dur...
intervaly su vzdialenosti nejakeho tonu voci zakladnemu tonu toniny. cize logicky mi z toho vychadza, ze ked zacal s tym, ze c je prima a d sekunda, tak e nemoze byt znova prima a f sekunda. kedze zrejme chcel uviest ako najjednoduchsi priklad toninu c-dur.

marosisko

chalanisko oznacil C-C a nie C, E-F a nie F. pre priklad v tonine sa pouzivaju akordy napr. kvintakordy .oznacuju sa v nich vzdialenosti medzi tonmy akordu alebo vzdialenost tonu k zakladnemu tonu stupnice vyjadrujucej danu toninu? to ,co si napisal je tiez pravda ,len taka ina. mozez hrat aj terciu od tercie. a ked chces aj sekundu od kvarty. :drink:

midnightstranger

Quote from: styrioci on 22. September , 2009, 21:32:51
intervaly su vzdialenosti nejakeho tonu voci zakladnemu tonu toniny. cize logicky mi z toho vychadza, ze ked zacal s tym, ze c je prima a d sekunda, tak e nemoze byt znova prima a f sekunda. kedze zrejme chcel uviest ako najjednoduchsi priklad toninu c-dur.
nie interval je vzdialenost medzi tonmi. teda C-C je prima C-Cis mala sekunda C-D je velka sekunda C-Dis mala tercia C-E je velka tercia, ale aj E-E je prima E-F je mala sekunda E-Fis je velka sekunda E-G mala tercia a E-Gis velka tercia.  :zdar:
Quote from: Progrocker on 15. August , 2007, 00:27:32
Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. ;)

Blade34

Quote from: midnightstranger on 22. September , 2009, 21:51:36
nie interval je vzdialenost medzi tonmi. teda C-C je prima C-Cis mala sekunda C-D je velka sekunda C-Dis mala tercia C-E je velka tercia, ale aj E-E je prima E-F je mala sekunda E-Fis je velka sekunda E-G mala tercia a E-Gis velka tercia.  :zdar:

no konecne odpoved aku som hladal :)  cize to mam nastudovane dobre...   styrioci trohcu inak pochopil   :)        dik za odpovede

midnightstranger

Quote from: blazej on 23. September , 2009, 17:52:51
blade rozumies tomu spravne, styrioci tomu nerozumie.  :P

c-dis zvacsena sekunda :P .

uz musime iba pockat, kym mikolaj zrusi primu, sekundu, terciu,... aj v hudobnej nauke.
takze sa to sup-sup vsetci naucte, aby nemohol znovu primitivne "argumentovat" tym, ze mnohi tomu stale nerozumeju a maju v tom chaos.  :laugh:
zvacsena moze byt len kvarta a kvinta, ale to ty vies tak ho nemyl  ]:->

no mozno nam zrusi aj intervaly  ;D
Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. ;)

midnightstranger

Quote from: blazej on 23. September , 2009, 19:49:35
ako prosim?  :) :-\

poslem na teba mikolaja  ;D
co uz sa to aj stihol zrusit?  ;D

Slayertplsko

Quote from: blazej on 23. September , 2009, 20:40:04
teraz neviem, ci si myslel vazne tu kvartu a kvintu.

predpokladam, ze to vies, ale samozrejme moze byt (a casto sa aj vyskytuje) napr. zvacsena sekunda (durova dominanta v mol -> harmonicka mol), charaktericticky interval pre alterovane akordy zvacsena sexta, resp. zmensena tercia v povodnom tvare, zvacsena (zmensena) septima,.. . pri dvojitej alteracii vznikne dokonca dvojzvacsena oktava a pod.

nepochybujem o tom, ze to vsetko ovladas, tak isto to, ktore intervaly sa zvacsuju a ktore zmensuju, ale aby sme boli v sulade s protokolom, tak som to musel napisat. :) kto vie, co by si inac o nas pomyslel pan minister. :)

Tak tak. :drink:

Pitu

Quote from: midnightstranger on 22. September , 2009, 21:51:36

Blazej to vie, ale asi nechcel reagovať.
C-Cis je zväčšená prima, C-Dis je zväčšená sekunda..    Len aby bol poriadok..

marowak

Sorry, boli tu chyby, tak nech to nematie...

udry

Ja by som si na začiatok rozdelil intervaly na: 1, základné
                                                                         2,odvodené
Základné: -čisté /1,4,5,(8)/
                  - malé a velké /2,3,6,7/
Odvodené-zväčšene /dvojzväčšené//
                  -zmenšené  /dvojzmenšené/ 

No a potom z toho "zakladu"    zložené, konsonantné,disonantné,doškalne,alterované,enharmonické  :)
Kua,dam 8-mičku do zátvorky a z oktávy je smajl.      

marowak

Uz som to opravil. Vdaka za vysvetlenie. :(

marowak

Quote from: blazej on 24. September , 2009, 09:00:12
...zajtra, ked budem mat cas a ak by bol zaujem, tak mozem vysvetlit na alterovanych akordoch prakticke vyuzitie zvacsenych a zmensenych intervalov. dal by som ukazky v notach, aby to bolo zrozumitelne + nejaky strucny popis

Ano, mozes, je zaujem.

hate_me

Quote from: blazej on 24. September , 2009, 09:00:12
zajtra, ked budem mat cas a ak by bol zaujem, tak mozem vysvetlit na alterovanych akordoch prakticke vyuzitie zvacsenych a zmensenych intervalov. dal by som ukazky v notach, aby to bolo zrozumitelne + nejaky strucny popis
jasne, bude to na uzitok, aspon si myslim  ;)
Quote from: stevino179 on 26. Január , 2011, 17:54:56
... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...

frakos

...neviem to tu ani za nic na svete najst . . . bola tema o mulltiintervalovej muzike ci ako sa to vola, ked je stupnica rozdelena  viac ako na 12 tonov, aj nejaki interpreti boli spomenuti . . . pomozte mi dakto lebo  zosaliem