Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
29. November , 2024, 00:40:32
Strán: 1 [2]  Všetko |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: o tonovych clonach trochu  (Prečítané 3059 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
Branko
inventár podniku
Príspevkov: 13059

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #15 kedy: 11. Máj , 2010, 13:23:49 »

Mne osobne clona pomohla dost casto. :)
Hlavne ked som chcel trosku orezat tie vyskove frekvencie, pripadne na solo sa to hodi viac a urcite by som to na dalsej gitare chcel mat.
 Na zdravie!
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #16 kedy: 11. Máj , 2010, 13:24:36 »

ja som to z jednej gitary dal prec po vzore mnohych gitaristov a nakoniec som mal pocit, ze dostavam cistejsi a prieraznejsi zvuk. Mozno to bol subjektivny pocit, ale myslim, ze som sa nemylil...

zalezi ako je zapojena, ci moze ovplyvnovat zvuk, aj ked nie je stiahnuta.
Zaznamenané
MaTeS
stály hosť
Príspevkov: 1353

digitál je digitál, ten ničím nenahradíš ..

« Odpoveď #17 kedy: 11. Máj , 2010, 13:31:17 »

ja som to z jednej gitary dal prec po vzore mnohych gitaristov a nakoniec som mal pocit, ze dostavam cistejsi a prieraznejsi zvuk. Mozno to bol subjektivny pocit, ale myslim, ze som sa nemylil...
nebol to len pocit :) aj ked je tonova clone uplne otvorena, stale tam je 250k (500k) pot. s kondenzatorom paralelne so snimacom, a cez ten potenciometer stale prejde frekvencne pasmo filtrovane kondenzatorom. niekde som tu pisal o TBX tonovej clone - potenciometer v max hodnote dava 1Mega a rozdiel oproti klasickemu 250k je pocut na vyskach.
Zaznamenané

FALLGRAPP
palii
miestny štamgast
Príspevkov: 1608

« Odpoveď #18 kedy: 11. Máj , 2010, 13:35:33 »

nebol to len pocit :) aj ked je tonova clone uplne otvorena, stale tam je 250k (500k) pot. s kondenzatorom paralelne so snimacom, a cez ten potenciometer stale prejde frekvencne pasmo filtrovane kondenzatorom. niekde som tu pisal o TBX tonovej clone - potenciometer v max hodnote dava 1Mega a rozdiel oproti klasickemu 250k je pocut na vyskach.
alebo "no load" co som mal na tele, ked je na max tak je tonova clona uplne odpojena a nejde cez nu signal, tiez pekny presence, hlavne na necku. na tele to treba casto ztiahnut trosku podla mna, tam to ma zmysel. alebo QOTSA maju strasne ppc sound, je to asi dost tym ze sa vedia vyhrat s tone potakmi vs. skreslenim

Zaznamenané
yngwinier
stály hosť
Príspevkov: 1024

« Odpoveď #19 kedy: 11. Máj , 2010, 13:45:04 »

jasne, ja som sa dost hral hlavne s potenciometrom, lebo v urcitych nastaveniach sa tym vlastne pri minimalnej uprave sily signalu vlastne hlavne upravuju parametre zvuku. Vlastne, co si spominam, tak som bol najspokojnejsi v obdobi, ked som mal jednoduchy rig, gitaru bez clony a takmer vsetko som riesil iba potakom na gitare...
Zaznamenané
MaTeS
stály hosť

digitál je digitál, ten ničím nenahradíš ..

« Odpoveď #20 kedy: 11. Máj , 2010, 13:51:55 »

jasne, ja som sa dost hral hlavne s potenciometrom, lebo v urcitych nastaveniach sa tym vlastne pri minimalnej uprave sily signalu vlastne hlavne upravuju parametre zvuku. Vlastne, co si spominam, tak som bol najspokojnejsi v obdobi, ked som mal jednoduchy rig, gitaru bez clony a takmer vsetko som riesil iba potakom na gitare...
Aj samotny volume potenciometer ked nie je naplno tak ubera vysky, zvykne sa premostovat kondenzatorom, ale mne sa paci aj ten zvuk ked je volume na polovicu.
Zaznamenané

FALLGRAPP
yngwinier
stály hosť
Príspevkov: 1024

« Odpoveď #21 kedy: 11. Máj , 2010, 13:54:47 »

Aj samotny volume potenciometer ked nie je naplno tak ubera vysky, zvykne sa premostovat kondenzatorom, ale mne sa paci aj ten zvuk ked je volume na polovicu.
ano, presne, skreslenie je take kremovejsie
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #22 kedy: 11. Máj , 2010, 13:55:32 »

ano, presne, skreslenie je take kremovejsie

To je skor chybou kondika aj potaku samotneho, nemalo by to byt to orezavanie vysok.
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
ff
miestny štamgast
Príspevkov: 2387

« Odpoveď #23 kedy: 11. Máj , 2010, 14:05:11 »

To je skor chybou kondika aj potaku samotneho, nemalo by to byt to orezavanie vysok.
To je úplne normálne.Ako by Predátor napísal -fyziku neodrbeš Zdravíčko
Zaznamenané
muziker
nováčik
*
Príspevkov: 31

« Odpoveď #24 kedy: 23. Máj , 2010, 10:14:22 »

To je úplne normálne.Ako by Predátor napísal -fyziku neodrbeš Zdravíčko

Ak nemáte nič proti tomu, pokúsim sa tu prezentovať aj svoj názor na vec. V zásade existujú dva pohľady na tento problém (ako aj na rad iných) a to technický a muzikantský.

Technický pohľad je na základe obvodovej analýzy. Tónová clona tak ako ju popisujete tu, je pasívna a možno povedať, že tu ide o filter, ktorý podľa veľkosti hodnoty sériovo zapojeného kondenzátora s potenciometrom TONE bude selektovať určité časti kmitočtového spektra pre výstup s nástroja a potláčať ich.

Skrátka čím bude mať kondenzátor hodnotu menšiu, tým sa na výstup nástroja bude dostávať signál vyšších frekvencií. Je tao tak preto, lebo veľkosť kondenzátora priamo ovplyvňuje výstupný signál el. gitary čo do frekvencie. Teda to, čo bude zvedené (možno použiť aj výraz skratované) na kostru (zem) a tak sa táto časť zvukového spektra nedostane na výstupný JACK nástroja a ďalej na vstup preampu. Samozrejme úroveň tohto potlačenia "výšok" je priamo úmerná hodnote odporu potenciometra (natočeniu ovladača TONE), lebo zmenšovaním jeho hodnoty sa "otvára cesta" pre vyselektovanú časť signálu cez kondenzátor priamo na kostru (teda akoby zanikla).

Naopak pri rastúcej hodnote kondenzátora bude klesať hranica potláčaných frekvencií v signáli el. gitary lebo tie budú budú zvádzané na kostru (zem) a tak sa nedostanú na vstup preampu nášho aparátu. Muzikant to následne registruje sluchom ako stratu priezračnosti a priebojnosti zvuku nástroja.

To boli pasívne korekcie ako ich poznáme z gitár typu Fender Tele..., Strat... ale aj Gibson LP, SG, a ďalších. V kocke môžeme povedať, že pasívne korekcie iba potláčajú časť signálu - zvyčajne sú to výšky. Tak to pozná veľká väčšina gitaristov

Naopak poznáme aj korekcie (TONE) aktívne. Ako príklad uvediem všeobecne rozšírené aktívne basy, ale je to možné riešiť takto aj u gitár. V takom nástroji je zabudovaný úrovňový (napäťový) zosilňovač s IO (integrovaný operačný zosilňovač), ktorým je možné jednotlivé časti frekvenčného spektra aj zosilňovať. Teda muzikantsky povedané zosilňovať výšky (treble), basy (bass), stredy (middle) podľa náich predstáv a možností zabudovanej elektroniky. Takéto riešenie však už vyžaduje aj napájací zdroj pre elektroniku - zvyčajne 9 V batériu. 
Zaznamenané
Branko
inventár podniku
Príspevkov: 13059

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #25 kedy: 23. Máj , 2010, 11:35:50 »

Tolko teorie okolo jedneho potaka...  Bavím sa skvele Bavím sa skvele Bavím sa skvele

Co tam riesit... je to pouzitelne a da sa to vyuzit. Ak pre niekoho nie, tak nech si to vyoperuje.  Bravooo

Na zdravie!
Zaznamenané

killo
stály hosť

« Odpoveď #26 kedy: 25. Máj , 2010, 00:59:04 »

Tónové clony? No šak ked sceš po slovensky imituvat džez tak ju drbneš dole ne? :-D
A ked ceš po slovensky imituvat rok tak ju drbneš hore :-D
Zaznamenané

Captain SEXXX !!
Strán: 1 [2]  Všetko |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.049 sekund, 21 otázok.